Fıtık İçin Etkili ve Doğal Ev Tedavileri

Eğer fıtık problemi yaşıyorsanız bu yazıda bahsedilen tedaviler iyileşmenize yardımcı olacak. Ancak unutmayın, fıtık ciddi bir tıbbi tedavi gerektirir; bu yazıda bahsedilen tedavi yöntemleri sadece birer tamamlayıcı olabilir.
Fıtık İçin Etkili ve Doğal Ev Tedavileri

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Fıtık son derece ağrılı olabilir, bu nedenle öncelikli olarak tıbbi tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekir. Bu tedavilerin yanında, rahatlamanıza yardımcı olacak bazı ev tedavileri de bulunmaktadır. Fıtığı tedavi etmezseniz idrar tutamama, hareketsizlik, el ve ayak felci gibi hareket kabiliyetini ciddi biçimde etkileyen başka sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Bu yazıda fıtığa yol açan nedenlerden ve bu rahatsızlığı en iyi şekilde nasıl tedavi edebileceğinizden bahsedeceğiz.

Fıtık nedir ve belirtileri nelerdir?

Medical News Today’e göre fıtık, abdominal duvarda meydana gelen anormal çıkıklar olarak tanımlanır. Bu soruna tam olarak neyin neden olduğunu bilmesek de, belli başlı risk faktörleri hakkında bildiğimiz şeyler var. Örneğin fıtık riski yaşla beraber artıyor ve erkeklerde bu sorun daha sık görülüyor. Destekleyici dokuların zaman içinde zayıflamasının bu hastalığa neden olduğu düşünülüyor.

Bunlara ek olarak, mide kaslarında ani ve aşırı basınç olması veya daha önce de belirttiğimiz gibi yaşlanma nedeniyle meydana gelen değişiklikler bu hastalığa neden olabiliyor. Ayrıca ağır nesneleri kaldırmak, obezite ve duruş bozukluğu da dikkate alınması gereken faktörlerden.

ameliyat izi ve fıtık

Fıtık, çeşitli komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle bazı fıtık türlerinin ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.

Fıtık türleri bulundukları yerlere göre aşağıdaki sınıflara ayrılır:

  • Femoral fıtık: Kasık bölgesinde yer alan ana damarlar, femoral ring adlı dar ve yaklaşık 2 cm uzunluğundaki bir açıklıktan geçer. Bu bölgede oluşan fıtıklara femoral herni de denir.
  • Kasık fıtığı: İnguinal herni olarak da bilinen kasık fıtığı, karın duvarı (abdominal duvar) fıtıkları içinde en sık görülen ve kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır.
  • Mide fıtığı (hiatal herni): Mideyi yemek borusuna bağlayan kısımda bulunan kasların erimesi sonucu midenin yemek borusuna sarkmasıyla oluşur.
  • Göbek fıtığı: Bağırsak, yağ veya vücut sıvılarının karnınızdaki zayıf bir noktayı zorlaması sonucu oluşur.
  • İnsizyonel fıtık (ameliyat fıtığı): Ameliyat sonrası ortaya çıkan fıtık türüdür.

Neyse ki doktorunuzun uyguladığı tedaviye ek olarak ağrılarınızı azaltmak için kullanabileceğiniz bazı ev tedavileri var. Ancak fıtık probleminiz varsa öncelikle tıbbi yardım almanız gerektiğini unutmayın.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Enflamasyon İçin En İyi Doğal Reçeteler

Fıtık ağrısı için ev yapımı tedavi yöntemleri

1. Elma Sirkesi

saf elma sirkesi ve tahta masa

Elma sirkesi, anti-enflamatuvar özelliği sayesinde mide fıtığı sonucu ortaya çıkan ağrıların giderilmesinde etkilidir.

Elma sirkesi, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan mükemmel bir antioksidan ve anti-enflamatuvar kaynağıdır. Yanma hissini azalttığı için, mide ekşimesi gibi belirtileri gidermenize yardımcı olabilir.

Peki elma sirkesi nasıl bu etkiyi gösteriyor? Sonuçta elma sirkesi asidik bir sıvıdır. İnanmakta zorluk çekebilirsiniz ancak elma sirkesi vücudu alkali hale getirir. Böylece fıtığın neden olduğu asidi alarak nötrleştirir.

  • Bu karışımı hazırlamak için 2 çay kaşığı saf elma sirkesini bir bardak ılık suyun içine ekleyin ve karıştırın.
  • Daha sonra ise bu karışımın içine 1 çay kaşığı % 100 saf organik baldan ekleyin ve her gün bir bardak aç karnına bu karışımdan için.

