Haftanın Her Günü Ispanak Tüketmek İçin 7 Neden

Ispanağın kan dolaşımına ve kolesterol dengesine iyi geldiğini ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemeye faydası olduğunu biliyor muydunuz?
Haftanın Her Günü Ispanak Tüketmek İçin 7 Neden
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Haftanın her günü ıspanak tüketmek için sayılamayacak kadar çok neden olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu insan enerjik bir smoothie için veya sağlıklı salatalarda güzel bir besin kaynağı olarak ıspanağı kullanır. Peki ıspanak tüketmek vücudumuza ne gibi faydalar sağlar? Okumaya devam edin!

Muhteşem Ispanak

Çok az sayıda sebze, bize ıspanak kadar çeşitli ve zengin mineral, vitamin ve bitkisel besin kaynağı olabilir. Bu nedenle sağlıklı sayılabilen herhangi bir diyette ıspanak istenilen miktarda yer alabilir.

Çocuklar için vazgeçilmez bir besin kaynağı, yetişkinler için enerji verici olmasının yanında yaşlıların güç kazanması ve denge sağlamalarına da yardımcı olur. Ayrıca, bilişsel fonksiyonlarımızın gelişimi için oldukça faydalıdır.

Ispanağı tüketmenin birçok değişik yolu olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Bunun yanında ıspanak, tüm yıl boyunca yazın ve kışın keyfini sürebileceğimiz bir sebzedir.

Ispanağı birçok tarife kolaylıkla ekleyebilirsiniz; fakat faydalarını doğal yöntemlerle nasıl koruyarak kullanılabileceğini bilmekte fayda vardır. Ispanağın yapraklarının her zaman düzgün bir şekilde yıkanması gerekmektedir.

Sonrasında, C vitamini bakımından zengin besinlerle beraber yemeklere ilave edilebilir. Bu sayede ıspanağın besin öğelerinden en verimli şekilde faydalanılmış olur. Ispanak, biraz yaratıcılık ile günlük beslenme şekliniz bir parçası olabilir.

Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için gerekli tüm faydaları ıspanak ile sağlayabilirsiniz. Şimdi, ıspanağın 7 en faydalı özelliğine daha ayrıntılı bir şekilde bakalım.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Bolca Kalsiyum İçeren Bitki Kökenli Gıdalar

1. Ispanak tüketmek hafıza için çok iyidir

yıkanmış ıspanak yaprakları

İlk olarak, ıspanak tüketmek beyin için vazgeçilmez besinler listesinde yer almaktadır. Ispanak bilişsel fonksiyonların bozulmasını önleyen folik asit gibi mineraller bakımından zengin olmasının yanında, A, B6, C vitaminleri ve çeşitli antioksidanlar açısından da oldukça zengindir.

Ayrıca, beyne doğru kan akışını hızlandırmaya yarayan potasyum da ıspanakta yeterli miktarda bulunmaktadır. Potasyum hafıza ve konsantrasyon gibi temel süreçleri maksimize eder.

2. Ispanak görme fonsiyonları için de faydalıdır

Ispanak beta karoten, lütein ve ksantan için önemli bir besin kaynağıdır. Bu üç çeşit antioksidan, görme fonksiyonları için oldukça faydalıdır. Beta karoten ıspanağın çiğ tüketilmiş haline göre pişmiş halindeyken daha çok fayda gösterir.

Bir başka neden olarak ıspanağın A vitamini açısından çok zengin olması gösterilebilir. A vitamini kaşıntılı gözlerin yanında, alerjiden tahriş olmuş ya da iltihaplanmış gözleri de tedavi edicidir.

3. Ispanak kasları güçlendirmeye yardımcı olur

spor yapan kadın

Kilo vermeyi düşünüyorsanız ve vücudunuzun sarkabileceği konusunda endişeleniyorsanız, haftanın 7 günü ıspanak yemekten çekinmeyin. Ispanağı salatalarınıza, sebzeli smoothie’lerinize ekleyin.

Ispanak C0-Q102 olarak bilinen bir madde içerir. Bu madde kasları oksijen ve yeterli miktarda mineral ile besleyerek güçlendirmeye yarayan bir çeşit antioksidandır.

4. Ispanak kemik erimesiyle savaşır

Ispanak K vitamini bakımından aşırı zengin bir besindir. Bu vitamin herkes tarafından bilinmez; fakat kemiklerde bulunan kalsiyumun tutulabilmesi için oldukça önemlidir.

