Hipotiroidizm: Tam ve Sağlıklı Bir Kahvaltı İçin 5 Anahtar
Hipotiroidizm ile yaşamak kolay değildir.Doğru tıbbi tedaviye yanıt veren bir hastalık olmasına rağmen beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir.
Tiroid bezinde meydana gelen değişiklik ne olursa olsun, vücutta değişiklikler yaratır ve bu da hayat tarzımızı değiştirmemizi ve sağlıklı şeyler yememizi gerektirir.
Hipotiroidizm söz konusu olduğunda, tiroid hormonu eksikliği var demektir. Zamanla metabolik, nöronal, kardiyovasküler ve sindirim işlevlerinin arkasındaki organik aktivitenin değişmesine neden olur.
Kilo alma, saçların incelmesi, yorgunluk ve vücut ısısı değişikliği birçok insanın yaşamını hızla etkileyen değişikliklerdir. Fakat tıbbi tedavi genellikle etkilidir ve hastalar tiroid bezinin aktivitesini stabilize edebilirler. Peki, ilaç alırken hangi beslenme kurallarına uyulmalıdır? Aşağıda size 5 kahvaltı kuralını anlatacağız.
1. Hipotiroidizmi tedavi etmek için, doğal içeceklere evet deyin
Beslenme uzmanları, hipotiroidizm ile ilgili aklımızda tutmamız gereken ilk şeyin dengeli bir beslenmeye sahip olmak olduğunu söylemektedirler. Örneğin, tiroid bezi düşük bir seviyede çalışırken iyot alımını artırmanın bu bezi düzenleyeceğini biliyoruz.
Ancak mesele sadece bu minerale sahip olan gıdaları tüketmek de değildir. Aşırı seviyelere çıkmamıza gerek yoktur.
- Çay ve soya kadar kahvenin de hipotiroide için iyi gelmediğini unutmamalıyız. Ancak bunları sonsuza dek beslenmemizden çıkarmaya gerek yok. Zaman zaman tadını çıkarabiliriz ancak günde birkaç kez içmemeliyiz.
- Her güne büyük bir kahve içerek başlamak çok zararlı olabilir ancak haftada üç kez bir fincan kahve içmek zararlı değildir.
Beslenmemizde gerçekten dikkat etmemiz gereken şey, taze meyve ve sebzelerin faydalarıdır. Kahvaltı için harika olan bu doğal içecekleri not alın.
- Doğal havuç suyu
- Doğal elma suyu
- Salatalık, limon ve spirulina karışımı
2. Sarımsak
Sarımsak, tiroid düzenlemede ve hipotiroidi tedavi etmede çok iyidir çünkü bu tür rahatsızlıklar için vazgeçilmez olan iki mineral olan iyot ve selenyum açısından zengindir.
Birçok temel fonksiyonlarla beraber, metabolizmayı hızlandırmaya da yardımcı olur. Tam tahıllı tost yaparken iki diş sarımsağı ezin ve sürün. Ayrıca sarımsak ile omlet de yapabilirsiniz – yumurta da hipotiroidizm için ayrıca iyidir.
3. Yulaf ezmesi
Dilimlenmiş elma, kivi, çilek veya şeftali ile beraber yulaf ezmesi yiyebilirsiniz. Yulaf ezmesinin faydaları arasında aşağıdakiler yer alır:
- Sindirimi destekler; hipotiroidizm ile yaygın şekilde görülen bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- İyot içeriği hem metabolik hem de hormonal işlevlerde yardımcı olur.
- Kötü kolesterolü (LDL) düzenler.
- Uzun süre tok tutar.
4. Kuruyemişler ile tam tahıllı mısır gevreği
Hipotiroide iyi gelen bir başka besin de tam tahıllardır. Tam tahıllı mısır gevreğini kuruyemişlerle karıştırıp tüketirseniz lif ve mineraller açısından da harika bir seçenek haline gelir. Ayrıca:
- Kan şekeri seviyelerini de düzenler ve iştahı kontrol ederler.
- İyot seviyelerini artırmak için tam tahıllılar vazgeçilmezdir.
- Eğer bir kaşık dolusu kuruyemiş ve meyve de katarsanız, tam, harika ve lezzetli bir kahvaltı elde edeceksiniz.
4. Doğal yoğurt
Eğer laktoz intoleransınız da varsa yoğurt kahvaltı için harika bir seçenektir çünkü hem doğaldır hem de iyot bakımından zengin bir probiyotiktir. Organik çeşidinden alırsanız veya kendiniz yapmayı öğrenirseniz, faydalarını daha çok görürsünüz.
