Parmakların Şişmesine Ne Sebep Olur?

Parmakların Şişmesine Ne Sebep Olur?

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Sizin de en azından bir kere başınıza gelmiştir: aniden parmaklarınızda bir gerginlik ve hafif şişkinlik hissetmeye başlarsınız. Hatta bazen o kadar çok şişer ki yüzüğünüzü parmağınızdan çıkaramazsınız. Bazen sıradan bir günde veya yürüyüş sırasında, parmaklarınızın şiştiğini fark edersiniz. Peki, parmak şişmesi neden olur? 

Klasik parmak şişmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bu yazımızda parmak şişmesinin nedenlerini açıklıyoruz.

Genellikle, vücudunuzun herhangi bir yerinde şişlik oluşmasının sebebi o bölgede iltihaba bağlı olarak sıvı birikmesidir. Parmaklarınız vücudunuzun en yoğun çalışan bölgelerinden biridir.

Bu gibi bölgelerde vücut sıvılarının birikmesinin nedeni genellikle zayıf kan dolaşımıdır, ancak bu sebepler bazen de önleyebileceğiniz başka hastalıkların belirtileri olabilir. Bu belirtileri bilmenizde fayda var.

Parmak Şişmesi Nedenleri

1. Zayıf kan dolaşımı

Fazla kolesterol, yüksek veya dengesiz kan basıncı gibi nedenler kalbinizden akciğerlerinize gitmek üzere yola çıkan kanın daha yüksek basınçla ve daha hızlı şekilde pompalanmasına neden olur, bu da dolaşım sisteminizdeki kanın çok güçlü şekilde vücuda yayılmasına yol açar.

Bu nedenle daha çok ve daha çabuk yorulursunuz. Göğüs bölgesindeki bu yoğunluk vücudunuzun uç bölgelerinde, özellikle parmaklarınızda basınç farkına yol açar. Elleriniz üşür ve parmaklarınız şişer, çünkü parmaklarınıza gelen kan yüksek basınçla gelir fakat geri dönemez, bu da sıvının birikerek bölgede şişkinlik oluşmasına neden olmaktadır.

2. Fazla kilo

Obezite, ya da fazla kilolu olmak lenf sisteminizde değişikliklere, bu da el ve ayaklarda vücut sıvılarının birikmesine neden olur. Bu bölgelerde şişkinlikler hissedilir, örneğin ayakkabılarınız olmaz ve şişkin parmaklarınızda karıncalanmalar hissedersiniz.

3. Karpal Tünel sendromuna bağlı şişkinlik

Ellerinizde Karpal Tünel sendromu varsa, medyan sinir bölgesine yapılan basınca bağlı olarak sıvı birikmesi normaldir, bu da ellerinizde hissizlik, üşüme ve parmak şişmesi oluşabilir.

4. Alerjik tepki

Bazen, yabancı maddeler vücudunuzla temas edebilir. Vücudumuz da kendini bu maddelere karşı savunmak için kana histamin salgılar. Bu da bazen parmaklarınızda sıvı birikmesine ve şişkinliğe sebep olabilir. Böyle bir durumda, anti-histamin alınmalıdır.

5. Enfeksiyon

Enfeksiyon, mikropların yara vb. açıklıklardan vücudumuza girmesiyle olur. Bazen bunun için küçük bir kesik veya çizik yeterli olur. Parmaklarınızdan birisi şişmeye başlar ve acı verir. Bazen de, bir bölgedeki yumuşak doku mikrop kapar ve bu kemiğe ulaştığında yüksek ateş de yapabilir.

6. Romatizmal Eklem İltihabı ya da kısaca Romatizma (Rheumatoid Arthritis)

Eklemlerinizin ve kıkırdak dokuların yaşlanması ve yıpranması çoğunlukla önce parmaklarınızda etkisini gösterir. Bunun belirtileri nelerdir?

Romatizmada yaş fark etmez. Bir anda parmaklarınız şişmeye ve kızarıklıklar görünmeye başlayabilir. Genellikle -özellikle de sabahları- acı vericidir ve bu durumda parmaklarınızın sert ve kaskatı kesilmesi, hareket ettirmede güçlükler yaşamanız görülebilir.

Parmakların Şişmesi Durumda Ne Yapılmalıdır?

1. Karıncalanma ve Sıvı Tutulmasını (Ödem) Engelleyici Egzersizler
el egzersizleri

Sıvı birikmesini ve ödem oluşmasını parmaklarınızı yukarıdaki resimdeki gibi hareket ettirerek önleyebilirsiniz. Bu hareket kan akışınızı arttıracak ve bölgede birikmiş sıvıların geri gönderilmesini sağlayacaktır.

Bunun için başparmağınızı basitçe elinize doğru tekrar tekrar götürüp geri bırakın. Bu kadar basit bir hareket bile sıvı dengesini yeniden sağlamaya yarayacaktır.

Çok faydalı bir başka hareket ise avuç içlerinizi bir araya getirmek ve birleşmiş şekilde başınızın üzerine kaldırmaktır. Bu da yine kan dolaşımına yardımcı olacaktır.

Ayrıca bakınız:

Ödem neden olur?

2. Doğal idrar söktürücüler kullanmak

Yeşil çay

Bu idrar söktürücü gıdalar sıvıların idrara geçerek idrarla atılmalarını kolaylaştırır. Öncelikle, günde en az iki litre su içmeye dikkat edin.

Beslenmenize doğal idrar söktürücü maddeler ekleyin, örneğin yeşil çay, kereviz, havuç, domates, soğan, patlıcan, kuşkonmaz, enginar, su teresi, salatalık, Brüksel lahanası, marul vb.. gibi.

3. Dengeli, Tuz içermeyen beslenme rejimi

Tuz

Beslenme düzeninizden tuzu çıkarın.

Eğer lif ve sebze içeriği yüksek bir beslenmeniz varsa ve suni yağları (margarin), gıda koruyucularını ve tuzu da bu beslenmenizden çıkarabilirseniz, vücudunuzun kendini hızlıca toparlamasını sağlayıp, kan dolaşımınızı düzenleyerek sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayacak olan özellikle ödem ve sıvı toplanmasının önüne geçebilirsiniz.

4. Basınçlı Eldivenler

Eğer tüm bunlara rağmen parmak şişmesi sorunu yaşıyorsanız ve bu sorun rahatsız ediciyse, eczanelerde satılan basınçlı eldivenlerden kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu durumlarda çok işe yararlar. Ellerinize ve parmaklarınıza uygun seviyede basınç uygulayarak fazla sıvıların kana geçişini kolaylaştırırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.