Her Gün Domates Yemek İçin 7 Neden
Domates, kırmızı, sarımsı, oval, yuvarlak, kalın kabuklu veya ince kabuklu olabilir. Pek çok domates çeşidi vardır ve bunların hepsi aynı derecede sağlıklı ve lezzetlidir; bu sebze yemeklerinizi çok daha besleyici bir hale getirir.
Her gün ölçülü bir şekilde domates yemek yalnızca sağlığınıza iyi gelmez, aynı zamanda yemeklerimizin kalitesini de arttırır. Ancak her zaman organik domates yemeye özen gösterin, zeytinyağı ile beraber kendi evinizde harika domates sosları hazırlayabilirsiniz!
Domatesi pişirdiğiniz zaman antioksidan etkisi daha da artar, bu olağanüstü sebzeyi çok farklı şekillerde tüketmeniz mümkündür. Domates yediğiniz zaman vücudunuz size teşekkür edecek, peki neden mi?
1. Herkes için oldukça besleyici bir yiyecek
Bazen yanı başınızdaki besinlerin ne kadar faydalı olduğunu unutursunuz, sahip oldukları besin değerlerini fark edemezsiniz. Örneğin domatesin içinde birçok faydalı bileşen bulunur:
- Vitaminler (A, C, K, B6, folik asit, tiamin)
- Mineraller (potasyum, manganez, magnezyum, fosfor, bakır)
- Bitkisel proteinler
Bu yazıyı da okuyun: 10 Alışılmış Vitamin Eksikliği ve Bu Konuda Yapılması Gerekenler
2. Domates yemek kalbinize iyi gelir
Domatesin içinde çok miktarda lif bulunur. Bunun yanı sıra domates, potasyum, C vitamini ve kolin (bir çeşit B vitamini) içerir. Bütün bu bileşenler kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Örneğin potasyum kan basıncını düzenlemek ve iskemik hastalıkları önlemek konusunda mükemmeldir.
- Öte yandan domateste bulunan likopen, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düzenler ve kandaki trigliserid seviyesini düşürür.
Bu yağların ana damar hastalıklarından sorumlu olduğunu unutmamalısınız, çünkü bu yağlar damarlarda yavaş bir şekilde yağ depolanmasına neden olur.
3. Sigara dumanı ile savaşır
Sigara içiyor musunuz? Sigara içen insanların olduğu bir yerde çalışıyor ya da yaşıyor musunuz? Eğer öyleyse, bu duruma karşı önlem almak için günde bir ya da iki tane domates yemenizi öneriyoruz.
- Domatesin en önemli iki bileşeni kumarik ve klorojenik asittir.
- Bu elementler nitrosaminlere karşı savaşma konusunda çok etkilidir.
- Nitrosaminler, sigara dumanında bulunan ana kanserojen maddedir.
4. Domates yemek sindirime iyi gelir
Düzenli olarak domates yemek, hem kabızlığı hem de ishali önlemeniz konusunda size yardımcı olur. Domatesin aynı zamanda temizleyici ve detoks yapıcı bir gıda olduğunu unutmayın. Yoğun lif içeriği sayesinde, bu gıda sindirim kaslarının hareketini ve gastrik sıvıların salınmasını uyarır.
5. İdrar yolu enfeksiyonu ile savaşır
Domatesi diyetinize dahil etmeyi bir alışkanlık haline getirirseniz, daha az idrar yolu enfeksiyonuna yakalanacağınızı ya da eğer yakalanırsanız daha hızlı iyileştiğinizi göreceksiniz. Domates çok miktarda su ve potasyum içerir, bu da vücudu idrara çıkması için uyarır. Fazla su, tuz, ürik asit ve benzer maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
6. Domates yemek görme kabiliyetinizi geliştirir
Domateste bulunan A vitamini, görme becerisine yardımcı olur. Ayrıca bu vitamin, sarı nokta hastalığının önlenmesini sağlayabilir. A vitamini, serbest radikallerin olumsuz etkilerini savuşturan ve dokuların sağlığa kavuşmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
7. Daha sağlıklı bir cilt için domates
Yalnızca daha esnek, daha sıkı ve daha genç bir cilde sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda dişlerinizin ve saçlarınızın daha sağlıklı olduğunu fark edeceksiniz.
- Domates suyu deride meydana gelen her türlü yanığın tedavisi için kullanılabilir, özellikle de güneş yanıklarına iyi gelir.
- Bu sebzeyi kullanarak yaşlanmayı önlemek için kendinize ev yapımı maskeler hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız doğal karışımlara neden rendelenmiş domatesleri de eklemiyorsunuz?
Sonuç olarak, düzenli olarak domates yemek tüm yaştan herkes için önerilmektedir. Hayal gücünüzü kullanın ve domatesi kahvaltılarınıza, öğle yemeklerinize veya akşam yemeklerinize dahil edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beecher, G. R. (1998). Nutrient content of tomatoes and tomato products. In Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine (Vol. 218, pp. 98–100). https://doi.org/10.3181/00379727-218-44282a
- Aburto, N. J., Hanson, S., Gutierrez, H., Hooper, L., Elliott, P., & Cappuccio, F. P. (2013). Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: Systematic review and meta-analyses. BMJ (Online), 346(7903). https://doi.org/10.1136/bmj.f1378
- Alda, L. M., Gogoa, I., Bordean, D., Gergen, I., Alda, S., Moldovan, C., & Ni, L. (2009). Lycopene content of tomatoes and tomato products. Journal of Agroalimentary Process and Technologies, 15(4), 540–542. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(99)00053-8
- Palozza, P., Catalano, A., Simone, R. E., Mele, M. C., & Cittadini, A. (2012, October). Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000342077
- Rundlöf, T., Olsson, E., Wiernik, A., Back, S., Aune, M., Johansson, L., & Wahlberg, I. (2000). Potential nitrite scavengers as inhibitors of the formation of N-nitrosamines in solution and tobacco matrix systems. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(9), 4381–4388. https://doi.org/10.1021/jf000147
- Agarwal S, Rao AV. Tomato lycopene and its role in human health and chronic diseases. CMAJ. 2000;163(6):739–744.
- Gilbert C. What is vitamin A and why do we need it?. Community Eye Health. 2013;26(84):65.
- Cooperstone JL, Tober KL, Riedl KM, et al. Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations. Sci Rep. 2017;7(1):5106. Published 2017 Jul 11. doi:10.1038/s41598-017-05568-7