Bu sayede dişler ve tırnakları da içeren iskeletimizin mineralleşmesi gerçekleşmiş olur. Tüm bunların dışında, ıspanağın magnezyum, bakır, çinko ve fosfor bakımından zengin olduğunu bilmekte fayda vardır.

5. Ispanak metabolizmanızı güçlendirir

63 kiloyu gösteren tartı

Her diyetisyen diyetinize ıspanağı eklemenizi önerir. Ispanakta bulunan protein miktarı oldukça etkileyici bir orandadır. Ayrıca sindirimi kolaydır ve metabolizmayı olumlu bir yönde etkiler. Sonunda da metabolizmanızın hızlanmasına yardım eder.

Ispanağın sağlamış olduğu bu fayda vücuttaki tüm sistemlerin optimum şekilde çalışabilmesine yardımcı olur. Yine, doyurucu bir besin olduğu için, kilo vermeye çalışanlar için ideal bir besin olduğunu hatırlamakta fayda vardır.

6. Ispanak koroner arter hastalığını önler

Koroner arter hastalığı arter damarlarının sertleşmesi ile meydana gelir. Sessiz ve bir o kadar da ciddiye almamız gereken bu hastalık, insanlığın en büyük düşmanlarından biridir.

Bununla beraber, kendimizi ıspanağı her gün düzenli bir şekilde tüketmeye alıştırabilirsek, lutein adı verilen pigmentin sağlamış olduğu faydaları alabiliriz. Bu durum koroner arter hastalığı, kalp krizi ve serebrovasküler olay gibi durumların görülme olasılığını azaltır. 

7. Ispanak iltihaplanmayı önler

ıspanaklı limonlu smoothie

Ispanak iltihaplanmayı önleyen bileşenler ve antioksidanlar bakımından zengindir. Bu iki içerik vücutta enfeksiyonu önlemede ve tedavi etmede oldukça işlevsel ve faydalıdır.

Daha önceden bildiğiniz gibi, iltihaplanma kalp için tehlikelidir ve gut veya artrit gibi yaygın görülen hastalıklar ile ilişkilendirilir. Sonuca bağlamak gerekirse, ıspanağın çeşitli faydaları vardır.

Günde bir kere yiyebilmek için gayret göstermeye ve yaratıcılığımızı kullanmaya değecek bir besindir. Bir avuç ıspanak bile sayısız fayda sağlamaya yeterlidir. O zaman neden hala bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Akbari S, Rasouli-Ghahroudi A. A. Vitamin K and bone metabolism: a review of the latest evidence in preclinical studies. BioMed Research International. Junio 2018. 4629383.
  • Bamji JE, Bamji NS. Spinach. British Medical Journal. Marzo 1953. 1 (4811): 674-675.
  • Buscemi S, Coréelo D, et al. The effect of lutein on eye and extra-eye health. Nutrients. Septiembre 2018. 10 (9): 1321.
  • Chang C-H, Wang Y-W, et al. A practical approach to minimize the interaction of dietary vitamin K and warfarin. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. Febrero 2014. 39 (1): 56:60.
  • Dwyer JH, Navab M, Dwyer KM, Hassan K, Sun P, Shircore A, et al. Oxygenated carotenoid lutein and progression of early atherosclerosis: The Los Angeles atherosclerosis study. Circulation. 2001. 103 (24): 2922-7.
  • Gilbert C. The eye signs of vitamin A deficiency. Community Eye Health Journal. 2013. 26 (84): 66-67.
  • Koushan K, Rusovici R, et al. The role of lutein in eye-related disease. Nutrients. Mayo 2013. 5 (5): 1823-1839.
  • Lewis Roberts J, Moreau R. Funcional properties of spinach (Spinacia oleracea L) phytochemicals and bioactives. Food & Function. Junio 2016. 7 (8).
  • Massey L. K, Roman-Smith H, Sutton R. A. Effect of dietary oxalate and calcium on urinary oxalate and risk of formation of calcium oxalate kidney stones. Journal of the American Dietetic Association. Agosto 1993. 93 (8): 901-6.
  • Mataix Albert, B. Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento. 2005.
  • Skough K, Krossén C, Heiwe S, Theorell H, Borg K. Effects of resistance training in combination with coenzyme Q10 supplementation in patients with post-polio: A pilot study. Journal of Rehabilitation Medicine. Octubre 2008. 40 (9): 773-5.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.