Hormonal Dengesizliğin Gözden Kaçan 8 Belirtisi

Hormonal sorunlar, yaşam kalitenizi etkileyebilecek bir reaksiyon zincirine yol açabilir. Bu koşullar kendiliğinden ortaya çıkabilir, ama hormonal dengesizlikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için doktorunuza danışmalısınız.
Hormonal Dengesizliğin Gözden Kaçan 8 Belirtisi

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hormonal sorunlar kendiliğinden ortaya çıkabilir, ama hormonal dengesizlik yüzünden olup olmadığını görmek için doktorunuza danışmalısınız.

Hormonlar sağlığınız için önemli bir rol oynamaktadır. Bunlar, hücre işlevini uyaran ve hatta hayatınız boyunca psikolojik süreçlerinizi düzenleyen kimyasal aktarmalardır.

Hormonlar metabolizmanızı, büyümenizi ve cinsel işlevlerinizi etkilediği için onları dengeli tutmanız önemlidir. Hormonal sorunlar, yaşam kalitenizi etkileyebilecek bir dizi belirtiyi ortaya çıkarabilir.

Sorun, birçok insanın yaşadığı semptomların hormonal dengesizliklerden kaynaklandığını fark etmemeleri, bunları daha sık karşılaşılan sorunlara atfettiği yönündedir.

Bununla birlikte, bu semptomların neye benzediklerini ve sağlığınız üzerindeki etkilerini öğrendiğinizde, uygun tedaviyi alabilmek için onları tanımlayabilirsiniz.

1. Karın bölgesinde yağ birikimi

karın bölgesinde yağlanma

Karın bölgesinde yağ birikimi ve kas kütlesi kaybı, endokrin sistemiyle ilgili olan ve sık karşılaşılan bir semptomdur. Stres, genel olarak bu semptomlarla ilişkilendirilir.

Karın bölgesinde görülen belirtiler kötü yeme alışkanlıklarının bir sonucu olabilir, ancak hormonal dengesizlik olasılığını göz önüne almak önemlidir çünkü bu durum metabolizmayı büyük oranda değiştirebilir.

Daha fazlasını öğrenmek mi istiyorsunuz? Sabahları Metabolizmanın Hızlandırmanın 7 Kolay Yolu

2. Cinsel istek kaybı

Kadınlardaki düşük östrojen seviyeleri genellikle cinsel yaşamlarında sorunlara neden olur. Bu tür hormonal bir sorun libidoyu önemli ölçüde düşürür ve ruh halinizi de etkiler.

3. Bilişsel zorluklar

beyin şeması

Hafıza kaybı, stres ve beyin sisi, hormonal dengesizlik bilişsel belirtileri arasındadır. Genel olarak, stres ve bazı hastalıkların gelişimi ile bağlantılı olan kortizol isimli kimyasal bir maddenin seviyesini arttırırlar.

4. Ruh halinde değişiklikler

Menstrüasyon ve menopoz dönemlerinde sinirlilik, huzursuzluk ve diğer ani ruh hali değişiklikleri hormon bozukluk durumlarında sık görülen şeylerdir.

Kadınların hassasiyet, depresyon ve refahı etkileyen duygular yaşamaları normaldir, ancak şiddetli değişiklikler endokrin sorunlarının bir sonucu da olabilir. Bu semptomlar östrojen ve progesteron dalgalanmaları ile tetiklenir.

5. Sıcak basması ve gece terlemesi

terleyen kadın

Sıcak basması ve gece terlemesi genellikle menopoz sırasında ortaya çıkan hormonal değişikliklerle ilişkilidir. Bununla birlikte, hormon aktivitesindeki dengesizlikler nedeniyle erken yaşta da ortaya çıkabilirler.

Düşük östrojen seviyelerinin daha önceki neden olduğu düşünülse de, bunun progesteron eksikliği ya da adrenal bez ve tiroid ile ilgili sorunlar olduğu artık bilinmektedir.

Bu sistemler, özellikle hormonal aktivitelere müdahale eden faktörlere maruz kaldığında, değişime karşı çok hassas hale gelirler.

6. Vajinal kuruluk

Azalan östrojen seviyesi vajinal deşarjı ve doğal yağlanmayı etkileyen vajinal pH değişikliklerine neden olabilir. Vajinal kuruluk cinsel yaşamınızı doğrudan etkiler. Özellikle de hassasiyeti arttırır ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur.

Menopoz geçirmekte olan kadınlarda sık görülürken, çeşitli dengesizlikler yüzünden de erken yaşlarda ortaya çıkabilir.

7. Sürekli halsizlik yaşamak

bütün gün yorgun olmak

Çoğu insan hayatının bir noktasında stres, aşırı fiziksel aktivite ya da sıradan bir hastalıkla bağlantılı olarak kronik halsizlik yaşar. Ancak bu sürekli hale geldiğinde muhtemelen tiroit fonksiyonundaki yetersizlikten kaynaklanıyor olabilir. Bu durum ayrıca hipotiroidizm olarak bilinir.

Bu bozukluk, metabolizma hızınızı etkiler ve hormonların aktivitesini düşürdüğü için, kardiyovasküler sisteminde zorluklara ve hazımsızlığa neden olabilir.

8. Baş ağrısı ve migren

Kadınlarda, hormon aktivitesinde yaşanan değişiklikler ciddi baş ağrısı ve tekrarlayan migrene neden olabilir. Menstrüel döngünüzün belirli noktalarında ya da menopoza eriştiğinizde ortaya çıkan dengesizlikler, gerginlik ve aşırı inflamasyon nedeniyle baş ağrılarına neden olur.

Baş ağrısı, daha önce belirtildiği gibi hormonal yetersizlikten ya da aşırı hormon üretimine bağlı (hipertiroidizm) tiroid dengesizliklerinden dolayı da ortaya çıkabilir.

Bu semptomlardan birini ya da bir kaçını fark ediyor musunuz? Tekrar ediyorlarsa, doktorunuza görünerek hormonal aktiviteyle ilişkili olup olmadıklarını kontrol edin. Eğer durum buysa, doktorunuz hormonal dengesizlikleri düzeltmek için size en uygun olan tedaviyi tavsiye edecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.
  • sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html

  • K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).
  • paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/

  • J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.
  • sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.