Her Gün Temizlemeniz Gereken 9 Ev Eşyası

Bu ev eşyalarını ne kadar sıklıkla yıkıyorsunuz? Onları her gün temizlemenin ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız, bu yüzden onları tertemiz tutmak için birkaç dakika ayırmayı deneyin.
Her Gün Temizlemeniz Gereken 9 Ev Eşyası

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Evinizin her köşesini temizleme ve düzenli tutma alışkanlığınız, sağlığınızı korumanın yanı sıra çevrenizi uyum içinde tutmanıza yardımcı olur. Buna ek olarak her gün temizlemeniz gereken 9 ev eşyası da vardır.

Her zaman çıplak gözle fark etmememize rağmen toz, bakteri ve uçuşan tozlar her geçen gün birikir.  Bunların hepsi çeşitli alerjilere ve hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle, sık sık genel bir temizlik yapmak önemlidir.

Ancak birçok insan günlük olarak temizlenmesi gereken eşyaların hangileri olduğunu bilmediği için bugünkü makalemizde 9 ev eşyası belirtip onlardan ayrıntılı olarak bahsetmek istiyoruz.

1. Mutfak havluları

ev eşyası temizliği

Mutfak havluları, gıda kalıntılarına ve bakterilere sürekli maruz kaldıkları için en sık yıkanması gereken ev eşyalarından biridir. Her zaman kirli görünmeyebilirler ama çok sayıda mikroorganizma dokularında kolayca birikebilir.

2. Anahtarlar

Temizlemeyi her daim unuttuğumuz bir ev eşyası da anahtardır. Anahtarlar, evimizde en çok kirlenen eşyalardan biridir. Buna rağmen nadiren onları dezenfekte etme endişesi duyarız.

Anahtarlar ellerimiz, ceplerimiz ve virüs ile bakteri içerebilecek çeşitli yüzeylerle temas halindedir. Bu nedenle, sağlık problemlerinden kaçınmak için her gün dezenfektan bir sabunla yıkamak veya antiseptik mendil ile temizlemek en iyisidir.

3. Bulaşıkları süngeri

lavabo ve tezgah temizliği

Süngerler mutfaktaki en kirli eşyalardan biridir ancak ironik bir şekilde temizlik için kullanılırlar. Mantar ve bakterilerin büyümesi için uygun çevre yaratmaya yardımcı olan yiyecek kalıntıları, kir ve suları biriktirirler. Süngerleri temizlemeden kullanmak, sindirim ve viral hastalıklar için risk taşır.

4. Lavabolar

Bazı insanlar lavabonun kolayca kirlenmediğini düşünürler. Çünkü biri lavaboyu kullandığında ellerini antibakteriyel sabun ile yıkar ve lavabo bununla temasa geçer.

Ancak bu fikir tamamen yanlıştır çünkü bakteri ve mantarlar ıslak yüzeylerinde kolaylıkla çoğalabilir. Ölü cilt hücreleri, kir ve diğer artıklar bu mikroorganizmalar için mükemmel gıdalardır.

5. Kahve makineleri

kahve makinesi

Kahve makinelerinin duvarları sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların büyümesi için ideal bir ortam yaratmaktadır. Bu makineleri her gün temizlemek ve parçaları ayrı ayrı yıkamak suretiyle tüm kahve izlerini silmek gerekir.

6. Kesme tahtaları

Mutfakta gıdaları kesmek için kullandığımız kesme tahtaları, yiyeceklere ve neme maruz kaldıkları için yüzeylerinde mikroorganizmaların çoğalması oldukça kolaydır. Neyse ki, doğal olarak limon ya da beyaz sirkenin antibakteriyel özelliklerinden yararlanarak onları dezenfekte edebiliriz.

7. Makyaj Fırçaları

makyaj fırçası

Makyaj fırçaları ve süngerleri hem deriyle temas ettiği hem de sürekli olarak kullanıldığı için her gün yıkanmalıdır. Genellikle fark etmesek de ölü hücreler ve bakteriler de bu fırçalarda birikir. Daha sonra cildimizin sağlığını etkileyebilirler.

8. Tuvaletler

Belli sebeplerden ötürü, tuvaletlerimiz bakteri ve küf ile en çok kirlenen ev eşyalarından biridir. Tuvaletlerin ıslak yüzeyi, özellikle de düzenli olarak temizlemediğimizde mikroorganizmaların hayatta kalmalarını sağlar.

Bu sadece tuvaletle temasa girdiğimizde bir hastalığa yakalanma riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda neredeyse daima güçlü ve tatsız kokulara sebep olur.

9. Banyo Fayansları

banyo seramikleri

Banyo fayansları suyun, bakterilerin ve sağlığınızı etkileyebilecek kalıntıların bulunduğu yüzeylerdir. En ideali duş aldıktan sonra beyaz sirke ya da karbonat gibi dezenfektan ürünlerle fayansları yıkamaktır.

Bu ev eşyalarını ne sıklıkla yıkıyorsunuz? Onları her gün temizlemenin ne kadar önemli olduğunu artık bildiğinize göre lekesiz tutmak için birkaç dakika ayırmayı deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.