Diş Bakımı için 9 Doğal ve Etkili İpucu

Dişlerinizin bakımına dikkat ederken, birçok yiyeceğin ve ürünün dişlerinize zararlı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Diş Bakımı için 9 Doğal ve Etkili İpucu
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Herkes çocukluğundan itibaren dişlerine iyi bakmaya dikkat etmelidir. Dişlerinize iyi bakmanız diş eti iltihabı, ağız yaraları, tortu, çürük veya enfeksiyon gibi sorunları yaşamanızı engeller. Bu makalede diş bakımı için doğal ve etkili ipuçları vereceğiz.

Diş bakımı düzgün yapılırsa güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmak garanti edilebilir. En önemlisi ise rahatsız edici ve masraflı diş hekimi ziyaretlerinden kaçınmış olursunuz. Bu yazıda diş bakımı için en iyi 9 ipucuna göz atın. Vereceğimiz tavsiyeler beslenmeyi, iyi alışkanlıkları ve doğal ev ilaçlarını içermektedir.

Diş bakımı: Dişlerinizi doğal yollarla koruyun

Dişlerinizin bakımını doğal yollarla yapmak için birçok farklı etkenin dişlerinizin görünüşüne ve sağlığına etki ettiğini aklınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bunlardan bazıları:

  • Diyet
  • Hijyen
  • Diş macunu
  • Diş beyazlatıcılar

Tüm bu faktörleri aklınızda bulundurarak bir tedaviye başlamalısınız. Sonuç olarak bu yolla kısa vadede ciddi ve gözle görünür sonuçlar elde edeceksiniz. Uzun vadede ise diş ve ağız hastalıklarından kurtulmuş olacaksınız.

çilek yiyen kadın

1. Şekerden Uzak Durun

Herkesin bildiği gibi beyaz şeker hem dişiniz hem de genel vücut sağlığınız için zararlı etkilere sahiptir. Bu gıdanın etkilerini iyice öğrenirseniz, günlük beslenme alışkanlıklarınızdan bu zararlı gıdayı tamamen çıkarmaya daha istekli olursunuz.

Vücudunuzun beyaz şekeri sindirmek için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Şeker, vücudun farklı yerlerinde bulunan kalsiyumu kendisi için kullanır. Bu yerlere örnek olarak dişleriniz ve kemikleriniz gösterilebilir.

Aynı zamanda şeker vücudunuzu daha asidik bir hale getirir. Özellikle ağzınızın içini daha asidik yapar. Bu durum da ağzınızı hastalıklara daha yatkın bir hale getirir. Şekerin yerine şu ürünleri kullanabilirsiniz:

  • Bal, akçaağaç şurubu veya sabır otu şurubu
  • Hindistan cevizi şekeri
  • Ksilitol

2. Asitle savaşın

Birçok insanın muzdarip olduğu gastrit asit problemi ağız sağlığınızı etkiler. Bu duruma neden olan şey midenizden çıkıp yükselen gazlardır ve bu durum tükürüğünüzün pH seviyesini değiştirir.

Asitlik oranını düzenlemek için daha çok alkalik yiyeceği diyetinize eklemelisiniz. Bu da daha çok taze sebze, baklagil ve çerez yemeniz gerektiği anlamına gelir.

3. Diş ipi kullanın

Birçok insan hala diş ipi kullanmıyor. Ancak bu alışkanlık diş sağlığınız için hayati önem teşkil ediyor. Dişlerinizin arasına sıkışan yemek kalıntılarından kurtulmak için günlük olarak diş ipi kullanın. Diş ipi kullanmak aynı zamanda dişinizde oluşan tortuları ve enfeksiyonu da engeller.

diş ipini tutan eller ve açık ağız

4. İyi bir diş macunu seçin

Piyasada bulunan çoğu diş macununu kullanmanızı önermiyoruz. Çünkü içlerindeki sülfat, ağzınızın pH seviyesine ve bakteri florasına yavaşça zarar verir. Bunun dışında ağzınızı birçok enfeksiyona karşı daha hassas hale getirir.

