Evinizdeki Havayı Arındırmak İçin Yedi Yol

İlk bakışta söyleyemeseniz de, evinizin içindeki hava, özellikle de bütün camları kapalı tutarsanız bayat hale gelir. Bu nedenle, sağlığınızı ve ailenizin sağlığını iyileştirmek için evinizin içindeki havayı arındırmalısınız.
Evinizdeki Havayı Arındırmak İçin Yedi Yol

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Evinizdeki havayı arındırmak için, ailenizin refahını artıracak bazı alışkanlıklar edinmeniz gerekir.

Çoğu insan bunu görmezden geliyor, ancak iç mekanlarda, yavaşça biriken her türlü kirletici parçacık ve alerjen var. Bunlar astım, alerji ve diğer bazı hastalıkların gelişimine oldukça elverişlidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bir uyarı yaptı. Raporlarına göre, soluduğumuz havada asılı kalan ince parçacıklar astım ve diğer akciğer hastalıklarının semptomlarını kötüleştirebilir.

Bununla birlikte, iç mekan hava kalitenizi iyileştirmek için basit önlemler uygulayarak bu risklerin çoğunu en aza indirmek kolaydır.

Bu konuyla ilgileniyor musunuz?

Eğer öyleyse, okumaya devam edin. Size konuyla ilgili bazı bilgiler vermek üzereyiz. Ayrıca evinizin içindeki havayı arındırmak için yedi ipucu da vereceğiz.

Evinizdeki Havayı Arındırmak Neden Önemli?

Evinizin içindeki havayı arındırmanın önemi temel olarak ailenizin tüm üyelerinin refahında yatmaktadır. Bayat hava toksik hale gelir ve solunum sisteminiz için ve hatta cildinizin sağlığı için risk oluşturur. Aslında, birçok yaygın alerji ve enfeksiyon, doğrudan sisteminizde bulunan ve etrafınızdaki zararlı parçacıkların birikmesinden kaynaklanır.

Bu kirletici maddeler diğer rahatsızlıkların yanı sıra bronşit, alerji, baş ağrısı ve kalp hastalıkları riskinizi artırır. Kısacası, çok fazla zaman harcadığınız yerlerdeki havayı arındırmamak, bağışıklık sisteminizi etkiler. Ayrıca, bazı mevcut hastalıkları daha da kötüleştirebilir.

Toksik havanın olumsuz etkilerine en açık olan insanlar:

  • Kalp ve solunum rahatsızlığı olan kişiler
  • Bebekler ve küçük çocuklar
  • Yaşlı yetişkinler
  • Bağışıklık hastalığı olan herkes
  • Hamileler
  • Diyabet tanısı konan insanlar.

Evinizdeki Havayı Arındırmak İçin Yedi Yol

Düzenli temizlik rutininiz evinizin içindeki havayı arındırmak için yeterli olmayabilir. Eviniz çıplak gözle kusursuz bir şekilde temiz görünse de, çoğu yüzey genellikle belirli düzeyde kirletici parçacıkları korur.

Bununla birlikte, işte evinizin içindeki havanın yenilenmesini sağlamak için bazı tavsiyeler.

1. Hava Arıtıcı Alın

hava arıtıcı satın alın
Arıtıcılar ev ortamınızdaki havasızlığı azaltır.

Çoğu evin içindeki havayı temizleme ihtiyacını gidermek için uygun her türlü hava temizleyici vardır. Bu cihazlar bir evin içinde bulunan birçok kirletici maddeyi yok etme yeteneğine sahiptir.

Eviniz için bir tane almayı düşünmelisiniz.

2. Oda Parfümü ve Mum Kullanımından Kaçının

Geleneksel kokulu mumlar ve oda spreyleri, özellikle zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde alerjileri tetikleyebilecek çeşitli kimyasal bileşikler içerir. Evet, bazıları güzel kokuyorlar, ancak bir evdeki havayı arındırmak için elverişli değiller.

Bunun yerine, doğal seçenekleri tercih edin veya kendinizinkini yapın.

