Glokom Türleri: Bilmeniz Gerekenler

Farklı glokom türleri vardır, ancak hepsi görme bozukluğuna neden olur. Tedavi edilmezse bu durum körlüğe yol açabilir. Bu yazıda size hastalık hakkında her şeyi anlatacağız.
Glokom Türleri: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2020

Glokom, farklı şekillerde ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Normalde gözün hipertansiyonu ile ilişkili olmasına rağmen, gerçek şu ki, normal göz tansiyonu olan tipler vardır.

Bununla birlikte, her tür glokomun kronik ve dejeneratif olduğunu söylenmektedir. Bu, tedavi edilmedikleri takdirde evrimleşecekleri ve optik sinir hasarıyla sonuçlanacakları anlamına gelir. En kötü sonucu, görüntüleri yakalayan ve bilgileri beyne gönderen sistemin tahrip olmasından kaynaklanan körlüktür.

Glokom teşhisi

Glokomun erken teşhisi ile ilgili sorunlardan biri, erken dönemde belirgin bir belirti olmamasıdır. Kişi, hiç farkında olmadan yıllarca oküler hipertansiyon geliştirebilir.

Bu durumu doğrulamak için göz içi basıncını ölçmeniz gerekir. Bu, göz doktorunun uygun ekipmanla gerçekleştirdiği bir prosedürdür. Semptomlar olduğunda bir ölçüm yapacak olsalar da, henüz hastalığı olmayan bazı riskli hastalarda rutin olarak da yapabilirler.

Her tür glokom için risk faktörleri

Herhangi bir tür glokom gelişme riski daha yüksek olan insanlar vardır. Bu hastalarda, ilk belirtilere dikkat etmek ve yetişkinlik döneminde göz içi basıncını ölçmek önemlidir.

Temel bir konu, riskin yaşla birlikte artmasıdır. 40 yaşın üzerindeki yetişkinler, yaşlandıkça hastalığa yakalanma riskini kademeli olarak artırır.

Ayrıca aile öyküsü bir göstergedir. Bir ebeveyn herhangi bir türünü geçirmişse, muhtemelen çocuklarından biri de glokomu yaşayacaktır. Ancak, bunu çocuklukta değil, daha sonra bir yetişkin olarak yaşayacaklardır.

Diğer göz hastalıkları ile ilişkisi de önemlidir. Miyop olmak, bir risk faktörüdür. Araştırmacılar, miyop hastaların göz içi basınçlarını popülasyonun geri kalanına göre iki kat artırma riskine sahip olduğunu tahmin ediyorlar.

Göz
Glokom riski yaşla ve ailede hastalık öyküsü ile artar.

En yaygın glokom türleri

Ulusal Göz Enstitüsü (National Eye Institute) tarafından bildirildiği üzere, 4 yaygın glokom türü vardır. Göz küresinden sıvının drenajının engellendiği yola ve ortaya çıktıkları zamana göre sınıflandırılırlar.

Açık açılı glokom

Bu, dünyadaki en yaygın glokom türüdür. Olan şey, gözün iç sıvıyı çıkarmak için kullandığı küçük çıkışları tıkamasıdır. Daha sonra çıkış yolu olmayan sıvı birikimi nedeniyle göz içi basıncı yükselir.

İlerlemesi çok yavaş, kronik ve dejeneratiftir. Hasarın bir kısmı zaten meydana geldikten sonra hastalar bunu geç keşfetme eğilimindedir. Bu nedenle buna genellikle sessiz körlük denir.

Tedavi ilaçtan ameliyata kadar değişir. Ayrıca göz doktorunuzun tercih edeceği çeşitli ameliyat seçenekleri vardır.

Kapalı açılı glokom

Kapalı açılı glokom tipi, açık açılı tipten çok daha az yaygındır. Ek olarak, semptomları önceki tipe göre daha akut ve daha belirgin şekilde geliştirme eğilimindedir.

Kapalı açı adı, göz doktorlarının iris ve korneanın oluşturduğu açının ölçülmesine karşılık gelir. Bu durumda, bu değer normal kabul edilenden daha düşüktür ve sıvının gözden doğal drenajını engelleyen de tam da bu değişen anatomidir.

Bu rahatsızlık için tıbbi bakım derhal yapılmalıdır. Harekete geçmek için açık açılı glokomdan daha az zaman verir ve hızlı hareket etmezseniz bunun sonuçları daha ciddi olabilir.

Normal tansiyonlu glokom

Bu tip glokom en nadir olanıdır. Göz doktoru hastanın göz içi basıncını ölçtüğünde, normal veya hatta düşük değerdedir.

Ancak diğer tiplerde olduğu gibi optik sinire verilen hasar ve dejenerasyon vardır. Bilim adamları bu tip glokomun nedenini kesin olarak bilmiyorlar ve tedavisi zordur.

Daha fazlasını keşfedin: Glokom Riskini Önlemenin Doğal Yolları

Doğuştan glokom

Hastalığın doğuştan gelen bu çeşidi, bebeğin göz içi sıvı drenaj kanallarının normal gelişimini engelleyen iris ve kornea açısında bir anomali ile doğması nedeniyle ortaya çıkar. Böylece yaşamın başlangıcından itibaren göz iç basıncı artırır.

Bugün çözüm, küçük çocuk için erken bir ameliyattır. Bu şekilde gelecekteki ciddi komplikasyonlardan kaçınabilirsiniz.

Tüm glokom türleri ciddidir

Farklı olmasına rağmen her tip glokom ciddidir. Görme kaybı belirtileriniz varsa, bir göz doktoruna görünmeyi ertelememelisiniz.

Uzman, göz içi basıncınızı ölçecek ve retinanın ve optik sinirin canlılığını değerlendirmek için daha fazla prosedür gerçekleştirecektir. Bir değişiklik tespit ederlerse, ilaç kullanımını ve gerekirse düzeltici ameliyatı önerebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Anderson RL, de Los Angeles Ramos Cadena M, Schuman JS. Glaucoma Diagnosis: from the Artisanal to the Defined. Ophthalmol Glaucoma. 2018;1(1):3-14. doi:10.1016/j.ogla.2018.06.002
  • Gálvez-Rosas, Arturo, et al. “Asociación de los factores de riesgo con glaucoma primario de ángulo abierto en mayores de 40 años.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 42-46.
  • Rey-Rodríguez, Diana V., Cristina Álvarez-Peregrina, and José Moreno-Montoya. “Prevalencia y factores asociados a miopía en jóvenes.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.5 (2017): 223-228.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Wiggs, Janey L., and Louis R. Pasquale. “Genetics of glaucoma.” Human molecular genetics 26.R1 (2017): R21-R27.
  • Trivli A, Koliarakis I, Terzidou C, et al. Normal-tension glaucoma: Pathogenesis and genetics. Exp Ther Med. 2019;17(1):563-574. doi:10.3892/etm.2018.7011
  • McMonnies, Charles W. “Glaucoma history and risk factors.” Journal of optometry 10.2 (2017): 71-78.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.