Hayvansal Protein Yerine Tüketebileceğiniz Alternatifler

Eğer hayvansal protein tüketiminizi azaltmak istiyorsanız bazı önemli bilgileri aklınızda tutmalısınız.
Hayvansal Protein Yerine Tüketebileceğiniz Alternatifler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

İnsanlar farklı nedenlerden dolayı hayvansal protein tüketimini azaltmak isteyebilir. Bazı insanlar empati kurarak doğayı ve hayvanları korumak adına et tüketmek istemez. Bazıları ise çeşitli sağlık problemleri nedeniyle hayvansal proteinlerden uzak durmak zorunda kalır.

Nedeni ne olursa olsun, insanlar hayvansal protein tüketmeyi kesmek isteyebilir. Ancak şöyle bir gerçek var, her insan yaşamını sürdürebilmek için proteine ihtiyaç duyar. Vücut için hayati önemi olan bazı amino asitler vardır ve vücudunuz kendi başına bu amino asitleri üretemez. Bu gerekli amino asitleri ise yediğiniz proteinlerden elde edersiniz.

Protein ne işe yarar?

Her tür protein, vücutta farklı bir işleve sahiptir. Bazı protein çeşitleri savunma mekanizmanızda görev alır, bazıları ise daha çok kaslarınız için gereklidir. Vücutta gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlara destek olan ve çeşitli enzimleri üretmenizi sağlayan protein çeşitleri de bulunmaktadır.

Hayvansal protein tüketmeyi tamamen kesmeyi veya azaltmayı düşünen kişiler öğünlerine dikkat etmeli ve hangi besinleri nereden elde edebileceklerini iyice öğrenmelidir. Sağlıklı kalmaya devam edebilmek için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri tüketmeniz gerekir. 

Vejetaryen mı, vegan mı?

Vejetaryenler et tüketmez, ancak süt ve yumurta gibi hayvansal ürünleri tüketirler. Hatta bazı vejetaryenler balık gibi deniz ürünlerini de yemeyi tercih edebilir. Bunlara ek olarak, daha katı kurallara sahip bazı insanlar ise gözü olan herhangi bir şeyi besin olarak tüketmeyi asla tercih etmez.

Vejetaryenlerden farklı olarak veganlar et, süt ve yumurta dahil hiçbir hayvansal ürünü yemez. Bu durum, veganların gerek duydukları proteini elde etmelerini zorlaştırır. Ancak hem vegan hem de vejetaryenler için dengeli ve sağlıklı birçok diyet seçeceği mevcuttur. Ne yediğinize dikkat ettiğiniz sürece beslenme şeklinizi değiştirmenizde sakınca yoktur.

Hayvansal protein yerine kullanabileceğiniz alternatif yiyecekler

Yumurta

sahanda yumurta, lavaşlar ve hayvansal protein

Bir yumurtada, yaklaşık olarak 6 gram protein bulunur. Bu durum, yumurtayı harika bir besin kaynağı haline getirir; ister sadece beyazını isterseniz hem beyazını hem de sarısını tüketebilirsiniz.

Yumurtayı en sağlıklı biçimde tüketmek istiyorsanız kaynatarak pişirmelisiniz, çünkü sahanda yumurta kolesterolünüzü çıkarabilir. Yumurtanın en güzel tarafı ise birçok tarifin içinde kullanılmasıdır; böylece bu besinden faydalanmanın birçok farklı şeklini keşfedebilirsiniz.

Kabuklu ve çekirdekli yiyecekler

Bir avuç çekirdeğin içinde (80 veya 90 gram) 3-8 gram protein bulunur. Hemen hemen herkes kabuklu yiyecekleri severek tüketir. Söz konusu kabuklu ve çekirdekli yiyecekler olduğunda liste şu şekilde uzayıp gidiyor:

  • Hurma
  • Çam fıstığı
  • Ceviz
  • Antep fıstığı
  • Kabak çekirdeği
  • Yer fıstığı
  • Badem
  • Kuru üzüm
  • Ay çekirdeği

Bu listede bulunan yiyecekler, proteine ek olarak E vitamini de içerir. Vücut için gerekli olan birçok lif ve mineral bu besinlerin içinde bulunur. Yemeklerinize eklediğiniz tuz oranına her zaman dikkat edin; fazla tuz, su tutulmasına sebep olur ve bu durumun sonucunda arteriyel hipertansiyon riski artar.

Tofu

dilimlenmiş tofu ve hayvansal protein

Tofu, hayvansal proteinin yerine geçebilen bir besin olduğu için veganların favorisidir. Soya fasulyesinden elde edilen bir üründür, sert ve beyaz görünümü nedeniyle soya peyniri olarak da adlandırılır.

Tofuda yüksek miktarda protein, mineral ve omega-3 bulunur. Salatanızın içinde veya hamburger eti yerine bu peyniri tüketebilirsiniz. Bazı tariflerde tavuk yerine alternatif olarak bile kullanılmaktadır.

Kinoa

Kinoa, yüksek protein içeriğine sahip bir besindir; 100 gram kinoanın içinde 16 gram protein bulunur. Ayrıca bu besin, lif ve omega-3 bakımından da çok zengindir. Glüten içermediğinden çölyak hastaları için mükemmel bir seçenektir. Kinoayı salatanıza eklenebilir veya pirinç yerine kullanabilirsiniz.

Hayvansal protein yerine baklagiller

kaseler içinde çeşitli kuru baklagiller

Baklagiller oldukça lezzetlidir ve birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesi ve nohut değerli birer protein kaynağıdır. 100 gram mercimek size 9 gram protein sağlarken, 100 gram soya fasulyesi ise 36 gram protein içerir.

Seitan

Buğday gluteni olarak da bilinen seitan, tıpkı et gibi hazırlanabilir. Bu besin, kolaylıkla başka bir et türünün yerine geçebilir. 100 gram seitan 75 grama kadar protein içerebilir. En büyük avantajlarından biri ise kolayca sindirilmesidir. Seitanın içinde kalsiyum bulunur ve lezzeti ete benzediğinden birçok tarifte kullanılır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • G, I. A., Mahecha, G., Bayas, D. E. L. A. S., Especies, D. E. D. O. S., Género, D. E. L., Guttiferae, V., … Perez-Perez, J. G. (2017). Antioxidantes vegetales y su influencia en la dieta. Electrochimica Acta. https://doi.org/10.1111/j.1365-2966.2011.19442.x
  • Mahan, L., Stump, S., & Raimond, J. (2012). Proteinas. In Dietoterapia de Krause. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/S0033-8389%2802%2900052-0

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.