Haftada Bir Gün Katı Gıda Tüketmeyerek Genç Kalmak

Daha uzun yaşamak ve genç kalmak istiyorsanız, yeni çalışmalar haftada bir defa aç kalmayı denemeniz gerektiğini gösteriyor. Böylece durmadan ilerleyen saate karşı mücadelenizde galip gelebilir ve zamanın hızla akıp geçmesine üzülmeyi bırakabilirsiniz! 
Haftada Bir Gün Katı Gıda Tüketmeyerek Genç Kalmak

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Aç kalmanın sizde sonuç vereceğinden nasıl emin olabilirsiniz? Bir gün boyunca hiçbir şey yememek gerçekten mümkün müdür? Genç kalmak için açlığa ve mide ağrılarına dayanabilir misiniz? İşte biz de bugünkü yazımızda bu soruları ve daha fazlasını yanıtlayacağız, o yüzden siz okumaya devam edin!

Neden açlık sağlığınız için yararlıdır?

Uyurken bile daima aktif olan sindirim sisteminiz hakkında birkaç ilginç noktadan bahsedelim. Yaşadığımız birçok rahatsızlık yıllar boyunca tükettiğimiz sağlıksız yiyeceklerin sindirim yolunda birikmesiyle meydana gelen toksinlerin doğrudan bir sonucudur.

Uykunun vücudun dinlenip kendini yenilemesi için şart olduğunu biliyorsak, neden aynısını sindirim sistemimiz için de yapmayalım?

Mahatma Gandhi aç durmanın gerekliliğini savunurdu ve düzenli olarak da oruç tutmasıyla bilinirdi. Araştırmacılara göre, bu uygulama sayesinde Gandhi daha iyi ve daha aktif bir yaşam sürdü. 79 yaşında ölmesine bir tabanca kurşunu sebep olmuştu; aksi takdirde belki de daha uzun yıllar yaşayabilirdi.

Ancak onun tuttuğu oruç herkese uymayabilir. Genç kalmak için birkaç gün boyunca yemek yemezseniz kilo vereceğinizi düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Haftalar boyunca aç kalmak ise kas kütlesi ve yağ dokularınızı kaybetmenize yol açabilir ve ayrıca kalp sağlığınızı doğrudan etkiler.

Şu da ilginizi çekebilir: Doğal Yollarla Genç Kalmak için 9 İpucu

genç kalmak

Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, insan vücudu 10 güne kadar yemek yemeden ve uzun süreli hasar görmeden hayatta kalabilir. Ancak arka arkaya 3 günden fazla aç kalmamalısınız ve en iyi sonuçları almak için düzenli ve haftalık bazda kısa sürelerde yemek yememeyi denemelisiniz.

Burada yemek yememenin temel faydalarından birinin organlarınızın yenilenmesini sağladığının altını çiziyoruz. Kendinizi genç hissetmek ve genç kalmak gibi etkilerinin yanı sıra sağlığınıza da yansır. Ruh haliniz daha iyi olur, bağışıklığınız güçlenir ve hatta işyerinde daha üretken olursunuz.

Faydalar yalnızca vücudunuzla sınırlı kalmaz, aynı zamanda katı beslenmeyi kesmek duygusal ve ruhsal sağlığınıza da katkıda bulunur. Aç kalarak kendinizi daha huzurlu hissedebilirsiniz. Yemek yememek dünyaya farklı bakmanıza ve yiyecek tercihlerinizi size zarar vermektense sizi besleyen araçlar olarak görmenize yardımcı olabilir.

Bu yazımıza da bir göz atın: Buz Terapisi ile Yüzünüzü Gençleştirin

Yemek yemeyi bırakmaya nasıl başlamalısınız?

Birçok farklı açlık çeşidi bulunmaktadır, ancak ilk defa yemek yemeyecekseniz tüm gün boyunca katı gıda tüketiminizi kısıtlayarak başlayabilirsiniz. Ancak 12 saat boyunca akşam açık büfeye saldıracağınız anı düşünerek geçirmeyin.

Bu, amacın tam tersi olacaktır. Yalnızca günlük sıvı ve meyve sebze suyu alımınızı 300 kaloriyi aşmayacak şekilde planlayın.

boş tabak

Ayrıca, bir anlık istekle katı gıdayı bırakmamanızı öneririz. Önce vücudunuzu hazırlamalısınız. Aç kalmadan bir gün önce, yalnızca çiğ sebzeler tüketmeyi ve bol su, bitki çayı ve meyve suları içmeyi deneyin.

Haftada bir kez aç kalmayı planlıyorsanız, iyi bir rutin olarak dört gün boyunca normal şekilde beslenmek ve ardından üç günü beslenmenizi bir günü açlık öncesi, ertesi günü açlık ve son günü de açlık sonrası olacak şekilde planlayabilirsiniz. Bu üç taraftan hazırlık gerektirecektir.

1.Gün: Açlık öncesi

Diyelim Cumartesi günü aç kalmayı planlıyorsunuz; bu yüzden, Cuma’dan yalnızca istediğiniz kadar çiğ meyve ve sebze tüketmeye başlamalısınız. Acıkabilirsiniz, ama daha ağır bir şeyler yememeye çalışın. Ayrıca bol miktarda doğal meyve suyu, smoothie, çay da içebilirsiniz. Gününüzü hafif bir yemek ve bol uykuyla sonlandırın.

2.Gün: Açlık

Kesintisiz sekiz saat uyuduktan sonra, gününüze bir veya iki bardak su içerek başlayın. Bugünü evde geçirmenizi, mümkünse haftasonuna denk getirmenizi ve kendinizi çok fazla fiziksel çaba gerektirmeyen küçük işlerle meşgul etmenizi tavsiye ediyoruz.

Fırsattan istifade kitap okuyabilir, meditasyon yapabilir, dolabınızı temizleyebilir, bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Kısacası eneri deponuzu çok kullanmayacak her türlü işi yapabilirsiniz. Bolca su ya da meyve suyu tüketin. Ancak meyve yemeyin.

Bazıları o gün içinde doğal meyve sebze suları içmeyi tercih eder ama bu tamamen vücudunuzun ihtiyacına ve bu gıdaları nasıl hazırladığınıza bağlı. Taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz, ancak  meyvenin posasını katmayın.

Bu tarz bir açlığın arkasındaki fikir susuz kalmamanız ve sindirim sisteminize sindireceği herhangi bir katı vermemenizdir.

3. gün: Açlık sonrası

oruç tutmak

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, aç kalma gününü buzdolabına ani bir ziyaret ile sonlandırmayın. Yemek yememenin üçüncü gününde (bu örnekte, Pazar günü), beyaz un, fast food, rafine şeker, kızarmış veya yağlı et, süt ürünleri gibi sağlığınız için iyi olmadığını bildiğiniz gıdalardan uzak durun.

Onun yerine meyve, sebze (mümkünse çiğ), fındık, fasulye ve tam tahılları tercih edin. Vücudunuz enerji stoğunu tekrar devreye sokarken siz de yavaş yavaş eski rutininize dönün ve bir anda çok miktarda yememeye özen gösterin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.