Güneş Yanıklarını Tedavi Etmenin 9 Yolu

Hem dış hem de iç hidrasyon, güneş yanığından iyileşme sürecini hızlandırmak için önemlidir. Bu, tahriş olmuş dokuları yatıştırır ve cilt onarımını teşvik eder.
Güneş Yanıklarını Tedavi Etmenin 9 Yolu
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir güneş yanığı, agresif ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalınca gerçekleşen ağrılı bir cilt lezyonudur.

Dokunun yüzeyinde gözle görülebilir bir kızarıklığa neden olur; neredeyse her zaman hassasiyet, tahriş ve birkaç gün süren rahatsızlık belirtileriyle gelir. Güneş yanıkları yaz aylarında daha normaldir, ancak herhangi bir önlem almazsanız, herhangi bir dönemde bu sorunu yaşayabilirsiniz.

Belirtileri ara sıra gerçekleşse de, neredeyse her zaman yaşlanmayı hızlandıran ve kanser riskini artıran kalıcı cilt hasarına neden olur. Bu yüzden gerekli önlemler alınmamışsa, güneş yanığını nasıl tedavi edebileceğinizi bilmek önemlidir. Bu sorunu yaşadığınız zaman, tedavi için bu 9 harika yolu göz önünde bulundurun.

1. Duş alın

duş alan mutlu kadın

Güneş yanığından kaynaklanan yanma ve kaşıntıyı kontrol edebilmek için ilk adımlardan biri ılık duş almaktır.

  • Dokular çok hassas olduğundan sıcak ya da soğuk su kullanmayın.

2. Sabun ya da jel kullanmaktan kaçının

Parfümlü sabun ya da jelleri kullanmak zararlı olabilir, çünkü bu ürünler dokularda tahrişe neden olur ve yeniden oluşum sürecini yavaşlatır.

  • Belirtileriniz geçmeye başlayıncaya kadar bu ürünlerden uzak durmak en iyisidir.
  • Onlar yerine, güvercin otu ya da aynı safa özleriyle hazırlanmış antiseptik solüsyonlar kullanabilirsiniz.

3. Aloe vera jeli uygulayın

aloe vera jeli kullanımları

Aloe vera jeli, güneş yanığı durumlarında cildi yatıştırmak için en iyi doğal tedavilerden biridir. Bu bitki, tahriş yatıştıran ve enfeksiyon riskini azaltan antiseptik ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
  • Onun nemlendirici özellikleri etkilenen bölgeleri nemlendirir ve iyileşme ve yeniden oluşumu teşvik eder.
  • En iyi yanı, alerjik reaksiyonlara neden olmamasıdır ve yanma ve kaşıntıyı rahatlatmak için günde birkaç kez kullanılabilir.

4. Nemlendirici losyon kullanın

Güneş yanıkları cildin yağ üretimini kesintiye uğrattığı ve aşırı kuruluk ile dökülmeye yol açtığı için, cildinize büyük zarar verebilir.

  • Yağlı kremler kullanmamalısınız. Bunun yerine, E vitamini ile zenginleştirilmiş losyonlar uygulamak daha iyidir.
  • Bu ürünler, tahriş olmuş dokuları yatıştırır ve onarımı teşvik etmek için cildin nem oranını korur.

5. Daha fazla su için

su içen kadın

Ciltte su kaybı, güneş yanığının yan etkilerinden biridir. Bu nedenle her zamankinden daha fazla su içmek, dehidrasyonu önlemek için önemlidir. Bu sıvı, sadece bolca nem sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iç dokuların onarımına yardımcı olur. Çünkü ideal hücresel oksijenasyon için kan dolaşımını geliştirir.

6. Reçetesiz ağrı kesicilerden alın

Reçetesiz ağrı kesiciler, güneş yanıklarından kaynaklı ağrı, hafif ateş ve baş ağrısı için kullanabileceğiniz geçerli alternatiflerden biridir.

  • Asetaminofen ya da ibuprofen alabilirsiniz (günde iki haptan fazla olmamak şartıyla).
  • Genç hastalara aspirin vermemeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.

7. Papatya uygulayın

papatya çayı

Soğuk papatya çayı, yanma, kaşıntı ve güneş yanığından kaynaklı diğer yaralanmalarla ilgili diğer belirtileri azaltabilir. İçinde banyo yapmak ya da soğuk papatya çayı kompresi uygulamak, yan etkisi olmayan bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir.

8. Buz paketlerini kullanın

Güneş yanığı çok yeni ise buz kullanmamalısınız. Ancak, 12 ila 24 saat sonra, belirtileri düşürmek için buz paketleri kullanabilirsiniz.

  • Soğuk, sıcaklıktan etkilenen alanları rahatlatır ve tahriş ile ağrıdan rahatlama duygusu sağlar.
  • Hissi ilk başta rahatsızlık vermesine rağmen, yavaşça yatıştırıcı bir etki gösterir.

9. Cildinizi güneşten koruyun

güneş kremi sürmek

Cildinizi yandığı zaman, güneşe herhangi bir şekilde maruz kalmaktan kaçının. UV ışınları etkilenen alanlara temas ederse, durumu kötüleştirebilir ve kanser riskini artırabilir. Yanıklarınızı tamamen örten güneş kremi ve giysiler kullanın.

Cildiniz güneşe maruz kaldığı için acıyor mu? Güneş yanığı sorunu yaşıyorsanız, bu önerileri aklınızda bulundurun ve durumu en iyi şekilde tedavi etmeye çalışın. Cildiniz su toplarsa ya da başka komplikasyonlar fark ederseniz, bir cilt doktoruna başvurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • DE, N. (2013). Las radiaciones ultravioleta y el cáncer de piel. salud pública de méxico55(1).
  • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S.. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam13(3), 39-45. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682003000300005&lng=es&tlng=es.
  • Mora Ochoa, Moraima, Olivares Savigñon, Alvis Rosa, González Gross, Tania María, & Castro Mela, Inés. (2010). El sol: ¿enemigo de nuestra piel?. MEDISAN14(6) Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192010000600014&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.