Evde Kolayca Tortilla Yapmayı Öğrenin

Evde Kolayca Tortilla Yapmayı Öğrenin

Tarafından yazılmıştır Jose Popoff

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tortilla, Latin Amerika ve Amerika mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hindistan’ın rotisine benzer şekilde, yapımında maya kullanılmadığı için düz bir şekle sahiptir.

Latin Amerika ülkelerinin çoğunda, özellikle de Orta Amerika’da çeşitli geleneksel yiyecekleri hazırlamak için kullanılırlar. Unla yapılan tortilla Meksika’da çok yaygınken güney bölgelerdeki insanlar mısırla yapılan tortillayı daha çok tercih ederler.

Tortilla’nın tarihi

Tortilla’nın kökeninin 16. yüzyılda Aztek İmparatorluğu’nun İspanyollar tarafından fethedildiği döneme dayandığını söyleyebiliriz. Fatihler fethettikleri bölgeleri buğdayla tanıştırdılar. 1542 yılında İspanyollar yıllardır ekmek yapımı için kullandıkları malzemeleri bulamadılar.

Sonora’daki İspanyollar, buğday ve su karışımından oluşan, daha sonra tortilla’ya dönüşen, o dönemdeyse zaruki olarak bilinen yiyeceği yapmaya başladılar. Yapımı çok kolay olduğu için tortilla, 1769 yılında Kaliforniya’yı keşfedenler başta olmak üzere, İspanyolların yemeklerinin bir parçası haline geldi.

Yıllar sonra Meksika’da etle doldurulmuş tortilla görünümünde bir yiyecek ortaya çıktı. Bu yiyeceğe burrito dendi. Amerika Birleşik Devletlerinde, tortilla, ülkede çok popüler olan geleneksel burrito yiyeceğinin ana malzemesi olarak görülür.

Tortilla’nın besin değeri

Bu yiyecek yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle tahıl ürünü olarak sınıflandırılır. Bir porsiyon tortilla 467 kaloridir. Bir fikir edinebilmeniz için bir porsiyon genelde yaklaşık 200 gramdır diyebiliriz.

467 kalori kulağa fazla gelebilir ancak diğer tahıl ürünlerine kıyasla kalorisi en az olan bu yiyecektir. Örneğin pirinç kekinin 100 gramı 387 kaloridir. Öte yandan mısır tortillasının 100 gramı ise 237 kaloridir, yani en az kalorili olan unla yapılan tortilladır.

rafine un

Tortilla yapımında tereyağı kullanılıyor olsa da bu durum içerdiği enerjiye yansımaz. Özellikle belirtmek gerekirse, 100 gram tortilla’da bulunan enerji verici bileşenleri şöyle sıralayabiliriz:

Tüketiciler en büyük endişesi tortilla’nın içerisindeki yağ miktarı olabilir. Ancak aslında bu, büyük bir miktar değildir çünkü 100 gram tortilla’daki miktar her gün tüketilmesi tavsiye edilen miktarın yüzde 11.7’sidir.

Tortilla nasıl yapılır

Tortilla yapmak için bu tariften yararlanabilirsiniz. Tereyağını sevmiyor olsanız da tereyağı yerine zeytinyağı kullanırsanız aynı sonucu elde edemeyebilirsiniz. Aşağıdaki malzemelerle 24 adet tortilla elde edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 1/2 bardak un (180 g)
  • 2 çay kaşığı tuz (5 g)
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu (10 g)
  • 1 1/2 bardak su (300 ml)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (30 g)

Yapılışı

Bu tarifteki malzemeleri karıştırmak çok kolaydır. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi iyi bir hamur elde etmenin sırrı doğru zamanda doğru dokunuşu yapabilmektir. Malzemeleri doğru bir şekilde karıştırmak için biraz pratiğe ihtiyacınız olabilir.

  1. Bir kasede unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırın.
  2. Sonra, elinizle tereyağını alıp ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmaya devam edin.
  3. Suyu ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırın.
  4. Tezgaha biraz un serpin ve hamuru unun üzerine yerleştirin. Kıvamını alıncaya ve esnek bir hale gelinceye kadar hamuru yoğurun.
  5. Hamuru küçük toplar şeklinde 24 parçaya bölün.
  6. Kısık ateşte tortillalar’ı pişirmek üzere bir kızartma tavasını ısıtın.
  7. Bir oklava yardımıyla hamur toplarını düzleştirin ve yuvarlak parçalar haline getirin.
  8. Tortilla’yı tavaya yerleştirin ve her iki tarafının da kahverengiye dönmesini bekleyin. Yanmamaları için arada bir mutlaka çevirin.

Tortillalar artarsa taze tutmak için onları bir havlunun arasında saklayın. Tortillalar uzun süre havaya maruz kalırlarsa bozulabilirler. Ne duruyorsunuz, haydi bu lezzetli tortillalardan yapmayı bir deneyin. Özellikle tortillalar’ı yapmanın farklı bir yolunu bulursanız, deneyiminizi bizimle paylaşmayı unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.