Haşlanan Kurbağa Sendromu ve Özellikleri

Haşlanan kurbağa sendromu, tüm enerjisini, şartlara adapte olmak için kullanıp kritik an geldiğinde kendisini kurtaracak bir şey kalmayan bir kurbağa ile ilgilidir.
Haşlanan Kurbağa Sendromu ve Özellikleri
Raquel Aldana

Yazan ve doğrulayan psikolog Raquel Aldana.

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Haşlanan kurbağa sendromu, içine hapsolduğunuzu sandığınız bir durumda hissettiğiniz duygusal yorgunluğu ifade eder. Bu yorgunluk yüzünden yanana kadar duruma katlanmaya devam edersiniz.

Haşlanan kurbağa sendromu, zihinsel ve duygusal olarak tükenene kadar sürekli kötüye giden kısır bir döngüde kalmanıza neden olur.

Fransız yazar ve filozof Olivier Clerc, basit bir dil kullanarak “haşlanan kurbağa sendromu” konusunda açıklayıcı bir hikaye yazdı. Bunun ne anlama geldiğine ve bu hikayeden öğrendiklerimizi nasıl uygulayacağımıza daha derinlemesine bir göz atalım.

Haşlanan kurbağa sendromu: enerjisini boşa harcayan kurbağa

guvercin

Bu hikaye, “su sıcaklığının ısıtılma hızı, dakikada 0,02 °C’den daha yavaş olursa, kurbağa bu artışı fark etmez. Ama sonunda su kaynar hâle gelince yavaş yavaş ölür. Ama su hızlı ısıtılırsa kurbağa atlayıp kaçacaktır” şeklindeki gerçek fizik yasasına dayanır.

Yani Olivier Clerc’in açıkladığı gibi suyun içine koyup yavaşça ısıtmaya başladığınız takdirde kurbağa vücut ısısını buna göre ayarlar.

Su kaynadıktan sonra, kurbağa artık kendi sıcaklığını ayarlayamayacak ve kazandan dışarı atlamaya çalışacaktır.

Fakat ne yazık ki bu noktada kurbağanın kaçması mümkün değildir çünkü enerjisini vücut ısısını ayarlamak için harcayıp yorulmuştur ve artık kaçma gücüne sahip değildir.

Sonuç olarak, kurbağa yanarak ölür ve kendisini kurtarmak için hiçbir tepki veremez.

Sorulması gereken soru şu: Kurbağayı ne öldürdü? Kaynayan su mu, yoksa doğru zamanda dışarı atlamaya karar veremeyişi mi?

Eğer onu 50 °C sıcaklığında bir suya batırsaydınız, kendini kurtarmak için hemen dışarı atlardı. Ancak sıcaklığın kademeli olarak yükselmesine katlanabildiği süre boyunca dışarı çıkabileceğini ve çıkması gerektiğini fark edememiştir.

haşlanan kurbağa sendromu ve sonuçları

Bizi iyi hissettiğimize inandıran sessiz kötü gidiş

Duygusal kötüye gidiş, yavaş olduğunda fark edilmez. Bu durum, neden tepki veremediğimizi ve bizi yavaş yavaş zehirleyen toksik havada boğulduğumuzu açıklıyor.

Bir değişiklik çok yavaş gerçekleşirse, bunun farkına varmayız. Bu nedenle, herhangi bir tepki ya da direnişe neden olmaz.

Bu anlamda, haşlanmış kurbağa sendromu, çok kolay gerçekleşebilir. Romantik ilişkiler, iş, aile durumları, arkadaşlar ve hatta sosyal durumlar bu sendromu yaşadığımız alanlar olabilir.

Bağımlılık, gurur, bencillik ya da talepler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığında, yaşadıklarımızın ne kadar zararlı olduğunu anlamak zor olur.

Hatta tam aksine, partnerinizin size ihtiyaç duyması, patronunuzun size belirli görevler verecek kadar güvenmesi ya da güvenilir bir arkadaşın sürekli olarak ilginize ihtiyacı olması kendinizi iyi hissettirebilir.

Ancak zamanla, bu talepler reaksiyonunuzu ve tepki sürenizi azaltır. Tüm enerjinizi ve bunun gerçekten sağlıklı bir ilişki olmadığını görme yetinizi tüketir.

haşlanan kurbağa sendromu

Rahatsızlığa uyum sağladığınız bu sessiz süreç sizi yıpratacak ve hayatınızı yavaş yavaş  kontrol altına alacaktır. Bu nedenle durumun farkına varmanız ve ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde yanıt vermeye hazırlanmanız engellenir.

Dolayısıyla, gözlerinizi açık tutmanız ve ne istediğinizi anlamak için bilinçli bir çaba göstermeniz gereklidir. Algılarınızı bozan şeyleri kontrol altına almanın tek yolu budur.

Büyümenin tek yolu biraz rahatsız olmaktır.

Çevrenizdeki insanlar, kendi haklarınızın peşinden gitmeye ve kendinize değer vermeye karar verdiğinizde, bundan hoşlanmayabilirler. Sizin onları rahatlatmanıza alışmışlardır. Kendinizle ilgilenmeniz, onlar için rahatsız edici olabilir.

Bazen “yeter” demenin kendi iyiliğinizi garanti altına almak, kendinize duyduğunuz sevgiyi, haysiyetinizi ve menfaatlerinizi korumak için yapabileceğiniz tek şey olduğunu unutmayın.

Bu yüzden haşlanan kurbağa sendromu hep aklınızda olsun. Böylece zamanında fark ettiğiniz takdirde önleyebileceğiniz derin bir sıkıntıya düşmekten kaçınabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Clerc, O. (2007). La rana que no sabía que estaba hervida… y otras lecciones de vida. Madrid: Maeva
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.
  • Smith, A., & Rodríguez Braun, C. (2004). La teoría de los sentimientos morales. El libro de bolsillo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.