Granüloma Annülare Belirtileri ve Tedavisi

Granüloma annülare genellikle ağrıya neden olmaz, ancak kaşıntıya ve kozmetik rahatsızlığa neden olur. Spesifik nedeninin hala bilinmediği nadir bir cilt hastalığıdır.
Granüloma Annülare Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 29 Haziran, 2021

Granüloma annülare ciltte görülen inflamatuar bir hastalıktır. Adı, dairesel, halka şeklindeki çıkıntılarla karakterize edilmesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle kendi kendine geçen yumrulu, kırmızımsı renkli lezyonlardır.

Granüloma annülare nadir görülen bir hastalıktır. Herkesi etkileyebilir, ancak genellikle 10 yaş civarındaki çocuklarda görülür. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte istatistiklere göre erkeklerden çok kadınları etkiler.

Bu durum genellikle rahatsızlığa neden olmaz. Ancak, oldukça görünür ve bu nedenle estetik bir sorundur. Ek olarak, bazı insanlar şişliklerde çok fazla kaşıntı yaşarlar.

Birçok yönü hala araştırma konusudur, ancak bazı enfeksiyonlar ve hatta neoplazmalarla ilgili olabileceği düşünülmektedir. Bu yazıda, onu tanımlamak için granüloma annülare hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.

Granüloma annülare nedir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kronik inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Yumrulu, kırmızımsı, halka şeklinde lezyonların oluşmasıdır. Genellikle ellerde ve ayaklarda görülür.

Daha çok kadınları ve gençleri etkilediğini bilsek de bunun kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, araştırmalar bazı faktörlerin bu hastalığı tetikleyebileceğini göstermektedir. Örneğin bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.

Diğer olası nedenler arasında böcek ısırıkları ve hatta aşılara karşı bir reaksiyon sayılabilir. Granüloma annülare, örneğin hepatit gibi enfeksiyonlarla da ilişkilendirilmiştir. Ancak, bulaşıcı bir hastalık olmadığını akılda tutmak önemlidir.

Granüloma annülare genellikle tedavi olmaksızın iki yıl içinde ortadan kalksa da, üzerindeçalışılmaya devam edilmektedir. Bilim insanları diğer sistemik patolojilerle ilişkisini keşfetmeye çalışıyorlar.

Bazı tiroid bezi hastalıkları ve diyabetle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Hatta bazı kanserli süreçlerden kaynaklanıyor bile olabilir. Bu vakalarda genellikle vücudun her yerinde daha fazla lezyon bulunur ve tedavilere iyi yanıt vermezler.

elde granüloma-anulare
Eller, granüloma annülarenin en çok etkilediği yerlerden biridir.

Hangi semptomları üretir?

Bu hastalık, şişlikler dışında başka bir semptom ortaya koymayabilir. Lezyonlar mavimsiden kırmızımsı ten rengine kadar farklı renklerde olabilir. Hepsi halka şeklindedir ve hafifçe batık bir merkezden dışa doğru genişlerler.

Lezyonlar dokunmaya duyarlıdır, ancak ağrıya neden olmaz. Bununla birlikte, kozmetik bir sorun olabilir veya kaşıntıya neden olabilirler. Özellikle vücuda dağılmış çok sayıda şişlik olduğunda.

Uzmanlar hastalığı farklı sınıflara ayırır:

  • İlk olarak, en sık görülen tip olan lokalize granüloma annülare. Genellikle ellerde ve ayaklarda görülür ve lezyonlar 5 cm’ye kadar çıkabilir.
  • Tüm vücuda yayılan genelleştirilmiş granüloma annülare.
  • Son olarak, deri altı granüloma annülare. Bu durumda, şişlikler küçük ve serttir ve genellikle kırmızımsı renkte değildir.
lokal granüloma anulare
Hastalığın lokalize formu en yaygın olanıdır.

Nasıl tedavi edilir?

Granüloma annülare çok karakteristik lezyonlara neden olur, bu nedenle teşhis edilmesi genellikle kolaydır. Yine de, şüpheye düşüldüğünde, dermatologlar bazen bunu doğrulamak için bir cilt biyopsisi talep ederler. Yukarıda belirtildiği gibi, şişlikler genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Hastalık en fazla iki yıl sürer. Bu nedenle her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte, granüloma annülare estetik olarak veya kaşıntı nedeniyle gerçekten rahatsız edici olabilir.

Bu nedenle belirli tedavi seçenekleri vardır. Bazı durumlarda lezyonların kaybolmasını hızlandırmak için kortikosteroid kremler kullanılabilir. Bu ilaçlar, kremlere yanıt olmadığında enjekte edilebilir.

Bazı durumlarda, doktorlar granüloma annülareyi tedavi etmek için fototerapi tekniklerini kullanır. Son olarak lezyonlar yaygınlaştığında ve yayıldığında oral ilaçlar reçete edilir. Ancak en önemli şey doktora gidip en uygun tedaviyi seçmesine izin vermektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.