Göğüs Ağrısı Hakkında Her Şeyi Öğrenin
Göğüs ağrısı göğüste herhangi bir yapıdan gelebilir. Boğaz veya kaslar, sinirler veya kaburgalar gibi bir organdan kaynaklanabilir. Bu bağlamda, yayılabilir, yani ağrının boyuna, üst ekstremitelere ve hatta yüze hareket edebileceği anlamına gelir.
Bazen bu ağrı sırt ağrısı olarak başlar. Bununla birlikte, bu ağrının kökenine bağlıdır. Bununla birlikte, göğüs ağrısı olarak kabul edilmesi için, ön tarafta ortaya çıkması gerekir.
Birçok insan bu tür ağrılardan korkar. Çünkü bu ağrıyı bilinç altlarında kalp problemleri ile ilişkilendirirler. Acil servis konsültasyonlarının yaklaşık %5’i göğüs ağrısı nedeniyle gerçekleştirilmektedir. Pediyatride daha az görülür ve o yaştaki acil servis ziyaretlerinin %1’inden daha azını oluşturur.
Bu yazıda, bu tür bir ağrıya neyin neden olabileceğine daha yakından bakacağız.
Ağrının göğüs ağrısı olarak kabul edilebilmesi için, boyun ve karın arasındaki bir bölgeden gelmesi gerekir. Bazıları hissi acı olarak tanımlayabilirken, diğerleri sadece rahatsız edici bir his veya gerginlik olarak düşünebilir.
Göğüs ağrısının iki kategorisi
Uzmanlar genellikle bu ağrıyı iki ana gruba ayırır: kardiyak olan ve kardiyak olmayan ağrılar. Bu, doktorların acil müdahale gerektiren ağrıyı daha az acil olarak tedavi edilebilecek ağrıdan hızla ayırt etmesini sağlar.
Aşağıda, bu ağrının kardiyak nedenlerini listeleyeceğiz. Ardından, kalp dışı göğüs ağrısına neden olabilecek bazı yapı gruplarından da bahsedeceğiz.
Kardiyak nedenler
- İskemik kalp hastalığı. Bu ağrı, göğüs anjini ve kalp krizinin anahtar işaretidir. Sıkışıklık halinde kendini gösteren çok yoğun ve elden ayaktan düşüren bir ağrıdır. Ayrıca, kalp bölgesinde bulunur ve üst ekstremite ve boyuna yayılır. Bu ağrı mutlak bir aciliyeti temsil eder.
- Aort rüptürü. Aortun yüksek basınçlara dayanabilen kalın bir duvarı olmasına rağmen, yine de yırtılabilir. Bu, şiddetli ağrıya neden olan aort diseksiyonu adı verilen nadir bir klinik durumdur. Ayrıca acil bir biçimde tedavi gerektirir.
- Perikardit. Perikardiyum, kalbin astarıdır. Çeşitli nedenlerle, sıvı biriktirebilir ve perikardit yaratarak şişebilir. Perikardit, aralıklı olabilen ve sıklıkla kişinin duruşuna bağlı olarak değişebilen göğüs ağrısı ile kendini gösterir.
Kardiyak olmayan nedenler: Pulmoner göğüs ağrısı
- Pnömoni. Mikrobik akciğer enfeksiyonları bu ağrıya neden olabilir. Sürekli olabilir ve öksürük veya olağandışı solunum hareketleriyle yoğunlaşabilir. Genel olarak, yan tarafta enfekte olmuş bölgeye denk gelen bir ağrıdır.
- Pulmoner emboli. Solunum sisteminin arterleri ve damarları, pulmoner emboli adı verilen bir durum dahilinde pıhtılar yaratarak tıkanabilir. Bu pıhtılar akciğerlerde oluşabilir veya dolaşım yoluyla diğer vücut kısımlarından gelebilir. Bu aynı zamanda son derece acil bir durumdur.
- Pnömotoraks. Nasıl kalp perikard ile çevriliyse, akciğerler de plevra ile çevrilidir. Plevranın oluşturduğu boşluk hava ile dolarsa buna pnömotoraks denir. Çok ağrılıdır ve nefes darlığı gibi belirtiler de eşlik edebilir.
- Akciğer zarı iltihabı. Akciğer zarının şişme ihtimali bulunmaktadır. Bu plörezi veya plörit olarak da bilinir. Perikarditte olduğu gibi, ağrı aralıklıdır ve duruştaki değişikliklerle değişebilir.
Okumaya devam edin: Zatürre Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Kardiyak olmayan ağrı: Sindirim sisteminde ortaya çıkan ağrı
- Özofagus spazmları. Yemek borusu, ağzı mide ile bağlı tutmak adına göğsün merkezinden geçer. Duvarı kastan yapılmış içi boş bir yapı olduğu için spazmlar yaşayabilir. Bu olduğunda, yemek borusu kendi kendine kapanır, göğüs ağrısına neden olur ve yiyeceklerin geçişini önler.
- Mide iltihaplanması (gastrit) Mide daha aşağıda olmasına rağmen, gastrit ve dispepsi bazen göğüste yukarı doğru ortaya çıkar. Gastrit ayrıca sıklıkla geğirme, reflü ve mide bulantısı gibi sindirim semptomlarına eşlik eder. Gastroözofageal reflü nedeniyle göğüste ağrı, göğsün merkezinde ağrılı bir düğüm gibi hissedilir.
- Safra kesesi taşları. Safra kesesinde safra taşı varsa, bu durum göğsü de etkileyebilir. Bununla birlikte, karın ağrısı daha yaygındır. Safra kesesinin anatomik pozisyonuna ve safra taşlarının pozisyonuna göre, bazı insanlar ağrıyı sağ pulmoner bölgede ve sağ omuza kadar algılar.
Bu makalede keşfetmeye devam edin: Göğüs Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Göğsünüzdeki diğer ağrı nedenleri
Yukarıda belirttiğimiz gibi, göğüs ve karın organlarının yanı sıra, diğer yapılar ve durumlar bu ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, doktorların daha az aciliyetle tedavi edilebilecek diğer nedenleri teşhis etmeye çalışmadan önce bu ağrının en ciddi nedenlerini elemesi her zaman gereklidir.
Bu nedenler:
- Psikojenik nedenler. Örneğin bir panik atak göğüs ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte, ağrı anatomik değil, psikolojiktir. Göğüste bir organ veya yetersizlikten kaynaklanmayan bir sıkışma ve rahatsızlık hissi vardır.
- Kostokondrit. Bu, kaburgaları sternuma bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasıdır. Yoğun bir efor saretmek veya bir darbe almak buna neden olabilir. Anti-enflamatuar ilaçlar ve lokal soğutma ile tedavi etmek kolaydır.
- Myalji. Bu durumda, göğüs duvarını oluşturan kaslar, efor, kas çekmesi, bir darbeden ötürü ortaya çıkan hematomlar veya enflamasyon nedeniyle zarar görebilir. Genel olarak, tedavisi anti-enflamatuar ilaçlardan oluşur.
- Nevrit. Kaburgalar arasından geçen sinirler şişebilir ve göğüs ağrına neden olabilir. Klasik bir örnek, viral enfeksiyonun etkilenen sinir boyunca uzanan şiddetli ağrı ve yanma ile ortaya çıktığı herpes zosterdir.
Gördüğünüz gibi, bu tür ağrının sayısız nedeni vardır. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzu ziyaret edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
- Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
- López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.