Evinizdeki Küften Kurtulmak İçin İpuçları
Evinizdeki küften kurtulmak estetik bir mesele olmanın ötesindedir. Sağlığınız için bu konu hakkında bilgili olmanız önemlidir.
Bu lekeler duvarlarınızın kötü görünmesine sebep olur. Ancak önemli olmalarının asıl nedeni, küfün sebep olabileceği sağlık sorunlarıdır. Bu yazıda küfü etkili bir şekilde nasıl yok edebileceğinizi anlatacağız.
Evdeki küfün, hem duvarınızdaki badanaya hem de evinizdeki diğer eşyalara günden güne zarar verdiği doğrudur. Ancak asıl sorun küfün, vücudunuzu etkileyebilecek bakterilerin ve mantarın kaynağı olmasıdır.
Önceleri yalnızca rutubet kokusundan rahatsız olabilirsiniz. Ancak küfü yok etmezseniz, günden güne daha fazla alerjiye ve solunum yolu hastalığına sebep olabilir.
Bu yüzden hızla çoğalmadan ve evinizde yaşayanların sağlığını etkilemeden onunla savaşmak için gereken önlemleri almalısınız.
Bugünkü yazımızda, evinizdeki küften kurtulmak için ipuçları paylaşacağız. Üstelik, kimyasal maddeler kullanmadan doğal ürünlerle bunu yapabileceksiniz. Denemeye hazır mısınız?
Ayrıca bakınız: Duş Perdesini Küf Kalıntılarından Nasıl Temizleriz?
Evinizdeki küften kurtulmak için tavsiyeler
Küften kurtulmak için markette satılan ürünleri denemeden önce çoğalmasını en iyi şekilde nasıl önleyebileceğinizi öğrenmelisiniz.
Evin içinde aşırı nem oluşmasını engellemek, bu mikroorganizmaların gelişebileceği bölgeleri kısıtlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.
Evinizi iyi havalandırın
Evinizdeki pencereleri ve kapıları en az günde bir kez açmanız küfün, böceklerin ve evin içinde biriken diğer parçacıkların oluşumunu azaltacaktır.
İçeri hava girdiğinde rutubetli yerler doğal olarak kurur. Bu da mantarların ve mikroorganizmaların büyümek için ihtiyaç duydukları atmosferi değiştirecektir. Bu durum, evi biraz olsun havalandırmanın içeride sıkışıp kalan kötü kokuları nasıl yok ettiğini de açıklar.
Küfü kapatmaya çalışmayın
İnsanların yaptığı en büyük hatalardan biri evlerinde küf olduğunu, lekeleri mobilya, kumaş veya benzeri bir şeyin yardımıyla kapatarak gizlemeye çalışmalarıdır.
Bu, küflenen yerlere havanın ulaşmasını engeller. Böylece küflenme artar. En iyisi küflenen bölgeyi açıkta bırakmak böylece durumun kötüleşmesine izin vermemektir.
Ayrıca bakınız: Küften Kurtulma Yolları İçin Ev Yapımı Çözümler
Evin içinde ıslak kıyafetler bulundurmayın
Çamaşırlarınızı evin içinde asmanın “zararsız” olduğunu düşünseniz de, bu, sağlığınız için negatif sonuçlar doğurabilir. Özellikle de belli bölgelerde bariz küf lekeleri olduğunda nem, mantarın ve maytların gelişimini destekler.
Ayrıca ıslak kıyafetlerin iç mekanda bulunması onların tamamen kurumalarını engeller. Bu da yok etmesi zor kötü bir kokunun oluşmasına yol açabilir
Evdeki küften kurtulmak için kullanabileceğiniz doğal ürünler
Pek çok doğal ürün, belli yüzeyleri temizleyip dezenfekte etmenizi ve böylece küfü daha kolay yok etmenizi sağlayan özellikler içerir.
Kokuları ve küf lekelerini yok ederken bir yandan evinizin güzel kokmasını sağlayacak olan bu seçenekler yüzde yüz çevre dostudur. En iyi seçeneklere bir göz atın.
Beyaz sirke
Beyaz sirkenin asidik yapısı iç mekanlard oluşan küf üzerinde ilginç etkilere sahiptir. Koyu renkteki lekeleri temizler. Evi bakteri ve mantarlardan arındırır.
Nasıl kullanmalısınız?
- Beyaz sirkeyi evinizde küf olan yerlere, duvarlara, banyodaki kalebodurlara püskürtün ve 15 dakika bekletin.
- Sonra bol miktarda su ve bir fırçayla kalıntıları yok edin.
Karbonat
Karbonat evde pek çok şey için kullanabileceğiniz çok yönlü bir üründür. Mantar önleyici, koku giderici ve bakteri önleyici özellikleri vardır.
Karbonat, temizlik işlerinin pek çoğu için uygundur. Küfün çoğalmasını durdurucu özelliğiyle öne çıkar. Karbonat kullanmak koyu lekeleri yok edecek, kötü kokulara engel olacaktır.
Nasıl kullanmalısınız?
- Yoğun miktarda karbonatı ıslatın ve küflü bölgelere bir fırça yardımıyla sürün.
- Durulamadan önce 20 dakika kadar bekletin.
Deniz tuzu
Deniz tuzu onu küf için harika bir çözüm haline getiren belli bazı özelliklere sahiptir. Bu mineral bir yandan küflü yüzeyleri dezenfekte ederken bir yandan da kapalı alanlardaki nemi emer.
Genellikle küf bulunan yere doğrudan uygulanır. Bazı insanlar küf olmasa bile, oluşmasına engel olmak için deniz tuzundan faydalanmayı tercih ederler.
Nasıl kullanmalısınız?
- Küf bulunan yüzeylere yoğun miktarda deniz tuzu uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra bir sünger veya fırça yardımıyla temizleyin.
- Ayrıca küçük kutulara bolca deniz tuzu dökün. Bu kutuları dolap içi veya duvar köşesi gibi stratejik noktalara yerleştirin.
Bazen küfü yok etmek çok zor olabilir. Bunun sebebi genellikle evin tasarımı veya evde bulunan eşyaların nemi içlerine almaya elverişli olmalarıdır.
Eğer sorun uzun süre devam ederse, çözüm bulabilmek adına bir uzmana danışmak en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pasini, C., D’Aquila, F., Curir, P., & Gullino, M. L. (1997). Effectiveness of antifungal compounds againts rose powdery mildew (Sphaerotheca pannosa var. rosae) in glasshouses. Crop Protection. https://doi.org/10.1016/S0261-2194(96)00095-6
- Moro, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio.
- Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1