Huzursuz Bağırsak Sendromu (İBS) Nasıl Önlenir?

Huzursuz bağırsak sendromunu (İBS) hafifletmek için lif ve su tüketimini artırmalısınız. Bunun yanı sıra, 3 ana öğün yemek yerine küçük porsiyonlarla sık yemek de faydalı olacaktır.
Huzursuz Bağırsak Sendromu (İBS) Nasıl Önlenir?

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Huzursuz bağırsak sendromu (İBS) modern dünyada çok yaygın bir rahatsızlık. Hatta bazen bu hastalık oldukça acı verici noktalara ulaşıp kişinin hastaneye gitmesine neden olabilir. Günümüzde kötü beslenme alışkanlıkları bu rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki en büyük etkendir.

Eğer siz de bu hastalıktan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız, fast-food yemeyi bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Bahsedeceğimiz tavsiyeleri dikkate alırsanız huzursuz bağırsak sendromu acısını artık geride bırakacağınıza şüpheniz olmasın.

1. Daha çok lifli gıda tüketin

meyve müsli

Lifli gıdalar bağırsağı çevreleyen mukozayı güçlendirdiğinden bağırsak için oldukça yararlıdır. Aynı zamanda lifli besinler, zararlı bileşenleri de yok eder. Bağırsak hareketlerinin düzenli devam etmesini sağlayarak kabızlığı kontrol altına almaya yardımcı olur. Bu nedenle lifli besinler İBS’yi önlemek açısından önemlidir.

Eğer lifsiz besinler tercih ederseniz yağda çözünmeyen ya da çözünür olmayan lifli besinleri tüketirseniz huzursuz bağırsak sendromunu tetikleyebilirsiniz. Çözünür olmayan lifler gaz, ishal veya karın ağrısına sebep olabilir. Çözünür lif içeren bazı besinler:

  • Tahıllar (arpa, yulaf)
  • Tohumlar
  • Sebzeler
  • Meyveler (portakal, mango, erik)
  • Yapraklı yeşil sebzeler
  • Mantarlar

Bu tip besinleri tüketmeye alışık değilseniz, tatlarına alışana kadar beslenme düzeninize yavaş yavaş eklemeyi deneyebilirsiniz.

2. Porsiyonlarınızı küçültün

Birçok insan, yediği miktara aldırmadan tam anlamıyla tok hissedene kadar yemeye devam eder. Aslında Bu alışkanlığımızın temelinde yatan sebep, çocukluğumuzda anne babalarımızın bizi tabağımızdakilerin hepsini bitirmeye zorlaması. Doğru beslenme şekli bu değildir.

Yemek yemenin amacı, vücudunuzun doğru biçimde işlemesine yarayacak besinleri almasını sağlamaktır. Daha çok yemek vücut için daha yararlı demek değildir. Aksine, tıka basa yemek sindirim sistemini çalışması için daha çok zorlamak demektir.

Bu da, bağırsakların aşırı çalışma yüzünden hasar görmesi ve İBS’nin ortaya çıkması anlamına geliyor. Bu nedenle, fazla yediğinizi düşünüyorsanız İBS’yi hafifletmek için porsiyonlarınızı küçültmelisiniz. Başlangıç olarak porsiyonlarınızı %10 azaltmak faydalı olacaktır.

Böylece, yalnızca ihtiyacınız olan kadar yemeye alışacaksınız. Beslenme düzeninize yeni limitler getirmek sizi zorlarsa, zayıf ve güçsüz hissetmenize neden olursa bir beslenme uzmanına danışarak yardım alabilirsiniz.

3. Doğal çaylar için

Huzursuz bağırsak sendromu sıkıntınız varsa, nane ve melek otu çayları içebilirsiniz. Melek otunun spazm giderici özelliği vardır. Bu sayede, spazmlar yüzünden kötü geçen gününüzü hızlıca kurtarabilirsiniz.

Nane ise sindirime yardımcı özelliği ile bilinir. Ayrıca kas ağrılarını ve karın kramplarını azaltır. Buna ilaveten, gaz oluşumunu engelleyerek sindirime yardımcı olur. Bu iki çayı da yemeklerden sonra tüketmeniz yararlı olacaktır.

4. Huzursuz bağırsak sendromunu hafifletecek yöntemler

Huzursuz bağırsak sendromundan kurtulmak zor görünebilir. Belki verdiğimiz tavsiyelerin hepsi sizi biraz sıkıntıya sokabilir. Çünkü esasında, bu kadar çok kısıtlamayla yemek pişirmek kolay değil. 

Bu işin sırrı detaylarda. Yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyormuş gibi görünebilir. Bu yüzden, bağırsaklarınızı iyileştirecek yöntemlere dair size ipuçları vereceğiz.

  • Lokmalarınızı iyice çiğneyin ve sindirmek için vücudunuza gereken zamanı tanıyın.
  • Sindirimi yavaşlatacağından, yemekten hemen sonra yatmayın.
  • Yağlı ve baharatlı yiyecekleri azaltın; doğal tatlandırıcılar kullanın; az yağda, buharda veya fırında pişirerek yiyin.
  • Günde 1 bardaktan fazla kahve içmeyin. Eğer enerjiye ihtiyacınız olduğunu düşünürseniz yeşil çay için ve antioksidanlarından yararlanın.
  • Az sayıda yüksek kalorili büyük porsiyonlar tüketeceğinize, küçük porsiyonlarla ama sık sık yiyin.
  • Doğrusu: 3 ana öğün (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) ve enerji ihtiyacınızı karşılayacak ancak fazla kalori yüklemesi yapmayacak 2 ara öğün tüketmektir.
  • Besleyici olmasına rağmen, birer gaz kaynağı olan tahılları azaltın.

Bağırsaklarınız ile ilgili herhangi bir sorunu ortadan kaldırmak veya hafifletmek için bu önerileri dikkate alın. Şimdi gerekli önlemleri almak, ileride karşılaşabileceğiniz ciddi problemlerin önüne geçer. İhmal daha ciddi sonuçlar doğurabileceğinden, bu tavsiyeleri gözardı etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.