Enflamasyon ve Bu Durumun 5 Şaşırtıcı Nedeni

Şiddetli ya da kronik olması fark etmez; enflamasyonun nedenlerini anlamak, ondan korunmak ve daha ciddi problemlere yol açmasını önlemek için önemlidir.
Enflamasyon ve Bu Durumun 5 Şaşırtıcı Nedeni
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Enflamasyon, çoğu zaman hafife aldığınız bir durum olabilir. Bu sorunun nedenlerini öğrenerek daha iyi önlem alabilirsiniz.

Sinek veya böcek sokması şişmeye, kızarıklığa ve kaşıntıya mı sebep oluyor? Sorun değil. Nasılsa bir kaç saat ya da gün içinde geçecek.

Bu rahatsız edici maddeye veya yaralanmaya verilen doğal bir tepkidir. Bu durumda, enflamasyona sebep olabilecek bir enfeksiyona karşı tepkidir.

Diğer yandan, uzun süren enflamasyon türleri de vardır. Düşük derece enflamasyonların süresi daha uzun düşünülür çünkü haftalarca ve hatta aylarca vücutta dolanma ihtimali vardır.

Bu ayrıca kronik enflamasyon olarak da bilinir. Bugünkü makalemizde enflamasyonun aktif semptomlarından bahsedeceğiz.

İşte enflamasyona neden olabilecek genel durumlar ve bunun etkilerini tersine döndürmek için yapabilecekleriniz:

Enflamasyon ve Başlıca Nedenleri

1. Aşırı kilolusunuz

Eğer vücudunuzda biraz fazla kilo taşıyorsanız, bu yağ hücrelerinde iltihaplanmaya yol açabilir.

Yaşlandıkça yağ dokuları vücudumuzdaki bazı hücreleri etkiler. Bu, iltihaplanma başladığında gerçekleşir.

Gençlerde obezite, yağ hücrelerinin alarma geçmesine neden olur. Bu durumda, bağışıklık sistemleri kendilerini savunmaya başlar, ancak hedefleyecek etkin bir şeyi olmadığı için vücudun kendisine zarar verir.

2. Patronunuz size çok kötü davranıyor ve hayatınız çok kaotik

enflamasyon ve ağrının giderilmesi

Enflamasyonun bir diğer nedeni strestir. Bu şiddetli veya kronik olabilir.
  • Şiddetli stres korkularınız veya endişeleriniz doruk yaptığı ve hayatınızın dengesini bozan gerçek bir olaya bağlı olduğu zaman ortaya çıkar.
  • Kronik stres mutsuz bir evlilik veya iş sahibi olduğunuzda, sürekli endişe yaratan durumlar içinde kaldığınızda ortaya çıkar.

Bunların ikisi de enflamasyona sebep olabilir. Kortizol vücudun enflamasyona tepkisini kontrol etmekte önemli rol oynar. Sorun şu ki kronik stres bu hormonun etkilerini geciktirebilir.

Rockefeller üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre bu durum enflamasyonu kontrol edememeye sebep olabilir.

Çalışma ayrıca kronik stresin alyuvar üretimini arttırabileceğini söylüyor. Bu da enflamasyona bağlı yüksek riskli hastalıkların oluşumuna sebep olabilir.

3. Bağırsak bakterileriniz var

Tüm bakteriler size zarar vermez. Bazıları iltihaplanmayı bastırabilirken diğerleri bunu tetikler. Ancak bağışıklık sistemi hücrelerinizin % 70’i bağırsaklarınızda bulunur.

Bu, bağırsak bakterilerinin bağışıklık sisteminizi çeşitli şekillerde etkileyebileceği anlamına gelir. Bu durum, iltihaplanmanın sebeplerinden biri olabilir.

Bu konuyu inceleyen bilim insanları, etkileşimin doğasını tam olarak anlayamıyorlar. Bu nedenle durumu etkileyebilecek çevresel ve beslenme değişikliklerini araştırıyorlar.

Bağırsakta yaşayan belli mikropları tanımlayan belli çalışmalar, bu mikropların romatoid artrit ve Crohn hastalığının gelişimi ile ilişkili olabilecekleri sonucunu ortaya çıkardı

Bağırsaklardaki mikroplardan kaynaklanan iltihaplanma, örneğin HIV gibi diğer hastalıkların ortaya çıkmasını da kötüleştirebilir veya kolaylaştırabilir.

4. Aşırı alkol tüketiyorsunuz

alkol

Fizyolojik açıdan, alkol vücudunuzda parçalanır. Bu reaksiyon iltihaplanmaya neden olan toksik yan ürünler üretir. Karaciğerinizin alkolü kırma ve işleme sürecinde yer alan ilk organ olduğunu zaten biliyorsunuz.

İşte çok fazla alkol içtiğinizde, karaciğeriniz iltihabı ilk deneyimleyen organ olur. Alkollü içkilerden kaçınırsanız, karaciğerinizin rahatlamasına ve kendisini temizlemesine izin verebilirsiniz.

Çok fazla alkol tüketmeye ek olarak, daha fazla yağ biriktirip siroz veya hepatit gelişmesine neden olabilirsiniz

5. Doğum kontrol yönteminiz

enflamasyon doğum kontrol hapı nedeniyle oluşabilir

Menopoza girmeden önce, kadınlar doğum kontrol yöntemlerinden birini seçerler. Bunlardan biri de doğum kontrol haplarıdır.

Bu sayede yaşamlarının ilerleyen zamanında çocuk sahibi olabilirler, ancak bu durum iltihabı da tetikleyebilir.

Oral kontraseptif kullanan kadınlar, haptan vazgeçmeyi seçenlere göre daha fazla iltihaplanma riski taşımaktadır.

2014’te PLoS One dergisi bu konuda bir ön çalışma yayınladı. Hap kullanmayan kadınlarda iltihaplanmanın az olduğunu bulduklarını açıkladılar.

Bu, sağlığınızla ilgilenmemeniz veya bir doğum kontrol yöntemi kullanmamanız anlamına gelmiyor. Yaşamın herhangi bir evresinde oluşabilecek gebeliği önlemek istiyorsanız, jinekoloğunuzla konuşarak seçenekleri öğrenin.

Doktorunuz size belirli bir risk faktörünüz olup olmadığını veya doğum kontrol yönteminizde bir değişiklik yapıp yapmamanız gerektiğini söyleyecektir.

Enflamasyon sorununun sebeplerini ve sonuçlarını göz ardı etmeyin

Kronik enflamasyon haftalarca veya aylarca sürebilir, ve hatta vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.

Eğer aşırı kilolu iseniz, sigara içiyorsanız, alkol tüketiyorsanız ve doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, vücudunuzda olan bitenlere çok dikkat etmeniz gerekir.

Unutmayın, bu problemden korunmak için egzersiz yapmak, ideal vücut ağırlığını korumak ve sağlıklı beslenmek gerekir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Izaola, O., de Luis, D., Sajoux, I., Domingo, J. C., & Vidal, M. (2015). Inflamación y obesidad (Lipoinflamación). Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8829
  • Villalba, E. (2014). Inflamación I. Revista de Actualización Clínica.
  • Blancas-Flores, G., Almanza-Pérez, J. C., López-Roa, R. I., Alarcón-Aguilar, F. J., García-Macedo, R., & Cruz, M. (2010). La obesidad como un proceso inflamatorio. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 67(2), 88-97.
  • Estruch, R. (2002). Efectos del alcohol en la fisiología humana. Adicciones, 14(5).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.