Kalp Krizi Geçirdiyseniz Ne Yemelisiniz?

Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve sigarayı bırakmak kalp problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Bu makalede, kalp krizi geçirdiyseniz veya olası bir kalp krizini önlemek istiyorsanız diyetinize eklemeniz gereken yiyecekleri keşfedin.
Kalp Krizi Geçirdiyseniz Ne Yemelisiniz?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Uzmanlar, insanların sağlıklı kalmak için izlemeleri gereken diyetler hakkında çok konuşuyor. Ancak kalp krizi geçirdiyseniz veya kalple ilgili başka bir sorunu önlemek istiyorsanız nasıl bir diyet uygulamanız gerekir?

Stres, kötü beslenme ve yetersiz dinlenme kalp sağlığını doğrudan etkiler. Bu nedenle, bir kalp krizinden sonra, sigarayı bırakmak, egzersiz yapmak ve diyetinizi değiştirmek gibi daha sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmelisiniz. Kalp krizi geçirmiş olan bir hasta iyileşmek ve sağlıklı kalmak için doktorlarının emirlerine uymalıdır.

Bu makalede, bir kalp krizinin sonrasında diyetinize eklemeniz gereken yiyecekler hakkında bazı ipuçları vereceğiz.

Kalp krizi ve sağlıklı alışkanlıklar

Dünya Sağlık Örgütüne göre, 2012 yılında 17 milyondan fazla insan kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi. DSÖ ayrıca, kalp krizi ve felçlerin %80’inin önlenebilir olduğunu da belirtiyor.

Sağlıklı bir diyet izlemek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve toksik alışkanlıklardan kurtulmak, hayatınızı tehlikeye atan krizlerden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Kalp krizi geçirdiyseniz veya olası bir kalp krizini önlemek istiyorsanız diyetinize aşağıdaki yiyecekleri dahil etmelisiniz.

Kalp krizi sonrası diyet

kalp şeklindeki kasede sağlıklı meyve ve sebzeler ve etraflarında bir stetoskop
Kalp krizinden sonra kolesterol, glikoz veya kan basıncı gibi risk faktörleri yakından izlenmelidir.

Kalp krizi geçiren hastalar düşük kolesterol ve glikoz seviyelerine sahip olmalı ve kan basınçlarını kontrol altında tutmalıdır. Bunu ilaç, egzersiz ve sağlıklı bir diyetle başarabilirler.

Bu hastalar için en sağlıklı diyet Akdeniz diyetidir. Bunun nedeni, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, balıklar ve ayrıca bir miktar ızgara yağsız et açısından zengin olmasıdır. Kalp krizi geçirdiyseniz, her şeyi natürel sızma zeytinyağı ile hazırlamalı ve mümkün olduğunca az tuz kullanmalısınız. Tuz yerine aromatik otlar ve baharatlar kullanabilirsiniz.

Az yağlı süt ürünleri tüketmeli ve haftada iki kez çeşitli baklagiller yemelisiniz.

Kalp krizi geçirdiyseniz ne yemelisiniz

Meyve ve sebzeler

İspanyol Kalp Vakfına göre, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet, kalbi ritm bozukluğundan koruyan potasyum ve magnezyum seviyelerini arttırır. Ayrıca, bu diyet sodyum seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Sodyum miktarı tansiyon ile yakından ilişkilidir.

Natürel sızma zeytinyağı

şişeden kaseye dökülen zeytinyağı ve yeşil zeytinler
Kalp için son derece sağlıklı olan bu gıda, Akdeniz diyetinin temelidir.

Zeytinyağı sağlık açısından önemli yararlara sahiptir. Sağlıklı ve dengeli bir Akdeniz diyeti ile birlikte günde dört yemek kaşığı zeytinyağı tüketmek, kalp krizi veya felç geçirme riskini azaltır.

Sert kabuklu yemişler

Sert kabuklu yemişler, olağanüstü bir sağlıklı besin kaynağıdır ve tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Özellikle ceviz, çoklu doymamış bir yağ olan omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Omega-3, kalp sağlığı için çok önemlidir.

Bu yemişler ayrıca L-arginin (nitrik oksit üretilmesine destek olan ve bunun sonucunda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir amino asit) ve fitosteroller (bağırsaklardaki emilimini engelleyerek kolesterolü düşürmeye yardımcı olan bitki bileşikleri) içerirler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Çay

Tüm çay türleri, kolesterol sentezini inhibe ederek ve kan pıhtılarını önleyerek sağlıklı kan basıncını korumaya yardımcı olan bir element olan kateşin içerir. Ayrıca kan damarlarının işlevselliğini artıran kuersetin içerirler.

Yağlı balıklar

bir bütük balık ve altında sıralanmış daha küçük balıklar
Zeytinyağı gibi balıklar da kalbi koruyan sağlıklı yağlar açısından zengindir.

Kalp krizinden sonra, diyetinizden doymuş yağları çıkarmalısınız. Ancak, doymamış yağları asla unutmamalısınız. Somon, uskumru veya alabalık gibi yağlı balıklar bu yağları içerir.

Tam tahıllar ve baklagiller

İspanyol Kalp Vakfına göre, tahılların koruyucu kabuğu olan kepek, şeker emilimini yavaşlatmaya ve kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı oluyor.

Öte yandan baklagiller, bitkisel protein, lif ve minerallerin olağanüstü bir kaynağıdır.

Kalp krizi geçirdikten sonra yememeniz gereken yiyecekler

Hamur işleri

çeşitli hamur işleri
Kalp krizi geçirdiyseniz, kolesterol veya trans yağ içeren yiyecekleri diyetinizden çıkarmalısınız.

Kalp krizinden sonra, kalbiniz için sağlıklı olan bir diyet izlemelisiniz. Bu nedenle, tam yağlı süt, tereyağı, etlerin yağlı kısımları veya şeker gibi doymuş yağlar, trans yağlar ve kolesterol içeren gıdalardan kaçınmalısınız.

Ayrıca, zararlı yağlar ve çok miktarda sodyum, trans yağ açısından zengin fırın ürünleri ve önceden pişirilmiş yiyecekler içerdikleri için sakatatlardan ve tütsülenmiş etlerden de kaçınmalısınız.

Son olarak, makul miktarda egzersizi de rutininize dahil etmenin çok önemli olduğunu unutmayın. Sizin için en iyi egzersiz seçenekleri ile ilgili olarak doktorunuza danışın. Bir kalp krizinden sonra, fiziksel aktivite kalp sağlığınızı iyileştirmek için harika bir müttefiktir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulation blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.