Şeker Alımını Azaltmak için Neler Yapabilirsiniz?

Tatlı gıdalara bağımlı olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu alışkanlıktan kurtulmak istiyorsanız, beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz ve egzersiz yapmalısınız.
Şeker Alımını Azaltmak için Neler Yapabilirsiniz?
Mario Benedetti Arzuza

Yazan ve doğrulayan doktor Mario Benedetti Arzuza.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Süt ürünlerinden konserve gıdalara kadar her şeyin içinde şeker vardır. Şeker alımını azaltmak ve vücudunuzdaki fazla şekeri gidermek isterseniz, tatlıları kesmekten çok daha fazlasını yapmak zorundasınız.

Yiyeceklerdeki yüksek şeker (sakkaroz), bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve obezite, kalp rahatsızlıkları, tip 2 diyabet ve kanser -özellikle de meme kanseri- riskini artırabilir.

Şeker depresif ruh hallerine, anksiyeteye ve bazı bilişsel sorunlara sebep olabilir. Tatlılara bağımlı olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu alışkanlığa elveda demek istiyorsanız, belirli bir süre için şekeri beslenmenizden çıkararak vücudunuzu temizleyin.

Beslenmenizdeki değişikliklerin yanı sıra, her gün egzersiz yapmak da büyük bir yardımcı olacaktır. Kalkmak ve harekete geçmek kanınızdaki aşırı şekeri yakmaya yardımcı olacaktır.

Eğer vücudunuz şekerden bunaldıysa hiperaktivite, kronik yorgunluk, enfeksiyonlar, baş ağrısı, depresyon, soğuk algınlığı, sinüzit sorunları, sersemlik, zihinsel yönelim bozukluğu gibi belirtiler yaşarsınız.

Şeker ve kilo artışı arasındaki ilişki

Kilo almanın tek nedeni yağ değildir. Karbonhidratlar da bu suça ortaktır. Şeker, siz farkında olmasanız da tükettiğiniz birçok popüler yiyecekte gizlidir. Bazı örnekler ise şunlardır: Meyve suları, mısır gevreği, salata sosları, yoğurtlar, tatlılar ve daha başka birçok şey.

Vücut, bu şekerlerden bazılarını enerji olarak kullanırken geri kalanını yağ olarak depolar. Depolama söz konusu olduğunda, rafine şeker ile doğal şeker arasında büyük bir fark vardır. Rafine şekerler kan şekeri düzeylerini yükselterek zamanla bel, kalça ve basen bölgelerinde yağ birikimine neden olabilirler.

Yapay tatlandırıcılar

çaya şeker atmak

Şeker alımını azaltmak için yapay tatlandırıcılara yönelebilirsiniz; ancak bu ters etki yaratacaktır. Yapay tatlandırıcılar normal şekerden uzaklaştığınızda çok kısa süreli bir çözüm üretebilirler; ancak aslında kilo alımı ve metabolik değişikliklerle sonuçlanarak tip 2 diyabete sebep olurlar.

Doğal gıda diyeti

Vücudunuzu şekerden arındırmanın bir yolu da doğal gıda diyetini tercih etmenizdir. Bu diyette ambalajlı, konserve veya şişede olan hiçbir şeye yer yoktur.

Doğal gıdalar arasında taze sebze, meyve, yağsız et, balık, kuru yemiş, tohumlar ve avokado ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar bulunur. Protein alımınızı vurgulamak önemlidir; çünkü protein sizi tok tuttuğu kadar, açlık krizlerinizi de kontrol eder.

“İyi” karbonhidratları seçin

meyveler sağlıklı karbonhidratlar

Şeker alımını azaltmak ve vücudunuzu şekerden temizlemek için karbonhidrattan vazgeçmeniz gerekmez; doğru karbonhidratları seçmeniz yeterli olacaktır. Beyaz ekmek, makarna, gazlı içecekler ve hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan kaçının.

Bunların yerine, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, yapraklı yeşillikler, patlıcan, enginar ve biber gibi bitkisel karbonhidratları tercih edin. Şeker detoksu yaparken en iyi sonuçlar için tahıl, baklagil veya nişastalı sebzeler yemeyin.

Şekerden nasıl uzak durursunuz?

Şeker tüketimini azaltmaya karar verirseniz, kendinizi üzüntü, baş ağrısı, zayıflık ve açlık krizleri gibi çekilme semptomlarına hazırlayın. Her şeyden önce, şekerli ürünleri beslenmenizden yavaş yavaş çıkarın.

Başka bir deyişle, tek seferde tek bir gıdadan vazgeçin. İlk birkaç gün içinde yoğun rahatsızlık duyabilirsiniz; ancak bu kısa bir sürede kaybolacaktır. Eğer aşırı anksiyeteniz varsa, elma veya portakal gibi bir meyve yiyin.

Şeker alımını azaltmak için diyet planı

1. Gün

  • Kahvaltı: 1 çay kaşığı yulaf ezmesi, çilek ve badem, 3 yumurta (haşlanmış)
  • Sabah ortası atıştırmalığı: 1 küçük kase ceviz
  • Öğle yemeği: kabak, pancar, havuç, şalgam, fasulye ve badem ile ızgara tavuk göğsü
  • Akşam yemeği: ızgara balık, yeşil fasulye ve brokoli; dilerseniz mantar da ekleyin

2. Gün

  • Kahvaltı: 1 fincan çilekli ve tohumlu yulaf ezmesi, 1 bardak ıspanak ve havuç
  • Sabah ortası atıştırmalığı: 1 küçük kase badem
  • Öğle yemeği: Limon, sirke ve kekik soslu ızgara kabak, kırmızı ve sarı biber; rendelenmiş havuç, zeytinyağı, limon, tuz ve ince doğranmış maydanozla hazırlanmış lahana salatası
  • Akşam yemeği: Brüksel lahanası ve kavrulmuş turp ile buharda pişmiş sebzeler ve morina balığı.

3. Gün

  • Kahvaltı: Karides ve lahanalı çırpılmış yumurta (3 yumurta ile), turp ve karışık kuru yemiş salatası.
  • Sabah ortası atıştırmalığı: 1 küçük kase ceviz.
  • Öğle Yemeği: Biberiye, salvia, limon, soğan, kekik ve siyah zeytin ile kavrulmuş tavuk butları.
  • Akşam yemeği: Sarımsak, kereviz, kekik, havuç ve defne yaprağı ile mantar çorbası.

Şekerli içecekler yerine bunları için

Detoks suyu

limonlu detoks suyu

Bu meyvelerden kendi detoks suyunuzu hazırlayın: Greyfurt, turna yemişi, çilek ve portakal. Seçtiğiniz meyveyi doğrayın ve bir sürahiye koyun. Taze biberiye veya nane ekleyin ve sürahiyi buz ve su ile doldurun. Her gün için.

Bitki çayı

Günde 3 kez şekersiz bitki çayı için. Bu diyet planı sakkaroz krizleri için inanılmaz derecede etkilidir. Bu da şeker bağımlılığınızı geçmişte bırakmanız için ihtiyacınız olan tek şeydir. İsteğinizi ve kararlılığınızı gösterin ve bu yola girin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.