İdrar Kaçırma İçin Faydalı 5 Alışkanlık
Hastanın mesane kontrolünü kaybetmesine üriner inkontinans ya da daha iyi bilinen adıyla idrar kaçırma denir. Bu sorun kendini yer yer ufak idrar kaçırma durumlarıyla ya da mesanenin tümden boşaldığı daha ciddi durumlarla gösterebilir. Hangi alışkanlıkların idrar kaçırma için yardımcı olabileceğini biliyor musunuz?
İdrar kaçırmayı neyin tetiklediğine bağlı olarak tedavi yöntemi değişecektir ancak her koşulda bazı temel alışkanlıklar size yardımcı olabilir. Bu yazımızda sizlere beş önemli alışkanlıktan bahsedeceğiz.
İdrar Kaçırma Tedavisi İçin 5 Önemli Alışkanlık
Mesaneyi kontrol edememek birçok sağlık sorunu nedeniyle olabilir. İdrar kaçırma, aslında kendi başına bir hastalık değil, bir semptomdur. Öksürdüğünüz ya da hapşırdığınız zaman aniden idrar kaçırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Aşırı Aktif Mesane Sorunu Olanlar Nelerden Kaçınmalı
Bazı hastalarda, idrar kaçırma sorununun daha ciddi bir hali görülür ve aniden güçlü bir tuvalete gitme isteği duyarlar ancak zamanında yetişemezler. Nedeni ya da ne kadar ciddi olduğu fark etmeksizin bu sorunla mücadele etmek için herkesin uygulayabileceği yöntemler var.
1. Beslenme Düzeninizi Değiştirin
Bazı acı ya da tatlı yiyecekler idrar seviyesinde artışa neden olur.
İdrar kaçırma tedavisinin bir parçası da daha iyi beslenmek. Birçok kişi tedavinin beslenme kısmını görmezden geliyor ancak bazı gıdalar hastalığı daha kötüye götürebilir.
Bu nedenle acı, tatlı ya da asitli gıdaları ya tümden kesmeli ya da azaltmalısınız. Kahve gibi kafein kaynağı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak da faydalı olacaktır.
2. Mesanenizi Yeniden Eğitin
Bazı kaslarınızı güçlendirecek basit tekniklerle mesanenizi yeniden eğitebilirsiniz. Buradaki amaç mesanenin boşaltılması için belli zamanlar oluşturmaktır. Bu nedenle yapacağınız ilk şey tuvalete gitmek için sabit zamanlar belirlemek olmalı.
Tuvalete gitme isteğinizi yapabildiğiniz kadar ertelemeli ve programınıza göre hareket etmelisiniz. Böylece vücudunuz programa alışmaya başlayabilir. Tabii ki bunu adım adım yapmalısınız. Önce saat başı tuvalete giderek başlayın, ardından iki saatte bir. Dört saatte bir tuvalete gidebilecek seviyeye gelene kadar devam edin.
Bir başka teknikse idrarı tutan kaslarınızı güçlendirmektir. Tuvalete gitmeniz gerektiğini hissettiğiniz an, bunu ertelemeye çalışın. Önce 5 dakika kadar ertelemeyi deneyin, sonra 10 dakika. Bu şekilde kendinizi daha iyi hissettiğiniz bir noktaya kadar gidebilirsiniz.
3. Pelvis Egzersizleri
Kegel egzersizleri, pelvik tabanı kuvvetlendirerek idrar kaçırmayla mücadelede etkilidir.
İlginizi çekebilir: Pelvis Kaslarını Geliştirmek İçin Kegel Egzersizleri
Orta seviyede idrar kaçırma yaşayan hastalara yapılan ilk önerilerden biri kegel egzesizleridir. Kegel egzersizleri her gün evde kendi başınıza yapabileceğiniz kadar basittir.
Nasıl Yapılır
- Pelvik taban kaslarınızı 5 – 10 saniye arasında kasıp gevşetin.
- Yine 5 – 10 saniye kadar dinlenin. Pelvik taban kasları idrar tutmak için kullandığınız kaslardır. Emin olamıyorsanız tuvaletteyken idrarı tutmayı deneyin.
- Köprü egzersizi ya da kalça kaldırma egzersizleri de işe yarayabilir. Ancak doğru kaslarınızı kullandığınıza emin olmalısınız.
4. Sigarayı Bırakın
Sigaranın içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Özellikle de nikotin mesanede kasılmaları tetikleyerek aniden tuvalete gitme isteğine neden olabilir.
Ayrıca sigara kullanımı öksürmeyi arttıracağı için kaçırma riskinizi de arttırır. Öksürdüğünüz zaman pelvik tabana baskı arttığı gibi mesane ve idrar yolu da içe çöker.
5. Alkolden Uzak Durun
Aşırı alkol tüketimi; mesane, idrar yolu ve böbrek duvarlarını zayıflatır. Bu nedenle idrar kaçırma tedavisi için alkolden kaçınmalısınız.
Alkol, mesanenin fazla uyarılmasına ve idrar tutma becerisinin azalmasına neden olur. Ayrıca su kaybetmenize neden olduğu için idrar yolu enfeksiyonu riskini arttırır. Alkolden uzak durmaya ve yerine daha fazla su içmeye çalışın.
Son olarak, idrar kaçırma sorunu yaşıyorsanız öncelikle bir doktora görünmelisiniz. Ne kadar çabuk teşhisiniz konar ve tedaviniz başlarsa o kadar çabuk iyileşirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Imamura, M., Williams, K., Wells, M., & Mcgrother, C. (2015). Lifestyle interventions for the treatment of urinary incontinence in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003505.pub5
- Le, N. B. P. (2014). Urinary incontinence. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_37
- Gleason, J. L., Richter, H. E., Redden, D. T., Goode, P. S., Burgio, K. L., & Markland, A. D. (2013). Caffeine and urinary incontinence in US women. International Urogynecology Journal and Pelvic Floor Dysfunction. https://doi.org/10.1007/s00192-012-1829-5
- Kargar Jahromi, M., Talebizadeh, M., & Mirzaei, M. (2014). The Effect of Pelvic Muscle Exercises on Urinary Incontinency and Self-Esteem of Elderly Females With Stress Urinary Incontinency, 2013. Global Journal of Health Science. https://doi.org/10.5539/gjhs.v7n2p71
- M., M. (2018). Nonsurgical treatment methods in urinary incontinence. Gineco.Eu. https://doi.org/10.18643/gieu.2016.39
- Kolcaba, K., Dowd, T., Winslow, E. H., & Jacobson, A. F. (2011). Kegel Exercises. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/00000446-200011000-00048
- Bump, R. C., & McClish, D. K. (1992). Cigarette smoking and urinary incontinence in women. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/S0002-9378(11)91691-3
- Mayo Clinic. Bladder control: Lifestyle strategies ease problems. (2017). Recuperado el 1 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/in-depth/bladder-control-problem/art-20046597