Evde Gebelik Testi: İşe Yarar Mı?
Gebelik testi, hamileliğin erken döneminde döllenmiş bir yumurta rahim duvarına bağlandığında vücudun ürettiği İnsan Koryonik Gonadotropin (HCG) hormonunu tespit ederek çalışır. Evde gebelik testleri ideal olarak gün içinde yaptığımız idrardan alınan örnekle yapılır. Bununla birlikte, hamileliğin varlığını doğrulamak için genellikle bir kan testi önerilir.
Kan testleri bir doktorun muayenehanesinde yapılır ve az miktarda hormonu tespit eder, böylece hamile olup olmadığınızı hızlı bir şekilde anlayabilirler. Genelde kadınlar evde test yaptıktan sonra konsültasyona giderler.
Bu ev testleri yapılması en popüler ve en kolay olanıdır. Genellikle ucuzdurlar, herhangi bir eczanede bulunabilirler ve isteyen her kişi bu testlere ulaşıp, kendi testini yapabilir. Peki ama ne kadar güvenilirler?
Hamileliğin ilk belirtileri
Bir kadın, gebelik varlığından şüphelendiğinde hamilelik testi yaptırır. Bu testi yapmak için, klasik adet gecikmesinin ötesine geçen ilk semptomlardan bazılarını, birkaç gün veya arka arkaya bir veya daha fazla ay boyunca kendinizde hissetmeniz gerekir.
Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, adetin geciktiği dönemler diyabet, polikistik over sendromu, yeme bozuklukları ve hatta doğum kontrol hapları gibi diğer değişkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Peki o zaman, hamileliğin ilk belirtileri nelerdir?
Bulantı ve/veya kusma
Bu geleneksel semptomlar, gebeliğin 2 ile 8. haftaları arasında herhangi bir zamanda başlayabilir. Kusmaların nedeni, insan koryonik gonadotropinin (HCG) etkileridir ancak kusmalar her zaman gerçekleşmez ve bazı kadınlar kusmasız gebelikler yaşama eğilimindedir.
Aslında, Amerikan Gebelik Derneği tarafından yapılan hamilelik semptomları araştırmasına göre, %25’inde mide bulantısının gebeliğin erken belirtileri olduğunu belirtilmiştir.
Hafif leke veya kanama
Işık lekeleri implantasyon kanaması (yerleşme kanaması/üstüne görme)olarak bilinir. Embriyo, gebe kaldıktan 6 ile 12 gün sonra uterusa yerleştiğinde ortaya çıkar. Bazı kadınlar lekelenme oluşur ve kramp geçirir ancak ankete katılan kadınların sadece yalnızca %3’ü implantasyon kanamasını ilk semptomlar olarak tanımlamıştır.
Evde hamilelik testleri: Göğsünüzde değişiklik hissediyorsanız bir tane alın
Hormonların artması ve memelerin yapısındaki değişiklik, gebe kaldıktan üç ile dört hafta sonra meme başlarında ve genel olarak göğüslerde hassasiyet oluşmasına neden olur. Ankete katılanların yaklaşık %17’si bunun ilk semptomları olduğunu söylemektedir.
Bunu da okuyun: Hamilelik Sırasında Kaçınmanız Gereken On Bir Alışkanlık
Sık idrara çıkma
Hamilelik sırasında yaygın idrara çıkma dürtüsü vardır. HCG, pelvik bölgeye kan akışını ve ayrıca idrara çıkma dürtüsünü artırır. Genellikle 6 ile 8 hafta arasında ortaya çıkar.
Yorgunluk veya halsizlik
Progesteron düzeylerinin artması ve vücudun hamileliği destekleme çabası nedeniyle, kadınlar hamileliğin erken döneminde kendilerini yorgun hissettiklerini söylerler. İkinci üç aylık dönemde kaybolan ve doğum sırasında geri dönebilen bir şeydir.
Baş ağrısı
Hamileliğin ilk üç ayında baş ağrıları yaygındır. Başlıca nedenleri hormonlar, stres ve vücudun fazla ağırlık taşımasından kaynaklanan gerginlik hissidir.
Evde hamilelik testleri
Herhangi bir eczanede evde hamilelik testi yaptırabilirsiniz. Bu idrar testlerinde bir test şeridi veya bir toplama kabı bulunur. Hepsinin içeriği markaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak, aşağıdaki gibi bazı adımlar izlenmelidir:
- Hamilelik test çubuğunu 5 ile 10 saniye boyunca idrar akışının altına tutun. İdrar kabınız varsa, idrara çıkın ve test şeridini kabın içinde 5-10 saniye boyunca bekletin. Bu sürenin sonunda, çubuğun reaktif olmasıyla HCG arasındaki reaksiyonun sonucu görüntülenecektir, her şey her hamilelik test kitine bağlıdır.
- Test şeridinde artı veya eksi işaretli bir pencere, tek veya çift çizgi veya hamile olup olmadığınızı gösteren diğer göstergeler olabilir. Nasıl okunacağına dair talimatları olacaktır.
