Hormonal Dengesizliğin Dikkate Değer 10 Belirtisi

Bazı belirtiler kimi zaman başka durumlarla ilişkili olabilir, ama genellikle bunların sorumlusu hormonal dengesizliktir. Ancak, doğru tıbbi yardım ile kolayca kontrol edilebilir.
Hormonal Dengesizliğin Dikkate Değer 10 Belirtisi

Son Güncelleme: 28 Mart, 2019

Hormonal aktivite, her bireyin fiziksel ve zihinsel sağlığında önemli bir rol oynar. Hormonal dengesizlikler üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Çoğumuz bunları çok önemsemesek de, hormonlar hayatımız boyunca birçok fizyolojik ve zihinsel sürecimizi üstlenir. Örneğin, metabolizma, büyüme, doğurganlık ve cinsel arzu gibi hayati fonksiyonlardan sorumludurlar.

Ruh hallerimiz ve vücut ağırlığımızdan da sorumlu olmanın yanı sıra, hormonlar genel sağlığımız için gerekli olan birçok önemli süreçte yer alır. Hormonal dengesizlikler, yaşam kalitesini düşüren hastalıklar ve diğer bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilecek birtakım korkunç etkiler yaratabilirler.

Birçok kişi genellikle hormonal dengesizlikler ile hormon düzeyleriyle hiçbir ilgisi olmayan diğer genel sağlık sorunlarını birbirine karıştırır. Ana semptomlardan bazılarının farkında olmak iyi bir fikirdir. Bu tür bir problemi yaşıyor olma olasılığınızı hiçbir zaman göz ardı etmeyin.

Aşağıda, hormonal dengesizlikler ile ilgili en sık rastlanan 10 belirtiyi paylaşacağız. Böylece bir sorununuz varsa en yakın zamanda teşhis edebilirsiniz ve tedavi altına alabilirsiniz. Gelin bir bakalım!

1. Tekrar eden akne

yüzde akne

Bazı kadınlar adet kanamalarından önce hormonal değişimler yüzünden akne ve sivilce sorunu yaşarlar. Ancak, akne kronikleşir ve bu durum aybaşı dönemi dışında da gerçekleşirse, androjen dengesizliği çekiyor olabilirsiniz. Androjenler, testesteron gibi erkeklik hormonlarını içerirler.

Bu grup hormonlar aşırı sebum üretimine sebep olur ve bunların gözeneklerde sıkışması ile küçük sivilceler ve siyah noktalar oluşur.

2. Uyku problemleri

Adet kanamalarından önce düşen projesteron seviyeleri bazı kadınlarda uyku problemlerine yol açar. Uykuya dalamama durumu doğum yaptıktan sonra da oluşabilir, ama genelde bu yeni anne olmanın getirdikleri ile bağlantılı bir durumdur.

Projesteron vücudu rahatlatmak için çalışır. Seviyeleri düşünce, daha gergin ve stresli hissedersiniz.

3. Sürekli açlık hissi

gece atıştırma

Sürekli yemek yeme arzusu, herhangi bir diyet programına engel teşkil eder. Kronik açlık bazen hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Uyku yoksunluğu, açlığı uyaran girelin adlı hormon düzeyini arttırır. İştahı düzenleyen leptin hormonu düzeyleri de azalır.

4. Ruh halinde ani değişimler ve depresyon

Kadın nüfusunun büyük çoğunluğu adet kanamalarından önce, hamilelikte ve menopoz sırasında ruh hali değişimleri yaşar. Bu dönemde oluşan hormonal değişimler stres, depresyon ve normal durumlarda yönetebildiğimiz olumsuz duyguları arttırır.

5. Migren ve baş ağrısı

migren ağrısı

Adet döngüsünün bazı dönemlerinde, hormonal değişimler acı verici baş ağrılarına ve migrene dönüşebilir. Her ikisi de ısrarcı olabilir, yine de neden kaynaklandıklarını öğrenmek için bir doktora görünün.

6. Vajinal kuruluk

Vajinal kuruluk, menopoz yüzünden östrojen seviyelerinde düşüş yaşayan kadınlar için rahatsız edici bir belirtidir. Bu belirti hem vajinal enfeksiyon riskini arttırır hem de kadınların cinsel hayatını ciddi anlamda etkiler.

7. Hormonal dengesizlikler ve sindirim problemleri

karın ağrısı

Stres hormonu olarak bilinen kortizol vücutta ciddi fiziksel reaksiyonlara yol açar. Bazılarında bu durum kas gerginliğini arttırır ve baş ağrılarına sebep olur. Diğerlerinde ise sadece ruh halinde dalgalanmalar oluşabilir.

Kimileri için ise, bu durum mideyi etkiler ve enflamasyon, ağrı ve kabızlık gibi sindirim problemlerine yol açar. Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalarda genelde yüksek serotonin seviyeleri görülür.

8. Kronik halsizlik

Yorgunluk veya halsizlik çok çalışma, endişelenme ve aşırı fiziksel aktivite sonucunda oluşur. Ancak, kronik yorgunluk yeterince aktif çalışmayan tiroidden de kaynaklanabilir. Buna hiptiroidizm denir. Bu durum birden aşırı kilo alımına sebep olabilir çünkü tiroid hormonları vücudun metabolizmasını düzenlemekten sorumludur.

9. Göğüslerde değişim

göğüste ağrı

Yüksek östrojen seviyeleri göğüslerde ağrıya ve hassasiyete yol açar. Bazı durumlarda bu tümör, fibroid veya kiste dönüşebilir. Bu yüzden, düzenli olarak göğüs muayenesi yaptırmak iyidir. Düzenli olarak evde kendiniz kontrol edin, herhangi bir çıkıntı, ödem olup olmadığına dikkat edin.

10. Libido Kaybı

Hormonal dengesizlikler, kadınlarda cinsel arzuların azalmasının ana nedenlerinden biridir. Bu belirti genelde menopoz döneminde düşen östrojen seviyelerinin sonucunda ortaya çıkar.

Eğer bu belirtileri okuduktan sonra hormonal dengesizlikler yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzdan randevu alın ve muayene olun. Unutmayın, uzmanlar size daha doğru teşhis koyar ve en uygun tedaviyi önerebilirler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.