Ev Bitkileri: İyi Bakmak İçin 9 İpucu
Ev bitkileri iyi bakım isterler. Bitkinin türü, ışık, sulaması ve sıcaklık; bunların hepsi hesaba katılması gereken etkenlerdir. Bu etkenlerden biri yoksa, yeterli değilse veya fazlaysa, bitkileriniz solup ölebilir.
Bitkiler neredeyse her zaman kötü bakım yüzünden değil, ihtiyaçları bilinmediği için ölürler. Bir insan için rahat ve memnuniyet verici olan bir ortam, bir bitki için iyi ortam olmayabilir.
Ev Bitkileri: İyi Bakmak İçin Basit İpuçları
Öncelikle aşağıdaki tavsiyeleri aklınızda tutmanız iyi olur:
Seçtiğiniz bitkinin türü önemlidir.
Belirli bir bakım şekline ve ortama ihtiyaç duyan belli ev bitkileri vardır. Bazı ev bitkisi türleri ise çok az efor gösterilse bile büyüyüp gelişeceklerdir.
Bitki satın alırken ne gibi çevresel koşullara ihtiyaçları olduğunu öğrenmeniz önemlidir. Daha sonra onlara bu koşulları sağlayıp sağlayamayacağınıza karar verebilirsiniz.
Tüm bitkiler güneş ışığı almak isterler.
Koyu renkli yaprakları olan ev bitkileri ve eğrelti otu daha az ışığa ihtiyaç duyar. Yeterince ışık almazlarsa anında solmaya başlarlar. Yapraklar sararacak ve sapları anormal şekilde uzayacaktır. Bitki strese girecek ve canlılığını kaybedecektir.
Tüm bu nedenlerden dolayı bitkinin nasıl tepki verdiğini ve yerine alışıp alışmadığını gözlemlemek gerekir. Yeterince ışık almıyorsa yerinin değiştirilmesi gerekecektir.
Tüm çevresel koşulları göz önünde bulundurun.
Bir bitkiyi doğru sıcaklıkta tutmak da yine çok önemlidir. Sıcaklıkta ani değişimler olması onlara zarar verebilir. Ayrıca onları sıcak veya soğuk ısı kaynaklarının yakınına koymamak en iyisidir.
Bir başka anahtar element de aşırı sulamadır. Bir ev bitkisinin solmasına yol açan en yaygın sebep aşırı sulamadır. Bitkinin toprağı size bitkinin su durumu (az veya çok) hakkında bilgi verebilir. Toprak nemli olmalıdır ancak sırılsıklam veya çamurlu olmamalıdır.
Çevrenin sıcaklığı da bitkinin su ihtiyacını etkiler. Hava normalden daha kuruysa, bitki daha fazla neme ihtiyaç duyacaktır. Bu tür durumlarda yaprakları periyodik olarak bir sprey şişesi veya su serpme aleti yardımıyla nemlendirmelisiniz. Bu bitkiye önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.
Bunu da okuyun: Sirke ile İç Mekan Bitkilerindeki Böceklerden Kurtulmak
Bitkinin Sulanması
Çok kuru veya aşırı sulu olmadıklarından emin olmak için ev bitkilerinin hidrasyonunu takip edin.
- Bir bitkiyi aşağı kısmından sulayabilirsiniz. Bunu yapmak için saksıyı birkaç dakika boyunca suyun içine yerleştirebilirsiniz. Böylece bitki ihtiyacı olan suyu özümseyecektir.
- Ev bitkileri için en uygun saksılar, çamur saksılardır. Bunlar geçirgenlerdir ve bitkinin büyümesini desteklerler. Ancak plastik saksılar da tercih edilebilir.
- Saksının altındaki tepsi ya da tabakta su varsa onu boşaltmalısınız. Bu su bitkinin artık ihtiyacı olmayan fazlalık sudur. Saksının altının artık suya temas etmemesi için bu tabakları taşlarla veya çakıllarla da doldurabilirsiniz.
Toprağa, köklere ve yapraklara iyi bakmak
- Nakledilmiş ve asılı bitkilerin büyümelerini iyi gözlemleyin. Çok sıkı hale gelip saksıda köklerinden kopmalarını engellemek istersiniz.
- Bitkileri yeniden dikerken topraklarını değiştirebilirsiniz. Bu işlem için iyi bir zamandır. Bazı bitkilerin belli özellikler veya besinler içeren topraklara ihtiyaçları vardır. Bu nedenle bitkinizin hangi tür toprağa ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz.
- Yaprakları temiz tutun. Bu bitkinin sağlığını korumaya yardımcı olur. Ev bitkilerinin yaprakları toz nedeniyle kolayca kirlenir. Onları temizlemek için birkaç damla gliserin ile nemlendirilmiş bir bez kullanarak ovalayın. Gliserin tozun yapraklara yapışmasını engeller ve yaprakların ışıldamasını sağlar.
- Gübre, bitkiler için çok faydalıdır. Bu, özellikle de hayatlarının tamamını aynı toprakta geçiren bitkiler için geçerlidir. Toprağın üstü fakirleşebilir. Bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu besinler tükenebilir. Bitki, büyürken ve çiçek açarken daha fazla yiyeceğe ve besine ihtiyaç duyar.
- Mantara ve haşerelere dikkat edin. Ev bitkileri haşereler nedeniyle de hasta olabilirler. Yaprakların üstündeki deliklere dikkat etmelisiniz. Bunlar haşerelerin varlığını gösteren belirtilerdir. Bitkinizi etkileyen haşereler olduğunu düşünüyorsanız en iyisi bir uzmana danışmanızdır.
Bitkiler yalnızca evinizin dekorasyonuna katkı sağlamakla kalmazlar. Aynı zamanda oksijen ve hidrasyon da sağlarlar. Sağlıklı ve çiçek açan bir bitkiye sahip olmak istiyorsanız, ona en iyi koşullarda spesifik ihtiyaçlarına uygun şekilde bakmanız şarttır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hernando Perez Rojas, Martin de Paul Cortes. 2007. SIMULACION Y CONTROL DE LA TEMPERATURA DENTRO DE UN INVERNADERO.
- Aula virtual. agro. FUNDAMENTOS Y TÉCNICAS DE INJERTACIÓN. Disponible en: http://aulavirtual.agro.unlp.edu.ar/file.php/23/CURSADA/TP-S3-Guia_injertos.pdf