Bu maddeyi bünyesinde barındırmayan birçok doğal diş macunu vardır ve bu macunlar esansiyel yağlarla aromalandırılmıştır. Aynı zamanda aşağıdaki malzemeleri kullanarak kendinize ev yapımı diş macunu yapabilirsiniz.

  • Ağızdan alınması uygun beyaz kil
  • Karbonat
  • Seylan tarçını
  • Şeker otu tozu

5. Ağız gargaralarına dikkat edin

Alışılagelmiş ağız gargaraları hem alkol hem de çok sert olan bazı bileşenleri içerir. Bu bileşenler dişlerinize zarar verebilir. Tazelenme hissinin yanında ağzınızda iyi bir tat da bırakmanız gerekiyorsa yapabileceğiniz başka şeyler de vardır.

Suda seyreltilmiş uçucu yağlar ile ağzınızı temizlemeyi deneyebilirsiniz. Nane ve limon yağlarını karıştırmanızı önerebiliriz. Ancak kullandığınız yağların saf esansiyel yağlar olduklarından ve tüketilmesinin bir sorun yaratmayacağından emin olmalısınız. Bu ürünler sağlığınıza zarar veren sentetik yağlar olmamalıdır.

6. Dişlerinizi beyazlatmak için bitkisel karbon kullanın

Diş minenize zarar vermeden dişlerinizi daha beyaz hale getirmeniz için en iyi yol bitkisel karbondur. Bu siyah tozun, aksini düşündüren görünüşüne rağmen dişleri beyazlatma özelliği vardır.

Bunun nedeni ise toksinleri ve tanecikleri emebilme yeteneğidir. Beyazlatıcı özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız, haftada bir gün bitkisel karbonla dişlerinizi fırçalamalısınız.

diş fırçasında bitkisel karbon

7. Yağ ile gargara

Yağ ile gargara yapmak hem dişinizin bakımı için hem de genel sağlığınız için faydalı bir tekniktir. Tek ihtiyacınız olan her sabah ayırmanız gereken birkaç dakika ve susam yağı veya Hindistan cevizi yağıdır. Sonrasında yağ ile gargara yapma sürecini takip etmeniz yeterli olacaktır.

8.Kalsiyum kaynakları

Beslenmenizden kalsiyumlu besinleri asla çıkarmamalısınız. Çünkü kalsiyum dişlerinizi güçlendirir. Bu minerali aşağıdaki gıdalarda bulabilirsiniz:

  • Süt ürünleri
  • Morina balığı
  • Sardalya
  • Susam
  • Badem
  • Fasulye
  • Maydanoz
  • Ispanak

9. Şeker otlu yeşil çay

Son olarak size şeker otuyla tatlandırılmış bir su bardağı yeşil çayı tavsiye ediyoruz. Bu karışımı sabah ortasında veya öğleden sonra içebilirsiniz. Yeşil çay, diş ve diş etleri için oldukça faydalıdır. Buna neden olan şey ise bir çeşit antioksidan olan kateşinlerdir.

Bununla birlikte, demir emilimini engellememesi için yeşil çayı öğünlerinizin dışında tüketmelisiniz. Şeker otu ise, diş eti iltihabını ve ağız yaralarını önlemesi ile bilinir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agarwal G, Chatterjee A, Saluja M, Alam M. Green tea: A boon for periodontal and general health. J Indian Soc Periodontol. 2012;
  • Peedikayil F, Sreenivasan P, Narayanan A. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis – A preliminary report. Niger Med J. 2015;
  • White DJ. Dental calculus: Recent insights into occurrence, formation, prevention, removal and oral health effects of supragingival and subgingival deposits. Eur J Oral Sci. 1997;
  • Janakiram C, Deepan Kumar C, Joseph J. Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. J Nat Sci Biol Med. 2017;
  • Nainan M, Balan A, Sharma R, Thomas S, Deveerappa S. The comparison of the effects of different whitening toothpastes on the micro hardness of a nano hybrid composite resin. J Conserv Dent. 2014;

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.