Yanlış pozitiflerin göründüğü durumlar da vardır; yani hamile olmasanız bile test hamile göstergesini gösterir. Bu, döllenmiş yumurta rahim zarına yapıştıktan kısa bir süre sonra düşük yaparsanız veya doğurganlık tedavisi gördükten kısa bir süre sonra hamilelik testi yaparsanız meydana gelebilir. Ektopik gebelik, menopoz veya yumurtalık sorunları olduğunda sonuçlar yanlış olabilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Sigarayı Bıraktıktan Sonra Fark Edeceğiniz 5 Olumlu Değişiklik
Yukarıdakilere rağmen, sonuçlar hamile olduğunuzu gösteriyorsa, sonuçları bir kan testi ile teyit etmek için doktorunuzdan randevu alın veya bunu yapmak istemiyorsanız vücudunuzdaki değişiklikleri takip edin.
Doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmış bu testlerden hiçbirine erişiminiz yoksa, popüler kültürün anekdotlarına göre İnsan Koryonik Gonadotropini (HCG) bileşiklerle reaksiyona girdiğinde işe yarayacak birkaç test vardır. Ancak bu konuda kesinleşmiş bilimsel bir kanıt yoktur.
Şampuan, evde popüler olan bir başka gebelik testidir
Plastik bir kaba idrarınızı koyun ve bir başka kaba da şampuan ve su koyup karıştırın. İdrarla karıştırmanız ve sabunlu bir karışım oluşturulacaktır. Bunu gözlemleyin.
Köpüklenirse, pozitif olması gerekir. İnsanlar işe yaradığını çünkü HCG’nin şampuanla reaksiyona girip köpürmesine neden olacağını iddia eder, ancak bilimsel açıdan henüz bir şey kanıtlamamıştır.
Şeker
Kullanmak için plastik bir kaba bir çorba kaşığı şeker koyun ve bir çorba kaşığı idrar ekleyin. Şeker toplanırsa bu pozitif olacağı anlamına gelir; öte yandan çabuk çözülürse negatif olacağı anlamına gelir. Hamilelik hormonu şekerin çözünmesine izin vermediği için işe yaradığını söylüyorlar, ancak bunu desteklen herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.
Diş macunu
Diş macunu tekniğini kullanmak için macunu bir kaba koyun ve sonra idrar yapın. Macun beyaz renkte olmalıdır çünkü burada amaç maviye dönüp dönmediğini kontrol etmektir. Mavi olursa, sonuç olumlu olur. Popüler kültür, bunun işe yaradığını söylemektedir çünkü diş macunu, HCG ile temas ettiğinde renk değişikliği olur.
Evde yapılan gebelik testlerinin sonuçlarına güvenilebilir mi?
Evde yapılan gebelik testlerinin sonuçları genel olarak güvenilirdir. Yalnızca yukarıda bahsedilenler gibi belirli durumlarda yanlış pozitifler ortaya çıkmaktadır.
Aksine, açıklanan en son testler varsayımlar üzerine sonuç verir. Bilim, yalnızca evde yapılan gebelik testlerinin ve kan testlerinin etkisini destekler. Hamileliğin ilk belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, doğruluğunu öğrenmek için bir test yaptırmanız en iyisidir. Ve tabii ki, en doğrusu güvendiğiniz bir doktora gitmektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Medlineplus [Internet]. Prueba de embarazo. Medline plus. [05/12/2020]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/pruebas-de-laboratorio/prueba-de-embarazo/#:~:text=La%20prueba%20de%20embarazo%20en%20la%20sangre%20se%20hace%20en,la%20falta%20del%20per%C3%ADodo%20menstrual.
- American Pregnancy Association. Síntomas de embarazo — Signos tempranos de embarazo. 19/07/2020 [05/12/2020] Disponible en https://americanpregnancy.org/home-page-featured/early-signs-of-pregnancy-71062
- Marnach, M. ¿Es bueno tener náuseas durante el embarazo? [Internet]. Mayo Clinic. 2019 [05/12/2020] Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/nausea-during-pregnancy/faq-20057917#:~:text=Las%20investigaciones%20sugieren%20que%20las,adhiere%20al%20revestimiento%20del%20%C3%BAtero.
- Instituto Nacional de Salud. ¿Cuáles son algunos signos comunes del embarazo? [Internet]. NIH. 2020 [05/12/2020]. Disponible en https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/pregnancy/informacion/signos#f1
- Planned Parenthood. Pruebas de Embarazo: ¿Cómo funcionan las pruebas de embarazo? [Internet]. 2020 [05/12/2020] Disponible en: https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/embarazo/pruebas-de-embarazo#:~:text=Las%20pruebas%20de%20embarazo%20detectan,esa%20hormona%20solo%20cuandoest%C3%A1s%20embarazada.
- Mayo Clinic. Pruebas de embarazo autoaplicables: ¿puedes confiar en los resultados? [Internet]. Mayo Clinic 2020 [05/12/2020]. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940