3. Klima ve Isıtma Sistemlerinin Filtrelerini Temizleyin

Çoğu kişi bunu görmezden gelirken veya yapmakta zorlanırken, klima filtreleri ve ısıtıcılar çok fazla toz ve kirletici parçacık biriktirir. Bunlar zamanla solunum sağlığınıza zarar verebilir.

Bu nedenle, düzenli olarak temizlediğinizden ve değiştirdiğinizden emin olun (özel gereksinimlerinize bağlı olarak her 30 gün ila 6 ayda bir).

4. Evinizdeki Havayı Arındırmaya Yardımcı Olabilecek Her Şeyi Temizleyin

evinizdeki havayı arındırmak için elektrikli süpürge
Elektrikli süpürgeler, mobilyadaki ve diğer yüzeylerdeki toz parçacıklarını azaltmanın en etkili yoludur.

Temizlik söz konusu olduğunda, elektrikli süpürge evinizin içindeki havayı arındırmak için iyi bir müttefiktir. Bu cihaz evdeki boşluklarda birikebilecek toz, ölü doku ve hayvanlardan düşen tüyler gibi her türlü parçacığı kolayca ortadan kaldırabilir.

Her gün kullanmaya çalışın.

5. Yatak ve Peluş Oyuncakları Yıkayın

Yataklar, giysiler, havlular ve peluş oyuncaklar, solunum koşullarını kötüleştirebilecek ve cilt sorunlarına neden olabilecek toz ve akarlar için harika yerlerdir.

Derin bir temizlik yapmanın ve evinizin içindeki havayı arındırmanın zamanı geldi ise, onları yıkarken dezenfektan ekleyin.

6. Nemli Alanlardaki Tüm Küfleri Silin

Her evde nemin yoğunlaştığı birçok yer vardır. Banyo ve mutfak gibi alanlar çoğunlukla küften zarar görür. Bu tür hastalık yaratan mantarlar sadece çirkin koyu lekeler ve kötü kokuları üretmekle kalmaz, aynı zamanda sporları havada dolaşırken ve akciğerlerinize girerken solunum sağlığınızı da etkiler.

Küf nemli bölgelerde büyür. Yani: nem yoksa, küf yoktur. Küfü yok etmek için karbonatı doğrudan lekelerin üzerine serpin ve birkaç saat sonra hepsini silin. Gerektiğinde tekrarlayın.

Karbonat harika bir kurutma maddesidir.

7. Her Gün Birkaç Saatliğine Tüm Kapılarınızı ve Pencerelerinizi Açın

evinizdeki havayı arındırmak için pencere açın
Evinizi havalandırmak için havasız ortamları azaltmak ve evinizin içindeki havayı yenilemek ve arındırmak için tüm pencereleri açmalısınız.

İç hava kalitesini iyileştirmek için son ipucu, tüm kapı ve pencerelerinizi günde en az 30 dakika açmaktır. Bu basit önlem havanın serbestçe dolaşımını sağlayacak ve ev ortamınızı detoksifiye edecektir. İdeal olarak, daha az trafik olan saatlerde veya havada polen bulunmadığında bunu yapmaya çalışın.

Sonuç Olarak

İç mekan hava kirliliği hem cildinize hem de solunum sisteminize zarar verebilir. Her zaman çıplak gözle görülemese de, her ev ortamında birçok zararlı parçacık vardır.

Bu nedenle, evinizin içindeki havayı arındırmak için yukarıdaki alışkanlıkları ve stratejileri benimseyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bernstein, J. A., Alexis, N., Barnes, C., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., Nel, A., … Williams, P. B. (2004). Health effects of air pollution. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2004.08.030
  • Brunekreef, B., & Holgate, S. T. (2002). Air pollution and health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11274-8
  • Perez-Padilla, R., Schilmann, A., & Riojas-Rodriguez, H. (2010). Respiratory health effects of indoor air pollution. International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.
  • E., P. (2017). Presence of Household Mold, Children’s Respiratory Health, and School Absenteeism: Cause for Concern. Journal of Environmental Health.
  • Anderson, J. O., Thundiyil, J. G., & Stolbach, A. (2012). Clearing the Air: A Review of the Effects of Particulate Matter Air Pollution on Human Health. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0203-1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.