Gastritle Mücadele Etmek için İdeal Meyveler

Gastritle Mücadele Etmek için İdeal Meyveler
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gastrit, uygun olmayan bir yaşam tarzı başta olmak üzere pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Eğer kusma, sırt ağrısı, karın şişmesi veya kronik yorgunluk gibi belirtiler söz konusuysa doktora görünmeniz gerekir. Kendisi size profesyonel tavsiyeler sağlayacaktır ve uygun ilaçları yazacaktır.

Bu makalede gastritle mücadele etmek ve o kuvvetli mide ağrılarını önlemek açısından faydalı olabilen, her biri yüksek besin ve lif miktarıyla dikkat çeken bazı meyvelerden söz edeceğiz.

1. Armut

armut

İçerdiği B1, B2, B3, A ve C vitaminleri ve lif sayesinde armut, gastrit sorunları yaşayanlar için önerilen meyvelerin başında gelir. Armut sinir sistemini ve sindirim yolunu düzenler.

2. Papaya

Papaya B1, B2, A ve C vitaminleri içermesi ile en önemli meyvelerden biridir. Ayrıca magnezyum, demir, kükürt ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir ve iyi bir sindirimi temin etmeye yardımcı olan meyvelerin başında geli r. Ayrıca cilt, saç, kemikler ve iyi işleyen bir bağışıklık sistemi açısından da oldukça faydalıdır.

Bir adet papaya dilimleyin ve bunu bir bardak yağsız yoğurtla birlikte blendırdan geçirin. Birkaç dakika blendırda karıştırdıktan sonra kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği sonrasında bir bardak için. Bu mükemmeldir!

3. Muz

bir kaç muz

Muz en yüksek lif seviyesine sahip olan meyvelerden biridir. Yağ ve protein miktarı düşüktür, mükemmel bir enerji kaynağıdır ve hafif bir müshil etkisi sağlayarak sindirimin hızlandırılmasına yardımcı olur.

Ayrıca saçları güçlendiren ve saç dökülmesiyle mücadeleye yardımcı olan çinko açısından da zengindir. Eğer gastrit sorununuz varsa olgun muz yemeniz önerilir, çünkü yeşil muz mideye zarar verebilir.

4. Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi yüksek seviyedeki fosfor, kalsiyum ve potasyum içeriğiyle dikkat çeker. Hindistan cevizi lif içeriğiyle de faydalıdır ve bağırsak hareketlerini iyileştirir. Tıpkı muzda olduğu gibi bu da hafif bir müshil etkisi görür ve vücudu temizler.

Eğer üzerinizde sürekli bir ağırlık hissediyorsanız günde bir bardak Hindistan cevizi suyu içmenizi öneririz.

5. Şeftali

sepette şeftali

Bu zarif ve tatlı meyve bir idrar söktürücü ve müshil görevi görür. Ayrıca Alzheimer hastalığı, katarakt  ve kanser gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olan A, C ve E vitaminlerini içerir.

Potasyum, fosfor ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin olması nedeniyle bağışıklık sisteminin iyi bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Kolayca sindirilebilmesi sayesinde de sindirim sistemini iyileştirerek karaciğere yardımcı olur.

Gastrite yardımcı olması için ondan bir içecek hazırlamak isterseniz, aşağıda tam bunun için bir tarifimiz var!

Malzemeler:

  • 2 çorba kaşığı şeftali yaprağı
  • 1 fincan kaynar su

Hazırlanış:

  • Yaprakları suda birkaç dakika karıştırın, ardından soğumasına izin verin ve günde iki veya üç kere için.

6. Elma

Pektin adıyla bilinen bir bileşen sayesinde, elmalar suyla temas içerisine girdiğinde vücutta bağırsakları korumaya yardımcı olan bir jel üretirler. Eğer kabızlık değil de ishal sorunuyla karşılaşıyorsanız (çünkü gastrit kendini iki farklı şekilde gösterir), bu meyve sıvıların emilmesine yardımcı olur ve dışkıyı katılaştırır.

Anlayacağınız gibi, bu meyveler gastritle ilişkili sıkıntılarla mücadele etmede oldukça faydalı olabilir. Ancak sırf bir tür meyveyi tüketmemeniz, bunun yerine kendinizi daha iyi hissetmeniz için günden güne farklı meyveler yemeniz önerilir.

Ayrıca sizi daha fazla meyve tüketmeye teşvik edecek bazı tarifler de bulabilir ve artan meyve tüketiminizle hayat kalitenizi arttırabilirsiniz.

Peki, sizler genelde hangi meyveleri yiyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Apostolopoulos V, Antonipillai J, Tangalakis K, Ashton JF, Stojanovska L. Let’s Go Bananas! Gren Bananas and their Health Benefits. Pril (Makedon Akad Nauk Umet Odd Med Nauki). 2017 Sep 1;38(2):147-151. doi: 10.1515/prilozi-2017-0033. PMID: 28991769.
  • Ebrahimpour, S., Esmaeili, H., & Ghadimi, R. (2017). Food bioactive componts, a possible adjuvant for H.pylori eradication. Caspian journal of internal medicine8(2), 131–132. https://doi.org/10.22088/cjim.8.2.131
  • Fermín, M., Agustín, B., & Miguel A, M. (2010). Estreñimiento. Instituto de Trastornos Funcionales y Motores Digestivos.
  • Fernández Condori, R. C. (2015). Efecto de la ingesta de las frutas de guanábana, sacahatomate, aguaymanto y tumbo serrano sobre la glicemia a través del índice glicémico. https://repositorio.usmp.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12727/2091/Fernandez_rc.pdf?sequence=3&isAllowed=y
  • Giuseppina Mandalari, Carlo Bisignano, Santa Cirmi, Michele Navarra, “Effectiveness of Citrus Fruits on Helicobacter pylori“, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2017, Article ID 8379262, 8 pages, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/8379262
  • Juárez, I. C., & Romero, I. (2007). Plantas con actividad anti-helicobacter pylori: una revisión. Boletín de la Sociedad Botánica de México, (80), 35-61. https://www.redalyc.org/pdf/577/57780005.pdf
  • Mutakin, M., Fauziati, R., Fadhilah, F. N., Zuhrotun, A., Amalia, R., & Hadisaputri, Y. E. (2022). Pharmacological Activities of Soursop (Annona muricata Lin.). Molecules, 27(4), 1201. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/4/1201
  • Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinol Lett. 2013;34(1):38-46. PMID: 23524622.
  • Riechmann, E. R., Torres, J. B., José, M., & Rodríguez, L. (2009). Diarrea aguda. Protocolos de La Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica y La Sociedad Española de Pediatría. https://doi.org/10.1002/14651858
  • VOMERO, Nathália Dalcin, & COLPO, Elisângela. (2014). Nutritional care in peptic ulcer. ABCD. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo)27(4), 298-302. https://doi.org/10.1590/S0102-67202014000400017
  • Yokota, J., Kitaoka, T., Jobu, K., Takuma, D., Hamada, A., Onogawa, M., … & Miyamura, M. (2011). Eriobotrya japonica seed extract and deep sea water protect against indomethacin-induced gastric mucosal injury in rats. Journal of natural medicines, 65(1), 9-17.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.