İnhalerler Nasıl Çalışır?

İnhalerler, astım hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Bu hastalığı iyileştirmek için piyasa da var olan birçok farklı ilaç vardır. Yazının geri kalanında bunlar ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
İnhalerler Nasıl Çalışır?
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Astım, kronik bir solunum hastalığıdır. Bu hastalık bronşların iltihaplanıp büzülmesine neden olur. Bu nedenle, nefes aldığınız zaman havanın ciğerlere dolması zorlaşır ve inhaler kullanmanız gerekir.

Bu arada, belirli uyaranlar çerçevesinde gerçekleşen alerji reaksiyonları nedeni ile şişme görülebilir. Bu durumun nedeni, bronşların dış çevreye karşı çok duyarlı ya da çok aktif olması olabilir. Yani soğuk hava, egzersiz yapmak, sigara içmek ve bunun gibi nedenler sebebi ile meydana gelebilir. Akabinde bronşlar kapanır ve hastanın normal bir şekilde nefes almasını engeller.

Her ne kadar astım hastalığını neyin tetiklediğini bilsek de, hastalığa neyin sebep olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Ayırca, bu hastalık geçmişi ailede var ise, kısmen de genetik bir durum söz konusudur.

Ek olarak, hastalarda herhangi bir emare görülmese de, mevsim geçişlerinde astım krizleri görülebilir. Bilinen bazı emareler, öksürme, nefes alırken ses çıkarma ve dinlenirken bile nefes almada zorluk gibi durumlardır. Diğer emareler ise, mukoz, hapşırma ve benzerleridir.

Doktorlar bu hastalığı belirledikleri zaman, en iyi tedavi programını uygulamaya koyulurlar. Bu bağlamda iki tür tedavi yolu vardır:

  • Yaşam şeklini değiştirmek. Astım krizlerini ve ana emareleri engellemek için bir takım temel adımları hayatınıza uygulamak. Örneğin, nefes alınmasının güç olduğu ortamlardan uzak durmak.
  • Emareleri azaltmak için inhaler kullanmak.

İnhalerler Nedir?

Genel bir kural olarak bu terim astımı tedavi etmek için kullanılan ilaçlara verilen isimdir. Bir astım krizi sırasında ya da olası bir krizi önlemek için kullanabilirsiniz.

kadın astım hastası olmuş

Diğer bir taraftan ise, her bir hastanın yaşadığı duruma bağlı olarak, farklı inhalerler kullanabilirsiniz. Her halükarda, doktorunuz size olası yan etkiler ile ilgili bilgi verecektir. Siz de inhalerleri denedikçe ne kadar etkili olduklarını anlarsınız.

Ne Tür İnhaler Türleri Vardır ve Ne İşe Yararlar?

En bilinen inhalerler şunlardır:

İltihap Önleyici İnhalerler

Bu inhalerler, bronşlarda bulunan mukoza yapısındaki iltihabı önlemek için kullanılır. Genel olarak, flutikazon, budesonid ya da beklometason kortikosteroidler kullanırlar.

Diğer önerilenler ise sodyum kromoglikat ya da sodyum nedokromildir. Bu günlerde, dozlarınızı ağız yolu ile alabilirsiniz. Bu sayede astım semptomları sabit bir şekilde kalır.

Bronkodilatör Inhalerleri

Bu kategoride, iki tür inhaler vardır:

  • Beta-2 adrenerjik agonistler. Genel olarak, doktorların en çok önerdiği bronkodilatörler bunlardır. Bronş etrafındaki kaslara yoğunlaşırlar. Bu sayede, hava kanalları düzgün bir biçimde çalışmak adına daha hızlı bir şekilde esneyebilir. Bunu yapmak için, asetilkolin adındaki bir kimyasal birleşen bloke edilir.
  • Metilksantinler. Bunlar bronşların genişlemesinden ve rahatlatılmasından sorumludur. Bu sayede, bölgedeki kan akışı hızlanır, kalp daha etkin bir şekilde çalışır ve daha rahat bir biçimde nefes alırsınız.
çocuk astım hastası

Antihistaminler İnhalerleri

Bu kimyasal birleşenler grubu, alerjiye karşı olan duyarlılığı azaltır. Bu sayede, soğuk, sigara ve benzerleri gibi durumlara karşı gelişen reaksiyonlar durdurulur ve astım emareleri kontrol altına alınır.

Hepsinde öte, hapşırma, gözlerin kaşınması, sulu gözler ve diğer  buruna ait sorunlar ortadan kalkar.

İmmunoterapi

Bu tedavi yolu, emareleri tetikleyen şeylere alerjisi bulunanlar içindir. Genellikle doktorlar alerji yapan maddenin kendisini çok ufak miktarlarda hastaya verirler. Daha sonra hastanın bedeni astım krizlerini azaltacak şekilde bu maddelere alışır.

En bilinen maddelerden biri omalizumab olarak bilinir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kronik Astım ve Alerjiye Karşı Ne Yapmalı

Lökotrien İnhibitörü

Lökotrien inhibitörleri de aynı şekilde hava kanallarındaki iltihapları önlemek için kullanılır. Bu sayede olası emareler kontrol altına alınır.

Bronşit Termoplastik

Bu yaklaşım, uzmanların yeni yeni denemekte olduğu bir tekniktir. Yabancı maddeler nedeni ile oluşan iltihabı azaltmak için aşırı aktif alanlara ısır verme şeklinde vuku bulur.

Bu bağlamda, eğer size astım teşhisi konmuş ise doktorunuz size en uygun tedavi yolunu önerecektir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Inhibitory effects of an anti-IgE antibody E25 on allergen-induced early asthmatic response. Boulet LP, Chapman KR, Cote J, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1835-1840.
  • The effect of an anti-IgE monoclonal antibody on the early and late-phase responses to allergen inhalation in asthmatics subjects. Fahy JV, Fleming E, Wong H, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1828-1834.
  • Sano, Y.; Ogawa, T.; Houjo, T.; Tou, T.; Otom, M. Anti-inflamatory effect of Suplatast on mild asthma. Am J Respir Crit Care Med 1997;155: A203.
  • Skoner DP. Balacing safety and efficacy in pediatric asthma management. Pediatrics, 109 (2002), pp. 381-92

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.