5. Yaban mersini
Yaban mersininin, antioksidanlar açısından zengin ve güçlü bir iyot kaynağı olan doğal bir hazine olduğunu biliyor muydunuz? Mevsiminde tüketmeye çalışın. Doğal yoğurt ilave edin veya bir kaşık yulaf ezmesi ile karıştırın, böylece kahvaltı için harika bir seçeneğiniz olacaktır.
Özetlemek gerekirse, güne doğru başlamak için tiroid bezlerinize iyi gelecek güzel bir kahvaltı yapın. Önerdiğimiz seçeneklerden damak tadınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Bununla birlikte, fiziksel aktivitenin de metabolizmamızı uyardığını unutmayın.
Yani, eğer zamanınız varsa, iyi bir kahvaltının ardından yürüyüş ya da yoga yapmaktan daha iyi bir şey yoktur. Belli pozlar, bezin bulunduğu bölgeyi sıkıştırarak, gererek ve uyararak tiroidi aktive eder.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilar Chasipanta, Walter Geovanny, Barquin Zambrano, Christian Rogelio, Washington Jordán Sánchez, Jorge, Espinoza Álvarez, Edlita Ivonne, Bayas Cano, Ana Gabriela, & Vaca García, Mario Rene. (2017). Efectos del deporte sobre la glándula tiroides. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(3) Recuperado en 27 de febrero de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000300013&lng=es&tlng=es.
- Cabrera Llano, Jorge Luis, & Cárdenas Ferrer, Mercedes. (2006). Importancia de la fibra dietética para la nutrición humana. Revista Cubana de Salud Pública , 32 (4) Recuperado el 27 de febrero de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662006000400015&lng=es&tlng=es.
- David Cooper, Michael McDermott, Leonard Wartofsky, Hipotiroidismo, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , volumen 89, número 11, 1 de noviembre de 2004, página E1, https://doi.org/10.1210/jcem.89.11.9989
- Gómez Meléndez, G. A., Ruiz Betanzos, R., Sánchez Pedraza, V., Segovia Palomo, A., Mendoza Hernández, C. F., & Arellano Montaño, S. (2010). Hipotiroidismo. Medicina Interna de Mexico. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70390-6
- Moreno Aznar, Luis A., Cervera Ral, Pilar, Ortega Anta, Rosa M.ª, Díaz Martín, Juan José, Baladia, Eduard, Basulto, Julio, Bel Serrat, Silvia, Iglesia Altaba, Iris, López-Sobaler, Ana M.ª, Manera, María, Rodríguez Rodríguez, Elena, Santaliestra Pasías, Alba M., Babio, Nancy, & Salas-Salvadó, Jordi. (2013). Evidencia científica sobre el papel del yogur y otras leches fermentadas en la alimentación saludable de la población española. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 2039-2089. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6856
- Piątkowska, E., Kopeć, A., Bieżanowska-Kopeć, R., Pysz, M., Kapusta-Duch, J., Koronowicz, AA, … y Maślak, E. (2016). El impacto de la zanahoria enriquecida en yodo a través de la fertilización del suelo sobre la concentración de yodo y parámetros bioquímicos seleccionados en ratas wistar. PLoS One , 11 (4), e0152680. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4820277/
- Pineda, J., Galofré, J. C., Toni, M., & Anda, E. (2016). Hipotiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.002
- Research Gate. (2015). Effect of garlic on the health and performance of broilers. https://www.researchgate.net/publication/279959831_Effect_of_garlic_on_the_health_and_performance_of_broilers
- Sharma R, Bharti S, Kumar KH. Dieta y tiroides: mitos y realidades. J Med Nutr Nutraceut 2014;3:60-5. https://www.jmnn.org/text.asp?2014/3/2/60/131954
- Sinadinos, Christa. (2018). Herbal Therapeutic Treatments for Hypothyroidism. https://www.americanherbalistsguild.com/sites/default/files/sinadinos_christa_-_herbal_support_for_hypothyroidism.pdf
- Ulloa, J., Cifuentes Muñoz, J., Figueroa Barrios, A., Van Uden, E., & Tafur, S. (2021). Importancia y beneficios del consumo de huevo de gallina enriquecido con selenio: revisión narrativa. Revista De Nutrición Clínica Y Metabolismo, 4(3). https://doi.org/10.35454/rncm.v4n3.238