HIV/AIDS Aşısı Yakında Test Edilecek

Henüz test aşamasında olsa da, HIV/AIDS’e karşı geliştirilen bu aşı, bu hastalığın ölümle eş anlamlı olarak anılmasını değiştirebilir.
HIV/AIDS Aşısı Yakında Test Edilecek

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

HIV/AIDS aşısı, henüz test aşamasında ancak ilk çalışmalar, bu ağır hastalıktan muzdarip insanlar için bir umut ışığı olabileceğini gösteriyor.

HIV/AIDS, dünyadaki en büyük toplum sağlığı sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) elde ettiği verilere göre şimdiye kadar en az 35 milyon insan hayatını bu hastalık yüzünden kaybetmiştir.

Bu hastalık, günümüzde hala bilim camiasının karşılaştığı ana zorluklardan biri olarak görülmektedir. Bu hastalıkla mücadele zamanla gelişmekte ve bu soruna bir çare bulmak için yapılan araştırmalar sürekli olarak devam etmektedir.

Bazıları ise en kötü zamanların geçtiğini savunuyor. Anti-retrovirallerle yapılan tedaviler, milyonlarca hastanın daha normal bir hayat yaşamasına yardımcı oldu.

Ancak bu virüsün pek çok insan için ölüm hükmü niteliğinde olduğunu inkar edemeyiz.

İyi haber, tıp ve ilaç sektörlerinde bu hastalığa karşı büyük bir ilerleme kaydedilmiş olmasıdır. Her adımda çözüme daha da yaklaşıyoruz.

HIV/AIDS’in başlıca ölüm sebeplerinden biri olduğu Afrika’da, çözümde nereye gelindiğini izlemek üzere iki yeni çalışma başlatıldı. Bu aşı, HIV’e karşı savaşta bir umut olacak.

HIV/ AIDS aşısı: hastalara umut kaynağı olacak bir aşı

aşı vurulan kol

Johnson & Johnson (J&J), US National Institute of Health (ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü) ile Bill ve Melinda Gates Derneğinin ortak çalışmaları, HIV hastalarını sağlığa kavuşturmayı amaçlayan bir tedavi geliştirmiştir.

Tedavi, 2600 kadın üzerinde test edilecek iki aşının kombinasyonundan oluşuyor. Kadın katılımcılar Güney Afrika’dan seçildi ve bu çalışma 3 yıl boyunca sürecek.

İlk dozun amacı bağışıklık sistemini hazırlamak, ikincinin amacı ise vücudun HIV saldırısına karşı tepkisini arttırmak olarak açıklandı.

“Mozaik” teknoloji adı verilen bu yöntemin, farklı HIV türlerinin immunostimulator proteinlerini bir araya getirerek enfeksiyonu önlemeyi amaçlıyor.

Önemli gelişmeler…

Paul Stoffels (Johnson & Johnson’un bilim direktörü), HIV’e karşı geliştirilen bu aşının %50’den daha yüksek bir verimlilik alınacağının öngörüldüğünü belirtmiş ve “Amaç bu, umarım daha yüksek verim elde ederiz” demiştir.

Güney Afrika’da, Kasım 2016’da başka bir HIV aşısı testi başlatıldı. HIV’e karşı geliştirilmiş iki büyük aşı, uzun bir zaman sonra ilk defa aynı anda test edilmektedir.

HIV/AIDS aşısı geliştirilmek üzere

Johnson & Johnson’un bu umut vadedici çalışmalarının dışında başka gelişmeler de olmuştur. İlaç sektörünün devlerinden GlaxoSmithKline’ın en büyük hissesine sahip olduğu ViiV Healthcare girişimi, Afrika’da Aşağı Sahara’dan 3200 kadını içeren bir test çalışması başlatmıştır.

HIV/AIDS aşısı ile ilgili bu araştırma ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Bill ve Melinda Gates Derneğinin fonlarıyla desteklenmektedir. Özetle, hastalara tedavi amaçlı enjeksiyon yapılacaktır. Test edilen ilacın adı cabotegravir’dir. Hastalar, HIV’e karşı kapasitelerinin incelenmesi için 2 ayda bir bu aşıyı olacaklardır.

Kadınlar, Afrika’da HIV enfeksiyonu tanısı almış kişilerin yarısından fazlasını oluşturdukları için cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı verilen savaşta odak haline gelmişlerdir. 

Önlem almak için gelecek vadeden yöntemler

virüsler ve bakteriler

HIV’e karşı geliştirilen yeni tedaviler, bu hastalıkla savaşta en önemli gelişmelerdendir.

Trillium Health’daki toplum sağlığı girişimcisi Kristen Lanphear, Futurism’de, Afrika’da yapılan bu iki yeni çalışmanın önemini vurgulamıştır. Çünkü, “önlem almak tedaviden daha iyidir”.

Lanphear, iki gelişmenin de “önlem araç kutusunda iki yeni potansiyel araç” olduklarını söylemiş ve “Her ne kadar tedavi bir ihtimal olsa da, önlem almak HIV’e bir son getirmek için elde edilebilir bir yöntemdir. Kullanacak daha çok aracımız oldukça, bu amaca ulaşmada o kadar hızlı ilerleriz,” diye eklemiştir.

Öte yandan, testler yalnızca bir başlangıç aşamasında olduğu için başarıya ulaşacaklarından kesin olarak emin olmamalıyız. Bu virüs, her insanı farklı bir şekilde etkilemektedir ve önceden sonuç veren ilaçlara direnç geliştirebilmektedir.

Bunlara karşın, HIV/AIDS aşısı ile ilgili bu yeni çalışmalar büyük umutlar vaad etmektedir. Ne kadar başarıya ulaşacaklarını görmek yıllar alacak olsa bile beklediğimiz gelişme bu aşılar olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • OMS (Organización Mundial de la Salud). (2003). VIH/SIDA: resistir a un agente mortífero. Informe Sobre La Salud En El Mundo.
  • Delgado, R. (2011). [Virological characteristics of HIV]. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2010.10.001
  • Salud, O. M. de la. (2016). Estrategia mundial del sector de la salud contra el VIH, 2016-2021. Salud, Organización Mundial de la. https://doi.org/10.1055/s-0029-1246055
  • GONZALES, J. L. C., & OLANO, J. A. (2013). Perspectivas de la vacuna contra el VIH. Revista Medica Herediana.
  • Barouch, D. H., Tomaka, F. L., Wegmann, F., Stieh, D. J., Alter, G., Robb, M. L., … Schuitemaker, H. (2018). Evaluation of a mosaic HIV-1 vaccine in a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1/2a clinical trial (APPROACH) and in rhesus monkeys (NHP 13-19). The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31364-3

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.