Erken Doğum Belirtileri

Erken doğum, doğacak olan bebeğin hayatını tehlikeye atabilme ihtimali nedeniyle çok stresli geçen bir süreçtir. Bu yazımızda erken doğuma işaret eden belirtiler üzerinde duracağız. Bu belirtileri tecrübe etmeniz halinde vakit kaybetmeden gerekli yardımı istemeniz mümkün olacaktır.
Erken Doğum Belirtileri

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Erken doğum belirtilerini fark edebilmek oldukça önemli bir konudur. Bebeğinizin gereğinden düşük ağırlıkla doğması, onun sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atabilir. 

Bu yazımızda dikkat etmeniz gereken erken doğum belirtileri üzerinde duracağız.

Mayo Clinic tarafından da belirtildiği gibi, erken doğum hamileliğin 37. haftasından önce meydana gelmektedir. Bununla birlikte, 34. haftadan önce doğan bebeklerin fiziksel olarak zarar görme riski daha yüksektir ve bu sürede doğan bebeklerin %75’i hayatını kaybetmektedir.

Erken Doğum için Risk Faktörleri

Erken Doğum Belirtileri

Herhangi bir darbe almadıkları sürece erken doğum riski tüm kadınlar için geçerli değildir. Aşağıda dikkat etmeniz gereken ve erken doğuma işaret edebilecek belirtilerin bir listesini bulabilirsiniz.

  • Geçmişteki erken doğumlar. Ailenizdeki bir kadın daha önce erken doğum yapmış ise daha dikkatli olmanız gerekmektedir çünkü bu durumda erken doğum yapma ihtimaliniz artacaktır.
  • Çoğul gebelikler. İkizlere hamile olmak erken doğum riskini artırmaktadır. Bu gibi durumlarda hamile kadın yakından takip edilmelidir.
  • Standart kilonun altı. Anne adaylarının kilosunun ölçülme nedeni de erken doğumla ilgilidir çünkü kilonun olması gerekenden az olması erken doğuma sebep olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun talimatlarına uymanız büyük önem arz etmektedir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları. Erken doğuma sebebiyet verme ihtimali bulunduğundan dolayı hamilelikte ortaya çıkan enfeksiyonların yakından takip edilmesi gerekebilmektedir.

Erken doğum riskini artıran daha birçok faktör bulunmaktadır. Örneğin, hamile olan kadının sigara içmesi, amniyotik sıvı hacminin değişik olması veya hipertansiyon geçmişi bulunuyorsa risk daha da artmaktadır. 

Erken Doğum Belirtileri

Genel olarak doğumun başladığını gösteren ve hata payı olmayan işaretler bulunmaktadır. Bu nedenle açıklayacağımız belirtilerin sizde olduğunu gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir acil servise gitmeniz gerekmektedir.

  • Amniyotik sıvı kaçağı. Annenin bunu fark etmesi durumunda derhal doktoruna başvurması gerekmektedir. Bu durum amniyotik kesenin yırtılmasına işarettir ve amniyotik sıvı kaybına neden olacaktır.
  • Uterus kasılmaları. Her on dakikada bir düzenli olarak ve sık görülen kasılmalar doğumun habercisidir.
  • Rahim krampları. Kasılmaların halen hafif olması durumunda, özellikle ishalin eşlik ettiği sıradan bir karın ağrısı ile karıştırabileceğiniz bir rahim ağrısı hissedebilirsiniz.
  •  Vajinal akıntılarda değişiklikler. Renk değişimi de dahil olmak üzere miktar olarak daha fazla veya daha yoğun akıntılar doktorunuza başvurmanız için önemli belirtilerdendir.

Kadın erken doğum riski altındaysa bu belirtilerin göz ardı edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Bel kısmında meydana gelen hafif bir ağrı veya cinsel organlarda hissedilen baskı (bebek aşağıya doğru baskı uyguluyormuş gibi) bile erken doğum belirtisi olabilmektedir.

Erken Doğumun Tehlikeleri

Doğum için ameliyathaneye gelen kadın

Erken doğum ile ilgili risk faktörlerini tespit etmek için hamile kadınlar üzerinde tıbbı muayeneler yapılmaktadır.

Bu belirtilere dikkat etmek son derece önemlidir. Bunun en büyük nedeni erken doğum akabinde ortaya çıkan yüksek ölüm oranıdır. Bu nedenle, bu talihsiz sonucun önüne geçilebilmesi için ilk belirtilerde vakit kaybetmeden doktora başvurulması büyük önem arz etmektedir.

Ek olarak, bebeğin gelişme sürecini tam olarak tamamlayamaması nedeniyle ortaya çıkacak sağlık sorunları da önlenebilir. Bu sebeple, erken doğum riski taşıyan anneler sigara içmekten kaçınmalı, yeterince dinlenmeli ve sağlıklı bir kiloda kalmalıdır. Bunun için her türlü önlem alınmalıdır.

Bu yazımızın erken doğumun olası sonuçları hakkında sizi aydınlattığını umuyoruz. Ayrıca, erken doğum riskiyle karşı karşıya kalmanız durumunda yukarıda ilginize sunduğumuz belirtileri görmezden kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerin zamanında tıbbı yardım almaması durumunda birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaları muhtemeldir. Bu nedenle, hafif bir sırt ağrısı, rahminizde hissedeceğiniz bir baskı veya akıntılarda meydana gelen bir değişiklik tecrübe etmeniz halinde, derhal doktorunuza başvurun.

Nihayetinde korkulu rüya görmektense uyanık yatmak daha iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá22(1).
  • Ovalle, Alfredo, Kakarieka, Elena, Rencoret, Gustavo, Fuentes, Ariel, del Río, María José, Morong, Carla, & Benítez, Pablo. (2012). Factores asociados con el parto prematuro entre 22 y 34 semanas en un hospital público de Santiago. Revista médica de Chile140(1), 19-29.
  • Pohlmann, Flávia Conceição, Kerber, Nalú Pereira da Costa, Viana, Jackeline da Silva, Carvalho, Vanessa Franco de, Costa, Carolina Coutinho, & Souza, Catharine Silva de. (2016). Parto prematuro: enfoques presentes en la producción científica nacional e internacional. Enfermería Global15(42), 386-397. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412016000200014&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.