Hipotansiyon: Düşük Kan Basıncı Sağlıklı Bir Biçimde Nasıl Yükseltilir
Hipotansiyon, vücudunuz için bir alarm sinyali olabilir. Semptomlar farklılık gösterebilir ve ana nedenler su kaybı ve yüksek sıcaklıklara maruz kalma olabilir. Tansiyonunuzu sağlıklı bir şekilde yükseltmek için bu yazıda size gerekli bilgileri sunacağız.
Normal kan basıncı seviyeleri 120-80 mmHg (sistolik/diyastolik) civarındadır. Hipotansiyon, 90 mmHg’nin altında bir sistolik basınca ve 60 mmHg’nin altında bir diyastolik basınca sahip olan kan basıncı olarak tanımlanır. Sporcular gibi sağlıklı bireylerde, düşük tansiyon, iyi bir kardiyovasküler sağlığın göstergesidir.
Ancak, özellikle tansiyon hastalarında düşük tansiyon da bir alarm zili gibi ikaz verir. Düşük kan basıncı, kalp ve beyin gibi hayati organlara daha az kan akışı olduğu göstergesidir. Bunun ışığında, tansiyon bir tıbbi uzman tarafından düzenli olarak izlenmeli ve gözden geçirilmelidir. Eğer sizde hipotansiyon varsa, kan basıncınızı yükseltmek için takip edebileceğiniz sağlıklı yollar vardır.
Düşük tansiyon belirtileri
Hipotansiyon belirtileri çeşitlidir. Bunlar arasında şunlar vardır: halsizlik, yorgunluk, uyuşukluk, baş dönmesi ve bilinç kaybı.
Eğer hipotansiyon bir kişinin bayılmasına ve bilincini yitirmesine neden oluyorsa, mümkün olan en kısa zamanda bir doktora görünmelidir. Kişi nefes almıyorsa veya nabız yoksa, kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) yapılmalıdır.
Şu klinik belirtiler varsa, kişi hemen bir sağlık merkezine gitmelidir: koyu veya granat kırmızı dışkı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve 38.5ºC’den yüksek ateş.
Hipotansiyon nedenleri
Hipotansiyonun nedenleri arasında: diyabet, gebelik, yüksek sıcaklıklara maruz kalma, dehidrasyon, alkol ve bazı ilaçların yan etkileri olabilir. Ek olarak, diğer nedenler arasında şunlar olabilir: Karaciğer fonksiyonunda değişiklikler, kanamalar, kusma ve ishal, anafilaksi, kardiyak aritmi, kan enfeksiyonları, çok uzun süre uzanma.
Bununla birlikte, tüm bu nedenlerden dolayı, dehidrasyon ve yüksek sıcaklıklara (ısı) maruz kalma, hipotansiyonun ana nedenleridir.
Hipotansiyon, kan basıncını yükseltmek için sağlıklı bir yol var mı?
Şimdi aşağıda, kan basıncını sağlıklı bir şekilde yükseltmeye yardımcı olabilecek bazı yollara ve doğal ilaçlara göz atalım:
- Su: Yeterli miktarda su için çünkü hipotansiyon genellikle dehidrasyonla bağlantılıdır.
- Hipertonik içecekler: Bu içecekler elektrolitler içerir (sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller). Kan basıncını yükseltmek için harika bir çözümdür.
- Tuz: Yiyeceklerinize küçük miktarlarda tuz ekleyin, normalde kullandığınızdan biraz daha fazla. B vitamini yüksek olan gıdalarla birlikte yemelisiniz. Vitamin eksikliği de tansiyona neden olabilir.
- Meyveler ve sebzeler: Bu vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri tüketmek kan dolaşımını iyileştirir. Ayrıca kan hacmini dengede tutmaya yardımcı olur.
- Doğal meyve suları: portakal, kivi, domates veya pancar suyu gibi doğal meyve ve sebze suları içmeyi hedefler. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde, hipotansiyonu düzeltmek için harika bir seçenektir.
- Tuzlu su: Bir bardak tuzlu su (bir çay kaşığı kadar) içmek neredeyse anında kan basıncını artırabilir.
- Bitter çikolata: Bu tip çikolata, kafein ve teobromin içeriği nedeniyle kan basıncı için tavsiye edilir. Her iki doğal madde de kan basıncını hafif yükseltir.
- Çay veya kahve: Bu içeceklerin oranlı bir biçimde tüketimi, özellikle kahve bazında, tansiyonunu hafifçe artırır.
- Soğuk etler ve kurutulmuş sosisler: ciddi hipotansiyon vakalarında bu yiyecekler genellikle işe yarar. Yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriği nedeniyle bunları büyük miktarlarda yememelisiniz.
- Ginseng: Bu doğal ilaç, kan basıncını artırabilir. Beraber iyi bir kombinasyon olarak, biberiye ile iştah açıcı olabilir.
- Zencefil: zencefil, sodyum bikarbonat ve biber kullanan bir çeşit karışımdır. Doğal ve etkili bir çözümdür. Doğal olarak düşük tansiyonu yükseltmek için harikadır.
- Bacaklarınızı kaldırmak: bunu yaparak, daha fazla kan kalbinize geri akabilir.
Hipotansiyon için önleyici tedbirler
Tüm tıbbi rahatsızlıklarda olduğu gibi, tedavi edilmesini önlemek her zaman daha iyidir.
- Mümkünse bol miktarda sıvı, su ve doğal meyve suyu için. Alkol veya şekerli, gazlı içecekleri asla kötüye kullanmayın.
- Aşırı alkol tüketiminden kaçının çünkü bir alkol, bir vazodilatatör gibi davranır. Böylece kan basıncını azaltarak kan basıncını düşürür.
- Düzenli egzersiz yapın
- Öğün atlamaktan kaçının.
- Aşırı derecede kısıtlayıcı olmayan diyetleri izleyin. Diğer nedenlerin yanı sıra, belirli besinlerin eksikliği kan basıncını doğrudan etkileyebilir.
- Yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaktan kaçının.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Breastcancer.org. Presión arterial baja (hipotensión). 2018. Available at: https://www.breastcancer.org/es/tratamiento/efectos_secundarios/presion_arterial_baja. Accessed 11/16, 2018.
- Mayo Clinic. Presión arterial baja (hipotensión). 2018. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465. Accessed 11/16, 2018.
- MedlinePlus. Presión arterial baja. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/lowbloodpressure.html. Accessed 11/16, 2018.
- Saber Vivir. ¿Qué hacer ante una bajada de tensión? (Hipotensión). 2018. Available at: https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/que-hacer-ante-una-bajada-tension-hipotension_1060. Accessed 11/16, 2018.
- Wikipedia. Hipotensión. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Hipotensi%C3%B3n. Accessed 11/16, 2018.