Sigarayı Bıraktıktan Sonra Fark Edeceğiniz 5 Olumlu Değişiklik

Sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra farkedeceğiniz bazı olumlu değişiklikleri bilmek bugün karar vermenize yardımcı olacaktır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Fark Edeceğiniz 5 Olumlu Değişiklik

Tarafından yazılmıştır Solimar Cedeño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sigarayı bıraktıktan sonra ne olacağını hiç merak ettiniz mi?

Tütün nikotin yapraklarından yapılır ve yandığında duman çıkarır. Sigara içen kişi sonrasında, oldukça bağımlılık yapan kimyasallar (nikotin, gazlar, kanserojenler, serbest radikaller, oksidanlar, metaller ve radyoaktif elementler) solumaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmak bazı insanlar için çok zor olabilir.

Sigara ve puro gibi ürünler, tüketici onlara bağımlı olduğu için kötü alışkanlıklar olarak kabul edilir. Psikolojik olarak, birey sigara kullanmadan yaşayamayacağını hisseder çünkü bedeni buna alışır. Bu nedenle tütünün fiziksel ve psikolojik olarak toksik etkileri vardır.

Sigara içmek sağlık riski olarak kabul edilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarının ana nedenlerinden biridir. Tüketici dumanı soluduğunda, tütün vücuduna toksik maddeler bırakır.

Aktif sigara tiryakisi ürünü doğrudan tüketen kişidir. Öte yandan, pasif içiciler dumanı dolaylı olarak solumakta ve bu nedenle sağlık sorunlarına maruz kalmaktadır. Sigara içmenin sonuçlarından bazıları solunum güçlüğü, yorgunluk, endişe ve bağımlılıktır.

Bir tütün bağımlısı, sigaranın stres ve kaygı düzeylerini azalttığını düşünür. Bu psikolojik bir etkidir çünkü zihin aslında bir tütün bağımlılığı yaratıyor.

Zor bir süreç olmasına rağmen, sigarayı bırakmak sayısız olumlu değişiklik yaratır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmeye hazır olmanız ve istekli olmanız, bu kötü alışkanlığı bırakmanın anahtarı olacaktır. Sigarayı bırakmak istiyorsanız, nihayet bunu yapmaya karar verdikten sonra fark edeceğiniz beş olumlu değişikliği size sunuyoruz.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Fark Edeceğiniz 5 Olumlu Değişiklik

1. Sigarayı bıraktıysanız nefes alıp verişiniz iyileşir

Sigara içtiğinizde dumanını soluyorsunuz ve maddeler doğrudan ciğerlerinize gidiyor. Sigara içen biri olarak vücudunuzda toksik maddeler tuttuğunuz için nefes almada zorluk çekmeye başlarsınız. Nefes alma, insanlar için esastır ve sigara kullanımı bu süreci engeller.

Sigarayı bıraktığınızda solunumunuz iyileşecektir çünkü akciğerleriniz zararlı bileşenleri yok etmeye başlar, bu da toksik etkilerin yok olacağı anlamına gelir. İlk başta, zor olacak çünkü nefes alamadığınızı hissedeceksiniz, ama bu akciğerlerin kendilerini toksinlerden kurtardığı için gerçekleşir.

2. Yorgunluğunuz kaybolur

sigarayı bıraktıktan sonra etkisi

Yorgunluk nefes almada zorluktan kaynaklanır. Yorgunluk meydana geldiğinde, günlük aktiviteler yapmak zordur, çünkü vücut zayıf hisseder. Yürümek, koşmak ve spor yapmak bir sigara tiryakisi için zordur çünkü çoğu zaman enerjileri yokmuş gibi hissederler.

Akciğerleriniz detoksifiye olurken, yorgunluğunuz yavaş yavaş kaybolur ve kaybedilen enerjinizi geri kazanırsınız. Sigarayı bırakmak sizi daha güçlü ve daha enerjik hissettirir. Sigarayı bıraktığınızda yorgunluk artık düşmanınız olmayacak.

3. Daha sağlıklı bir hayat yaşayacaksınız

Sağlıklı bir yaşam, sigarayı bırakmanın temel faydalarından biridir. Vücudunuz değişecek ve sağlıklı hissedeceksiniz çünkü solunum sisteminiz en iyi şekilde çalışacaktır. Sigarayı bırakırsanız, beyniniz daha fazla oksijen alır ve hızlı bir şekilde düşünebilir ve tüm bilişsel işlevleri optimize edebilirsiniz.

Sigarayı bırakmak da yine dengeli bir beslenme programına başlamanızı sağlayacaktır. Sigara içmek iştahsızlığa neden olur ve sigara içenler yiyecekler yerine sigaraya yönelmeye meyillidir, ancak sigarayı bıraktığınızda bu artık gerçekleşmeyecektir. Vücudunuz size teşekkür edecek, çünkü doğru beslenmeye ve gerekli besinleri almaya başlayacaksınız.

4. Sorunsuz bir şekilde egzersiz yapabileceksiniz

Sigarayı bırakmanın fiziksel ve zihinsel performans açısından yararları olduğu için atletik aktiviteler artık sizin için zor olmayacak. Fiziksel aktivite, enerjinizi kanalize etmek ve anksiyete seviyelerini azaltmak için çok sağlıklı bir yoldur.

Sevdiğiniz bir spor dalıyla uğraşın ve enerjinizi vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmaya odaklayın. Zihninizi temizleyin ve egzersize odaklanın, çünkü sağlığınız için inanılmaz faydalara sahiptir.

5. Paradan tasarruf edersiniz

tasarruf eden insan

Sigara satın almak pahalıdır, çünkü tütün endüstrisinde sigara, karmaşık bir üretim süreciyle ortaya çıkar. Bu nedenle, sigara satın almak size çok pahalıya mal olacaktır.

Ancak, sigarayı bırakırsanız, bu parayı diğer, daha sağlıklı ve daha üretken şeyler için kullanabilirsiniz. Paranız ve zamanınızı, beslenme şeklinizi iyileştirmek ve zevk aldığınız yararlı aktiviteleri yapmak için harcayın. Para tasarrufu küçük adımlarla başlar ve sigarayı bırakmak bu konuda size yardımcı olacaktır.

Gördüğünüz gibi, sigarayı bırakmak son derece faydalıdır. Bunu yapmak hayatınızı tamamen değiştirebilir. Sigara içme dürtüsü geçmişte kalacak ve refahınızı artıracaksınız.

Vücudunuz bunun için size teşekkür edecek.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • OMS | ¿Afecta el humo de tabaco a los no fumadores?. (2012). Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/features/qa/60/es/
  • Tabaquismo. Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/topics/tobacco/es/
  • Ruiz, A. M., Gómez, I. R., Rubio, C., Revert, C., & Hardisson, A. (2004). Efectos tóxicos del tabaco. Revista de toxicología, 21(2-3), 64-71.
  • Karadoğan, D., Önal, Ö., Şahin, D. S., Kanbay, Y., Alp, S., & Şahin, Ü. (2018). Treatment adherence and short-term outcomes of smoking cessation outpatient clinic patients. Tobacco Induced Diseases, 16.
  • Corwin, E. J., Klein, L. C., & Rickelman, K. (2002). Predictors of fatigue in healthy young adults: moderating effects of cigarette smoking and gender. Biological research for nursing, 3(4), 222-233.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.