Empati Kurabilen İnsanlar ve 5 Özellikleri
Empati kurabilen insanlar kendilerini başkalarının yerine koyma kabiliyetine sahiptir. Olayları karşılarındaki kişinin bakış açısıyla görebilirler. Empati, yaşadığımız ortamda çok kullanışlı olan sosyal bir araçtır.
Empati ile çevremizdeki insanlarla daha derinden bağ kurabiliriz. Bu kabiliyet insanlara özgü bir şey olsa da, herkes bu kabiliyeti eşit derecede geliştiremeyebilir. Bazı insanlar doğal olarak empatiktir.
Bunu yapmak için çok uğraşmalarına gerek yoktur. Diğerleri ise insanlarla bağlantı kurarken bunu kullanmak için daha çok çaba gösterir. Bu makalede sizlerle empati kurabilen insanlar ve bu insanların ana özelliklerini paylaşacağız.
1. Empati kurabilen insanlar, diğer insanların söylediklerini gerçekten dinlerler
Empati kurabilen insanlar bir sohbetin her sözcüğünü dinler. Yine de onları diğerlerinden ayıran şey, o an dikkatlerini vermeleridir. Empatik bir insan karşısındakini sadece bir şey söylemek için dinlemez. Onlar gerçekten ne söylediğinizle ilgilenir.
Bu çok önemli gözükmese de, dinlerken dikkat etmek konuştuğumuz insana verebileceğiniz bir hediyedir. Kullanması zor bir kabiliyettir. Çoğumuz genelde tüm dikkatimizi vermeyiz.
Normal olan, bir şey söylemek için ya da bir meseleye karşılık vermek için dinlemektir. Bununla ilgili problem şuradan gelir: Bu şekilde kurduğumuz bağlar o kadar da kuvvetli değildir.
Öte yandan empati kurabilen insanlar söylediklerinize tüm vücutlarıyla cevap verir. Birinin söylediklerinize kulak verdiğini fark etmek kolaydır. Bunu yüz ifadeleri enerjileri ve duruşlarıyla belli ederler.
2. Empati kurabilen insanlar meraka değer verir
Çocukken bizlere çok soru sormanın kötü bir şey olduğu söylenir. Ama aslında gerçekte biraz daha farklıdır. Elbette belli bir güven seviyesine ulaşana kadar bazı soruları sormamak iyi bir şeydir.
Bunu da söylemişken eklemeliyiz ki; bu hiçbir şey sormamanız anlamına gelmez. Empati kurabilen insanlar bu dünya görüşüne inanmazlar. Onlar diğer kişinin sahip olabileceği kültür, deneyimler ve her türlü bilgi için merak taşırlar.
Yani bir daha başka biriyle konuştuğunuz zaman onlara ilgi alanlarını, hayallerini ve hedeflerini sorun. Bu egzersiz empati geliştirmemize yardımcı olur. Ayrıca karşınızdaki kişinin gerçeklik algısını anlamanıza da destektir.
3. Empati kurabilen insanlar düşüncelerini test ederler
Empati kurabilen insanlar aynı fikirlere tüm hayatları boyunca körü körüne bağlanmazlar. Aksine dinler ve soru sorarlar. Her şeye dair bir cevap olmadığını anlarlar ve herkesin kendine özgü niyetleri olduğunu bilirler.
Sürekli doğru olmak zorunda hissetmezler. Bunun yerine tartışmayı bir fikir takasında bulunmayı tercih ederler. Bu sürecin sonunda fikirlerini değiştirmek ya da sizinkileri benimsemek onlar için zor bir şey değildir.
Ama bizi yanlış anlamayın. Bunu, sizin onları sevmeniz için yapmazlar. Eğer fikirlerini değiştiriyorlarsa, bunu bir şeye gerçekten inandıkları için yaparlar. Daha da empatik olabilmek için, bazı konularda size göre farklı düşünen insanlarla sohbet edin.
Onların fikirlerini dinleyin ve kendinizinkini dile getirin. Bu süreçteki en önemli şey, kimseyi haklı olduğunuza ikna etmeye çalışmamaktır. Tek yapmanız gereken dinlemek olmalıdır.
4. Empati kurabilen insanlar söyledikleri şeylere dikkat ederler
Kullandığınız kelimeler dinlemek için önemlidir. Empati kurabilen insanlar kelimelerin insanlara yardım etmek ya da onlara zarar vermek için kullanılabileceğini bilirler. .Bu yüzden söyledikleri konusunda çok dikkatli olurlar.
Konuştukları zaman bunu yargılamadan, talepte bulunmadan ya da bir şeylere işaret etmeden yaparlar. Bu şu anlama gelir: Bir öğüt verecekleri zaman onu paylaşmadan önce sorarlar.
Bu yazımıza da göz atın: Ruh Eşini Bulmanın 6 Kilit Noktası
Bazen yardım etmek ya da talep etmek arasındaki farkı bilemeyiz. Bu yüzden zor zaman geçiren birisiyle konuştuğunu zaman “Bunu hayal edemiyorum,” ya da “Nasıl yardımcı olabilirim?” gibi ifadeler kullanın. Bu şekilde davrandığınız zaman karşınızdaki kişi onu gerçekten anladığınızı ve yargılamadığınızı hissedecektir.
5. Herkese başka bir şekilde davranılması gerektiğini anlarlar
Empati kurabilen insanlar “Başkalarına kendine davranılmasını istediğin gibi davran.” sözünün bir kural olmadığını bilirler. Çünkü herkes aynı şekilde davranılmak istemez.
Empatik olmak ukalalık ve kibirden uzaklaşmayı gerektirir. Ayrıca haklı olmak için birden fazla yol olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Bazen tek bir hareket ya da deneyim yüzünden birisini bırakırız.
Onun hareketlerinin arkasındaki hikayenin ne olduğunu düşünmeyiz. Belki bu bizim için önemsiz bir olaydır; ama onlar için çok büyük duygusal bir yük olabilir. Bu, empatik insanların karar almadıkları ya da istedikleri şeyleri söylemedikleri anlamına gelmez.
Durum tam tersidir: Onlar ne istediklerini ve ne hissettiklerini açıklar; ama her zaman dinleyicilerini göz önünde bulundururlar. Siz de bunu akılda tutarak düşünün: Empatik bir insan olduğunuzu düşünüyor musunuz? Empatik bir insan olmak ister misiniz? Bu özellikleri uygulayıp denemeye çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández-Pinto, I., López-Pérez, B., & Márquez, M. (2008). Empatía: Medidas, teorías y aplicaciones en revisión. Anales de Psicologia, 24(2), 284–298. https://doi.org/10.6018/42831
- Moya-Albiol, L., Herrero, N., & Bernal, M. C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Revista de Neurologia, 50(2), 89–100.
- Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P. (2004). Inteligencia emocional, calidad de las relaciones interpersonales y empatía en estudiantes universitarios. Clínica y Salud: Revista de Psicología Clínica y Salud, 15(4), 117–137. https://doi.org/10.1016/j.gloplacha.2006.04.001
- Esquerda, M., Yuguero, O., Viñas, J., & Pifarré, J. (2016). La empatía médica, ¿nace o se hace? Evolución de la empatía en estudiantes de medicina. Atencion Primaria, 48(1), 8–14. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2014.12.012