İnme Nedir ve Nasıl Önlenebilir?

İnme Nedir ve Nasıl Önlenebilir?

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

İnme nedir ve nasıl önlenir? Bu makalemizde inmeyi önlemenin en iyi yollarını inceleyeceğiz. Sizin söz konusu potansiyel riskler hakkında daha bilinçli olmanızı sağlamak için ilgili belirtileri incelememizde fayda var.

İnme Nedir ve Nasıl Önlenebilir?

İnme nedir?: damarsal neden dışında görünürde başka bir neden olmadan, ani gelişen bölgesel veya tüm beyni ilgilendiren işlev bozukluğudur. İnme, beyindeki kan damarları tıkandığında gerçekleşebilir. Bu tıkanmanın nedeni koagülasyon veya herhangi bir tür kanama olabilir. Belirtiler her vakanın şiddetine göre farklılık gösterebilir.

Bir inme gerçekleştiğinde, vücuttaki çeşitli alanlar ve başta hafıza, hareket, konuşma, davranış ve hatta düşünceler olmak üzere duyular etkilenir. Bu belirtiler ve birkaç diğer işaret bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesidir. Bunlar yavaşça ortaya çıkabilir veya bazı durumlarda birkaç gün veya hafta içerisinde aniden belirebilir.

Olası bir serebrovasküler olayın (SVO) işaretleri

inme şekilleri
  • Uyuşukluk
  • Zayıf veya hafif yüz felci veya vücudun sadece bir tarafını etkileyen bir felç
  • Konuşmada veya idrak etmede zorluk
  • Bulanık görme
  • Çok kuvvetli ve ani baş ağrısı ve yüksek tansiyon
  • Baş dönmesi
  • Denge veya kas kontrolü kaybı

Eğer bu belirtilerden herhangi biri sizde mevcutsa, o zaman derhal hekime görünmeniz gerekir çünkü bu durumu ne kadar çabuk tedavi ederseniz, sonuçlar çok daha kötü olmadan hasarı düzletme şansınız olur.

SVO’yu önlemek için öneriler

Tansiyonunuzu kontrol atlında tutun

Tansiyonunuz 130/80 üzerine çıktığı zaman bu inme için oldukça yüksek bir risk faktörü oluşturur. Tansiyon sorunları ortaya çıkmadan bir uyarı vermediği için gerekli kontrolleri yaptırmak için ve tansiyonunuzun normal bir seviyede olduğunu temin etmek için mutlaka doktorunuzu görmenizi öneririz. Eğer tansiyonunuz normal bir seviyede değilse, doktorunuz size bazı tavsiyelerde bulunacaktır. Bunların bir kısmı başlıca diyetinizle ve hayat tarzınızla bağlantılı olarak yapmanız gereken değişiklikler olacaktır. Örneğin fiziksel egzersiz yapmak ve eğer kullanıyorsanız sigarayı bırakmak ve alkol tüketmemek akla ilk gelenler.

Eğer tansiyonunuz kontrol edilemeyecek bir hal aldıysa, doktorunuz ancak böyle bir durumda size ilaç yazacaktır.

Kilonuzu kontrol edin

Kilonuzu kontrol altında tutmak da inmeyi önlemek için önemli bir önlemdir. Eğer aşırı kiloluysanız birkaç kilo vermeniz ve doktorunuzun önerdiği ideal kiloya ulaşmanız tavsiye edilir, çünkü aşırı kilolu olmak da inmenin bir diğer risk faktörüdür. Kilo vermenin en iyi yolu iyi fiziksel egzersiz yapmak ve daha sağlıklı yemektir. Bu daha fazla sebze ve meyve yemek ve bol yağ ve şeker içeren gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek anlamına gelir.

Sağlıklı bir diyet

Dengeli bir diyet sağlıklı gıdaları ön plana çıkarır. Bu sizi inme riski, diyabet, yüksek kolesterol, yüksek trigliseridler, yüksek tansiyon ve diğer pek çok duruma karşı korur. Sağlıklı bir diyet sürdürmek için kızartılmış gıdalardan ve hazır yiyeceklerden uzak durmanız ve sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar, balık, tavuk ve hindi tüketiminizi arttırmanız gerekir.

Unutmayın “önlemek, tedavi etmekten iyidir.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kernan, W. N., Ovbiagele, B., Black, H. R., Bravata, D. M., Chimowitz, M. I., Ezekowitz, M. D., … Wilson, J. A. (2014). Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: A guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. https://doi.org/10.1161/STR.0000000000000024
  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSO, W. S. O. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • National Stroke Foundation. (2010). Clinical guidelines for stroke management 2010. National Stroke Foundation. https://doi.org/10.1007/978-981-10-9035-6_165

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.