Dermatit ve Kortikosteroidler Arasındaki Bağlantı

Dermatit ve kortikosteroidler arasında bir bağlantı vardır. Bunlar deri döküntüleri için güvenli, etkili ilaçlardır - doğru şekilde kullandığınız sürece. Bu yazımızda size bu bağlantıyı açıklayacağız.
Dermatit ve Kortikosteroidler Arasındaki Bağlantı
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Dermatit ve kortikosteroidler el ele gider, çünkü ikincisi genellikle birincisinin tedavisidir. Kortikosteroidler, uygun şekilde kullanıldığında dermatit rahatsızlıkları ortadan kaldırmak ve en aza indirmek için müttefikleriniz olabilir.

Bu ilaç, kendilerine atfedilen yan etkiler nedeniyle olumsuz eleştiriler almıştır. Ancak, tıbbi gözetim altında kullanıldıklarında göründüklerinden daha güvenlidirler. Aslında, ilgili güvenlik payı, bir profesyonel tarafından belirtildiği şekilde kullanıldığında uygundur.

Dermatit nedir?

bebekte kızarık pişikler
Bebek bezi dermatiti, çocuklarda yaygın bir dermatit şeklidir ve kortikosteroidlerle tedavi edilebilir.

Dermatit, inflamatuar, kronik, kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Bir rahatsızlık olduğunda topikal kortikosteroidler tercih edilen tedavidir.

Gördüğünüz gibi, tedavisinde tercih edilen ilaçlar oldukları için dermatit ve kortikosteroidler arasında bir bağlantı var. Bunun nedeni, bunları dermatit tedavisi için uygun şekilde kullandığınız sürece güvenli ve etkili olmalarıdır.

Bu rahatsızlıkların sıklığını önlemek veya aralığını belirlemek, bir kişinin yaşam kalitesi için çok önemlidir. Kortikosteroidler, rahatsızlığı önlemek ve ortaya çıkma sıklığını azatlarak daha az kullanılır.

Neden topikal kortikosteroidler kullanılır?

Bunlar doğal veya sentetik olabilir.

  • Doğal kortikosteroidler, vücudun kolesterolden sentezlediği ve hem inflamatuar hem de immünolojik süreçlere müdahale eden ve ayrıca stresi kontrol eden steroid hormonlardır.
  • Hidrokortizon gibi sentetik kortikosteroidler, doğal olanların yapısını değiştirerek sentezlenir. Genellikle ilaç preparatları şeklinde satılır ve topikal form, bunları doğrudan lezyona uygulama olasılığını ifade eder.

İlginizi çekebilir: Atopik Dermatit Nedir?

Kortikosteroidler nasıl çalışır?

stetoskop ve kortikosteroidler

Bu ilaçların antiinflamatuar, vazokonstriktör, immünomodülatör ve antiproliferatif etkileri vardır. Topikaldirlerdermatitin neden olduğu iltihabı, kaşıntıyı ve kaşınmayı azaltırlar.

Uygun şekilde kullanıldığında dermatit salgınlarını kontrol etmeye yardımcı olurlar. Yine de tedavi etmezler.

Etkilerine bağlı olarak, kortikosteroidler aşağıdaki sınıflandırmaya girer:

  • Klobetasol içerdiğinden son derece yüksek potens en etkili olanlar.
  • Metilprednizolon gibi yüksek potens, atopik cildi tedavi etmek için en çok reçete edilen aktif bileşenlerden biridir ve beklometazon ve betametazon (egzama ve dermatite karşı kullanılır) içerir.
  • Hidrokortizon gibi düşük potens, minimum konsantrasyonlarda bir farmasötiktir (EFP).

Dermatit ve kortikosteroidler: yan etkiler

Dermatit tedavisinde kullanılan kortikosteroidlerin yan etkileri temel olarak aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • Yan etkiler, ilacın potensine bağlı olarak değişir ve etki ne kadar yüksekse, yan etkileri tetikleme olasılığı da o kadar yüksektir.
  • Dirseklere veya ayak tabanlarına kortikosteroid uygulamak yüze, kıvrımlara veya cinsel organlara uygulamakla aynı şey değildir çünkü daha ince cilt ilacı daha kolay emer.
  • Çocukların, yaşlıların ve ergenlerin cildi yan etkilere daha duyarlıdır.
  • Cilt, bir krem ​​veya merhem emdiği gibi sıvı bir solüsyonu emmez, bu nedenle eksipiyan ne kadar yağlı olursa, emilim ve etki süresi o kadar uzun olur.
  • Benzer şekilde, tedavi ne kadar uzun olursa, yan etki riski o kadar artar. Bu nedenle, daha uzun bir tedavi için daha düşük potensli bir kortikosteroid kullanmaktansa, birkaç gün yüksek potensli bir kortikosteroid kullanmak bazen daha iyidir.
  • Tedavi edilen alan ne kadar büyükse yan etki olasılığı da o kadar fazladır.

Kortikosteroidlerin yan etkilerini biliyor musunuz?

Bu madde, çatlaklar, örümcek damarları veya dermal atrofi gibi geri dönüşü olmayan yan etkiler üretir. Bununla birlikte, diğerleri arasında yüzde eritem, cilt pigmentasyonundaki değişiklikler, akne ve rozasea (gül hastalığı) gibi geri olabilen başka yan etkiler de üretir.

Kortikosteroidler ışığa duyarlılaştırıcılardır, bu nedenle insanlar tedavi görürken güneş koruması kullanmalıdır. Ayrıca, sistemik düzeyde yan etkilere neden olabilirler. Bunlar nadirdir ve kortikosteroidin deri yoluyla emilmesinden kaynaklanır.

Bu yan etkiler arasında:

  • Gecikmiş büyüme
  • Hipertansiyon
  • Şeker hastalığı
  • Mineralokortikoid etkisi

Dermatit ve kortikosteroidler arasındaki bağlantı hakkında sonuç

Daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.

Dermatitten muzdaripseniz kortikosteroid kullanımından kaçınmak için ataklar arasında özel yumuşatıcı kremler kullanmaya çalışın ve daima doktorunuzun talimatlarına uyun. Bu, hastalığı kontrol etmenin ve aşırı ilaç kullanımını atlamanın en iyi yoludur.

Ayrıca tıbbi gözetim altında kullandığınızda kortikosteroidlerin yan etkilerinden de kaçınabilirsiniz. Bunun doktorunuzun önerdiği doz ve tedavi süresine uyarak başarabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6

  • Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.

  • Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.