Gül Hastalığını İyileştirmek İçin Diyetinize Ekleyebileceğiniz 7 Besin

Gül hastalığını iyileştirmek için hangi besinlerin tetikleyici olduğunu öğrenmeniz ve ardından onları diyetinizden çıkarmanız önemlidir. Bu makalede bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.
Gül Hastalığını İyileştirmek İçin Diyetinize Ekleyebileceğiniz 7 Besin
Sofía Quintana Alonso

tarafından incelendi ve onaylandı. fizyoterapist Sofía Quintana Alonso.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2022

Gül hastalığını iyileştirmek için makyajınıza dikkat etmek zorunda değilsiniz. Diyetinizi değiştirerek de bu sorunu tedavi edebilirsiniz. Bu makalede gül hastalığını iyileştirmek için hangi besinleri diyetinize dahil etmeniz gerektiğini açıklayacağız.

Gül hastalığı, cildinizi, özellikle de yüzünüzü etkileyen bir hastalıktır. Gül hastalığı, cildinizin altındaki kan damarlarında iltihaplanmaya neden olur. Bazı durumlarda göz rahatsızlıklarını da tetiklediği görülür. Bu nedenle birçok insan gözlerinde kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlar gösterir. Bu durum sivilce ile benzer şekilde şişlik, kızarıklık ve cilt lezyonlarına neden olur.

Doktorlar buna neyin sebep olduğunu hala bilmiyorlar. Ancak bu rahatsızlığı yaşama olasılığınızı artıran bazı şeyler var. Örneğin, açık ten, renkli gözler, açık tonlarda saç rengi ve 30 yaşın üzerinde bir kadın olmak çeşitli risk faktörleridir. 

Gül Hastalığının Bir Tedavisi Yok

gül hastalığı türleri

Şu anda, gül hastalığının hala bir tedavisi yok. Bu nedenle, tedavi semptomlarını hafifletmeye odaklanır. Bazı durumlarda, doktorlar reçeteli ilaç yazar. Diğer durumlarda ameliyat gerekli olabilir.

Gül hastalığı, genellikle gıdalar tarafından tetiklenen ani çıkışlarla görülür. Aslında, bazı ürünler bu semptomları daha da kötüleştirebilir.

Bu anlamda, cildiniz için hangi yiyeceklerin daha kötü olduğunu bilmek önemlidir.

Gül Hastalığını İyileştirmek İçin En İyi Diyet

Gül hastalığını iyileştirmek için dengeli ve çeşitli bir diyet uygulamanız gerekir. Ancak, aralarından seçim yapabileceğiniz sonsuz seçenek vardır.

Çeşitli uzmanlar, farklı yiyeceklerin besin bileşeninin gül hastalığına neden olabileceğini söylüyor. Bu nedenle, hangi yiyeceklerin bu hastalığı iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve hangi yiyeceklerin daha kötü hale getirdiğini belirlemenizi öneririz.

Bu yazıda, gül hastalığının iyileşmesine ve kontrol altına alınmasına yardımcı olabilecek,  diyetinize ekleyebileceğiniz besinleri göstereceğiz. Halihazırda tüketmiyorsanız, bundan sonra diyetinize eklemenizi tavsiye ederiz.

Gül Hastalığını İyileştiren Besinler

gül hastalığını iyileştirmek için tüketebileceğiniz besinler
  • Sebzeler: Her diyette olduğu gibi, bu durumda da diyetinizde daima sebzelerin olması gerekir. Bunlar vücudunuza çok sayıda vitamin ve besin sağlar. Ancak ıspanak, domates ve avokadodan uzak durmalısınız.
  • Lif: Bu, cildinize faydalı olan toksinleri vücudunuzdan atmanızı sağlar. Bu nedenle gül hastalığını iyileştirebilir. Makarna, esmer pirinç, kinoa ve kepekli tahıllarda bulabilirsiniz.
  • Yağsız etler: Tavuk ve balık gül hastalığı için çok iyidir. Çünkü daha sağlıklı ve daha az miktarda yağ içerirler. Bu nedenle düşük vücut ısısını korumanıza yardımcı olurlar. Isı, gül hastalığının tetikleyicilerinden biridir.
  • Omega 3: Balık gibi omega 3 bakımından zengin besinler şişkinliği azaltmaya yardımcı olan iltihap önleyici bir işleve sahiptir. Fındık, somon, uskumru ve buğday tohumu yiyebilirsiniz.
  • Meyveler: Yaban mersini, kiraz ve böğürtlen vücutta damar büzücü etki gösterir. Bu, cildinizin altındaki kan damarlarındaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle kızarıklığı azaltır.
  • Soğan ve sarımsak: Yemeklerinizi soğan ve sarımsak ile çeşnilendirmek, ya da bu bitkileri yemeklere eklemek, bağırsaklarınızın ve kan dolaşımınızın toksinlerden arındırılmasına yardımcı olacaktır.
  • A vitamini yönünden zengin ürünler: Bu vitamin cildinizi sağlıklı tutmak için önemlidir. Kırmızı biber, havuç, papaya ve kavun bol miktarda A vitamini içerir.

Gül Hastalığını Tetikleyen Besinler

Artık gül hastalığını iyileştiren besinleri bildiğinize göre, onu daha da kötüleştirenlerden kaçınmayı da bilmelisiniz.

  • Sığır eti gibi trans yağ içeren kırmızı etler.
  • Kurabiye, kek, pasta, şeker ve cips gibi glikozlu yiyecekler.
  • Domates ve portakal suyu.
  • Kırmızı biber, zencefil, soya, hardal gibi baharatlar veya bu baharatları içeren soslar
  • Alkol
  • Çikolata
  • Kahve

Umarız bu bilgilerin tamamı diyetinizi değiştirmenize yardımcı olur, böylece gül hastalığını daha iyi kontrol edebilirsiniz.

Diyetinizi değiştirdikten sonra düzelme fark ettiniz mi?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bhargava, R., Chandra, M., Bansal, U., Singh, D., Ranjan, S., & Sharma, S. (2016). A Randomized Controlled Trial of Omega 3 Fatty Acids in Rosacea Patients with Dry Eye Symptoms. Current Eye Research.
  • Clinica Mayo. Rosácea. Diciembre 2021.
  • Gil Díaz, M. J., Boixeda de Miguel, J. P., Truchuelo Díez, M., & Morais-Cardoso, P. (2011). Rosácea: revisión y nuevas alternativas terapéuticas. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2010.08.004.
  • Katta R, Kramer M. J. Skin and diet: an update on the role of dietary changes as a treatment strategy for skin disease. Skin Therapy Letters. Enero 2018. 23 (1): 1-5.
  • Keri J. Rosácea. Manual MSD. Febrero 2022. https://doi.org/10.3109/02713683.2015.1122810.
  • Kober M. M, Bowe W. The effect of probiotics on immune regulation, acne and photoaging. International Journal of Women’s Dermatology. Abril 2015. 1 (2): 85-89.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplement. Vitamin E. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.
  • Prassad A. Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. Noviembre 2009. 12 (6): 646-52.
  • Ramírez, V. G., Hernández, A. T., Rojas, R. F., Inés, J., & Rueda, V. (2011). Rosácea: enfoque dermatológico y oftalmológico. Med UNAB.
  • Troielli P, González Otero F. M, et al. Actualización y recomendaciones para el diagnóstico y tratamiento de la rosácea en Latinoamérica. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana. 2016. 44 (S1): S7-S26.
  • Weiss E, Katta R. Diet and rosácea: the role of dietary change in management of rosacea. Dermatology Practical and Conceptual. Octubre 2017. 7 (4): 31-37.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.