2. Aloe vera suyu

Aloe vera, inanılmaz tıbbi özelliklere sahip bir bitkidir. Etkili bir antioksidan olmasının yanında, anti-enflamatuvar ve bakteri karşıtı özellikleri de bünyesinde barındırır. Aynı zamanda bu bitki mideye de iyi gelir; fıtığın semptomlarından biri olan mide yanmasını iyileştirmek için koruyucu bir tabaka oluşturur. 

  • Bu harika ev tedavisini hazırlamak için aloe vera bitkinizin kalın yapraklarından 2 adet kesin. Kestiğiniz yaprakları yıkayın ve dikenli kısımlarını ayırın.
  • Uç kısmından sıkarak içindeki renksiz jeli çıkarın.
  • Yarım bardak suyun içine çıkardığınız jeli ilave edin ve blender ile karıştırın.
  • Günde bir kez aç karnına yarım bardak bu karışımdan için. Gerekli olduğunu düşündüğünüz sürece bu karışımdan içmeye devam edin.

3. Fıtık için en iyi çözüm: Papatya çayı

Güçlü bir anti-enflamatuvar olmasının yanı sıra, papatya çayı aynı zamanda mükemmel bir antioksidandır ve mide üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu şekilde mide iltihabına ve mide ağrısına iyi gelir. Fıtığın neden olduğu mide ekşimesini tedavi etmenize yardımcı olur. Ayrıca sindirim siteminde bulunan kasları da rahatlatır.

  • Bir bardak sıcak suyun içine bir yemek kaşığı kuru papatyayı ekleyin ve yaklaşık 10 dakika bekleyin.
  • Bir ay boyunca günde iki kez ılık haldeki bu çaydan (veya gerekirse daha uzun bir süre) için.
  • Ağrı ve şişlikler şiddetli bir hale gelirse doktorunuza danışın.

4. Zencefil Kökü

kuru zencefil kökleri ve tahta masa

Zencefil, bağırsak florasının sağlığını korur, vücudun yağları sindirmesine destek olur ve sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Karın ağrısını ve iltihabı azaltmak için zencefil kadar etkili bir doğal bileşen yoktur. Sıvı hale getirip tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Zencefili kaynattıktan sonra köklerini yiyebilirsiniz. Midenizin genel sağlığını korumak ve ağrılarınızı azaltmak için zencefili çiğ olarak da yiyebilirsiniz. Ancak bu bitkinin güçlü bir tadı vardır, bunu aklınızda tutun. Zencefil, asidik mide sularının birikmesini önler; bu şekilde midenizi ve yemek borunuzu korumuş olur.

5. Fıtık için tarçın

Bu popüler baharat anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve midenin iç yüzeyinin rahatlamasına yardımcı olur. Bunlara ek olarak, şişlikleri önler ve fıtığın neden olduğu yoğun karın ağrısını hafifletir.

Eğer karnınız ağrıyorsa ve midenizi rahatlatmak istiyorsanız, yemeklerden sonra tarçınlı çay için. Ancak tüm tarçın çubuklarının aynı olmadığını unutmayın, bu nedenle doğal ve kaliteli tarçın çubuklarını bulmaya gayret edin.

  • Bir bardak sıcak suyun içine yarım yemek kaşığı toz tarçını ekleyin.
  • Bardağın üstünü örtün ve birkaç dakika boyunca bekleyin.
  • Günde 2 ya da 3 kez bu çaydan için (ılık haldeyken). 

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Berger D. Evidence-Based Hernia Treatment in Adults. Dtsch Arztebl Int. 2016;113(9):150–158. doi:10.3238/arztebl.2016.0150
  • Muysoms, F. E., Miserez, M., Berrevoet, F., Campanelli, G., Champault, G. G., Chelala, E., … Kingsnorth, A. (2009). Classification of primary and incisional abdominal wall hernias. Hernia. https://doi.org/10.1007/s10029-009-0518-x
  • Cervini-Silva J, Nieto-Camacho A, Ramírez-Apan MT, Gómez-Vidales V, Palacios E, Montoya A, Ronquillo de Jesús E. Anti-inflammatory, anti-bacterial, and cytotoxic activity of fibrous clays. Colloids Surf B Biointerfaces. 2015; 129: 1-6. doi: 10.1016/j.colsurfb.2015.03.019.
  • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017; 7(1): 6664. doi: 10.1038/s41598-017-06235-7.
  • Redondo D. ¿Qué es una hernia? ¿Cuáles son los síntomas de una hernia? [Internet]. Medical News Today. 2018. https://www.medicalnewstoday.com/articles/290715.php

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.