Epidermoid Kistler: Nedenleri ve Olası Tedavileri
Epidermoid kistler deride çıkan küçük, iyi huylu yumrulardır. Çeşitli yerlerde ortaya çıkabilirler. Çoğunlukla yüz, boyun ve gövdede oluşurlar.
Bu tür kistler, yavaş büyürler ve nadiren ağrı yaparlar. Çok nadir rahatsızlık yaratırlar. Bu nedenle tedavi edilmelerine gerek yoktur. Görünüşü hoş olmayan bu cilt lekelerinin ortaya çıkma nedenlerini ve mevcut tedavileri öğrenmek için okumaya devam edin.
Epidermoid kistler: Neler sebep olur?
Cildin en üstte yer alan tabakası olan epidermis, sürekli değişen hücreleri koruyan ince bir yüzeyden oluşur. Çoğu durumda, epidermoid kistler, epidermisteki hücreler düzgün bir şekilde dökülmediğinde ve bunun yerine çoğalmaya devam ettiğinde gelişir.
Hatta derinin daha derin kısımlarında bile bulunabilirler. Ortaya çıkmalarının bir diğer nedeni de kıl folikülünün en yüzeysel kısmının tahriş olması veya cilt lezyonudur.
Bu kist türünün duvarları, epidermis hücreleri tarafından oluşturulur. Daha sonra kistin içine keratin salgılanır. Böylece derideki bir kıl folikülündeki veya yağ bezindeki herhangi bir hasar, epidermal hücrenin anormal şekilde büyümesini tetikleyebilir.
Epidermoid kistlerin semptomları
Epidermoid kistler, çok fazla belirti göstererek ortaya çıkmazlar ama aşağıdakiler gibi bazı özellikleri vardır:
- Yüz, boyun veya gövde derisinin altında küçük, yuvarlak şekilli gözle görünür bir yumru
- Kistin orta noktasını siyah bir sivilcenin bloke etmesi
- Kist enfekte olmuşsa veya iltihaplıysa cildin o bölgesi kızarabilir. Ayrıca yine aynı bölgede hassasiyet ve enflamasyon artar.
- İçinden akan yoğun, sarı renkli, kokulu bir sıvı olabilir
Bir doktora danışmalı mısınız?
Epidermoid kistlerin çoğu daha fazla sağlık sorununa yol açmaz ve tedavi gerektirmez. Aşağıdaki özellikleri gözlemlerseniz hemen doktora başvurun:
- Hızlı büyüme
- Yırtılma varsa ve ağrıya veya başka enfeksiyon belirtilerine yol açıyorsa
- Epidermoid kist, her zaman tahriş olan bir bölgede oluşur
- Estetik nedenlerle rahatsızlığa yol açar
- Parmaklar gibi vücudunuzun alışılmadık bir bölgesinde ortaya çıkar
- Son olarak, ateşe yol açıyorsa
Epidermoid kistler için risk faktörleri
Herkes bir veya birden fazla epidermoid kist gelişebilir ancak ergenlik, ortaya çıkışlarını etkileyebilir. Erkeklerde, Gardner sendromu olanlarda, bazal hücreli nevus sendromu olanlarda veya pakionişi konjenita tip II hastalığı olanlarda yatkınlık vardır.
Olası komplikasyonlar
Nadir durumlarda komplikasyonlar görülür. Bu durumlardan bazıları şunlardır:
- Ağrılı enfeksiyon ve apseler
- İltihap
- Travma veya Staphylococcus aureus, Escherichia coli (koli basili) ve A grubu Streptokok’un neden olduğu bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşan yırtılma
- Cilt kanseri (bir çalışmaya göre kistlerin yüzde 1’i bazal hücreli karsinoma veya skuamöz hücreli karsinomaya doğru kötü huylu bir dönüşüm geçirir)
Tanı
Doktorlar yalnızca kisti değerlendirerek tanı koyabilmelidirler. Sebase (yağ bezi) gibi görünür ama aynı patolojiden kaynaklanmaz. Epidermoid kistlerin nedeni kıl foliküllerinin veya derinin en dış tabakasının hasar görmesidir. Bu nedenle doktor, kendi koyduğu tanıya güvenmezse diğer durumları elemek için biyopsi isteyecektir.
Ayırıcı tanı
- Dermoid kistler
- Lipomlar
- Akne psödokistleri
- Miksoid psödokistler
Epidermoid kistlerin tedavisi
Epidermoid kistler için genellikle tedavi gerekmez. Ancak bulundukları yer nedeniyle rahatsızlığa yol açtıkları için, estetik nedenlerle ya da tekrarlayan enfeksiyonların oluşmasına sebep oldukları için tedavi edilmeleri gerekebilir.
Başlıca tedavi seçeneklerinin neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Ensizyon ve drenaj
Bu tedavi, epidermoid kistte bir kesik açmaktan oluşur. Daha sonra sıvıyı dışarı çıkarmak için elle hafif basınç uygularlar. Bu işlem hızlı ve kolaydır ancak doktor doğru bir şekilde yapmazsa kist zaman içinde tekrar oluşabilir.
Tümörün içeriğini ve o içeriğin içinde bulunduğu kapsülü de çıkarmanın gerektiğini bilmeliler. Aksi takdirde, kist, zamanla yeniden oluşacaktır.
Minör cerrahi
Bu tedavi için, içteki kapsül kısmı da dahil kistin tamamını yok edebilecek bir uzman gerekir. ‘Medical Sciences’ (Medikal Bilimler) dergisinde yayınlanan bir çalışmada, nüksetme oranını azaltmak için bu tümörün duvarlarının tamamının çıkarılıp alınmasının öneminden detaylıca bahsediliyor.
Bu işlemi geçiren bir hasta büyük ihtimalle birkaç gün sonra dikişleri aldırmak için geri dönmek zorunda kalacaktır.
Bu, küçük bir ameliyattır ama aynı bölgede kistin nüksetmesini önler. Ancak iltihap veya enfeksiyon olduğu durumlarda, doktorun gereken tedaviyi gerçekleştirmesi ve sonra ameliyatı planlaması gerekecektir.
Enfiltrasyon
Bir başka tedavi de kistin olduğu bölgede şişlik veya iltihap olması durumunda bir kortikosteroid ilaç enjekte edilmesinden oluşur. Ancak buna sadece bir profesyonel karar verebilir.
Antibiyotik terapisi
Bir enfeksiyonun varlığının belirgin olduğu zamanlar vardır. Bu durumda bir doktor, ilk önce ağızdan antibiyotik tedavisi önerecektir. Enfeksiyon yatıştığında diğer tedavi seçeneklerini değerlendireceklerdir.
Bir tümör, illa kötü huylu olacak diye bir şart yoktur
Epidermoid kistler iyi huylu deri tümörleridir. Aslında çok yaygındırlar ve kötü semptomlar olmadığı sürece tıbbi tedavi gerektirmezler. Enfeksiyondan veya başka komplikasyonlardan kaçınmak için onları koparmamaya çalışın.
Umarız bu yazıyı beğenmişsinizdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2020 Apr 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
- Habif TP. Benign skin tumors. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016
- Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532310/
- Wollina U, Langner D, Tchernev G, França K, Lotti T. Epidermoid Cysts – A Wide Spectrum of Clinical Presentation and Successful Treatment by Surgery: A Retrospective 10-Year Analysis and Literature Review. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(1):28-30. Published 2018 Jan 10. doi:10.3889/oamjms.2018.027
- Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003
- Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020.
-
Zuber TJ. Minimal excision technique for epidermoid (sebaceous) cysts. Am Fam Physician. 2002;65(7):1409-1420.
- Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003