Güneş Gözlüklerinin Kaliteli Olup Olmadıklarını Nasıl Anlarsınız?
Güneş gözlüklerinin kaliteli olup olmadığını anlamak ister misiniz?
Güneşin ultraviyole ışınlarından kaynaklanan gelecekteki görme sorunlarının önüne geçmek istiyorsanız, gözlerinizi güneşten korumak çok önemlidir. Eğer bir güneş gözlüğünüz varsa, ancak gözlerinizi güneşten koruduğundan pek emin değilseniz, bugün size emin olmanın bazı yollarını göstereceğiz.
Güneş gözlüklerinizin iyi olup olmadığının tüm püf noktalarını öğrendikten sonra, gelecekteki alışverişlerinizde bunları her zaman aklınızda tutmanızı ya da şu anda bildiklerinizi yakınlarınız ile paylaşmanızı öneririz. Kendimizi güneşten daha iyi korumamıza yardımcı olabilecek herhangi bir bilgi yardımcı olur.
Genel olarak, güneş gözlüğü almak için daima bir gözlükçüye gitmenizi öneririz. Bu şekilde, gözlüklerin kaliteli olduğundan ve sizi güneşten koruyacaklarından emin olabilirsiniz.
Ancak, bunları herhangi bir mağazada satın almayı seçerseniz, bu önemli püf noktalara dikkat edin!
Gözlüklerinizin kaliteli olup olmadığına bakın: EC işaretini kontrol edin
Güneş gözlüklerinizin iyi olup olmadığını ve Avrupa’da standartları ile yapıldığını bilmek için, üzerilerindeki harflere bakmalısınız. Bunlar gözlüklerin üzerinde bir yerde görünecek harflerdir. EC kısaltması “Avrupa Uygunluğu” anlamına gelir ve kaliteli güneş gözlüğü olduklarını garanti eden bir kalite damgasıdır.
Ayrıca, bu harfler ürünün, iyi durumda olduğunu ve sağlığınız için de yararlı olduğu anlamına gelen zorunlu düzenlemelere uygunluk gösterdiğinin garantisidir. EC işareti yoksa gözlüklerin kalitesinden şüphe etmelisiniz. Muhtemelen gözler için iyi değildir.
UV korumalı mı?
Güneş gözlükleriniz UV korumalı değilse, kesinlikle kaliteli değillerdir. Sadece estetik sebeplerden dolayı güneş gözlüğü takmamalısınız. Bunun yerine, gözlerimizi ultraviyole ışınlarından koruma işlevi için bunları kullanın.
Gözlerimiz daima güneşe maruz kalır. Bu nedenle, gözlüğünüzü güneş ışınlarından iyi koruduğunuzdan emin olmak için güneş gözlüklerinizin kaliteli olup olmadığın bakmalısınız.
Yalnızca cildinizi güneş ışınlarından korumanız kanser veya sağlık sorunları engellemez, aynı şey gözlerimiz için de geçerlidir. UV korumalı olmayan güneş gözlüğü takmanın neden olabileceği bazı sorunlar şunlardır:
- Göz kapağı kanseri
- Hasarlı bir retina nedeniyle körlük
- Gözde anormal doku büyümesi
- Kornea yanıkları
- Katarakt sorunlarına yatkınlık
- Oküler yüzeyin iltihabı
Gördüğünüz gibi, düzgün korunmadığı takdirde gözlerinizde sorunlar olabilir. Bu nedenle, güneş ışınlarından iyi korunmanızı sağlamak için bir gözlükçüye gitmenizde fayda var. Aksi takdirde, aslında korunmadığınız halde aksini düşünebilirsiniz.
Gözlüklerinizin UV koruması olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bunun bir yolu, filtre kategori numarasını kontrol etmektir. Bu genellikle 0 ile 4 arasındadır ve lenslerin dayanabileceği emme derecesini gösterir.
Kendinizi UV ışınlarına maruz bırakırsanız veya kayak gibi fiziksel bir aktivite yaparsanız, korunmanızı sağlamak için daha yüksek bir filtre numarasına ihtiyacınız olabilir.
Testler ve kalite kontrol
Güneş gözlüklerinin kaliteli olup olmadığını bilmenin bir başka yolu da, düzenlemelere uyup uymadığını kontrol etmektir. Bu ürünlerin güvenli olup olmadıklarını belirlemek için sıkı testlerden ve kontrollerden geçmek zorundadır. Güneş gözlüklerinin bu standartlara uygun olup olmadığını fark ederseniz, farklı bir tanesini tercih etmeniz daha iyi olur.
Ayrıca açıklayıcı bilgilere bakmak da önemlidir.
Gözlüğün markası, bakım önerileri veya uyarı etiketi var mı? Bu bilgilere sahip değilse, kaliteli bir gözlük değildir.
Ayrıca, güneş gözlüklerinin kaliteli olup olmadığını bilmenin iyi bir yolu da denemektir. Eğer başınızı ağrıtıyor veya başınızı döndürüyorsa, o gözlükleri almamalısın.
Kaliteli bir gözlük almazsanız, göz sağlığınızı riske atmış olabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Diario Expreso. (2014). Gafas la tecnología contra el sol.
-
NSMG Publicado En Salud visual. (2017). ¿Cómo elegimos las gafas de sol según nuestra edad?
-
Miller, D. (1998). Efectos perjudiciales de la luz sobre el ojo. Ciencias de La Optometría: Revista Trimestral de La Asociación de Antiguos Alumnos Del Centro Boston de Optometría.