İnsanlar için Zararlı Olan Bu 9 Tehlikeli Bakteriye Dikkat Edin
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu yılın başında insanlar için en zararlı bakteriler listesini yayınladı. Listede, pek çok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bakterileri de bulabilirsiniz.
Bunların hangileri olduğunu, belirtilerini ve bunlarla ilişkili hastalıkları bilmek kişisel ve aile sağlığını korumak için önemlidir. Bu bakterilerin çoğu eğer tedavi edilmezse, insan hayatını tehlikeye atan yaygın hastalıklara neden olur.
Bu liste aynı zamanda, her bir tehditle mücadele etmeye yarayan yeni antibiyotiklerin bulunabilmesi için tıbbi laboratuvarlara olan ihtiyacı da gün yüzüne çıkarıyor.
Tehlikeli Bakteriler
1. Acinetobacter baumannii
Şu andaki en dirençli bakteri olabilir. İlaçlara karşı dirençli antikorlar üreten bu bakteri sebebiyle her yıl binlerce kişi ölüyor.
- Ciddi idrar yolu enfeksiyonu ile beraber agresif zatürre ile başlar.
- Sonuç olarak, bu bakteri ile mücadele eden ilaç bulmak laboratuvarlarda büyük bir öncelik taşıyor.
Bu yazımızı da okuyun: Son Kullanma Tarihi Geçtiğinde Yememeniz Gereken 7 Yiyecek
2. Psödomonas aeruginosa
Bu patojenden kaynaklanan çok çeşitli saldırılar vardır. Bundan dolayı, bazen tanımlası oldukça zordur.
- Bu tehlikeli bakteri AIDS ve fibröz kistli hastalarla ilgilidir.
- Buna ek olarak, basit bir dermatit ya da mikroplu su alımı ile başlayabilir.
Genel olarak, AIDS hastası insanlarda tekrarlayabileceği için oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda, başka bir virüs tehlikesiyle karşı karşıya kalan insanlarda akciğer komplikasyonlarına ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir.
3. Enterobakterler
Bu bakteri, hastalıkları sindirim ve boşaltma sistemini etkileyen bir mikroorganizmalar grubundadır. Genellikle kolon, mide ve bağırsaklar bu patojenler tarafından en çok tehlike altındaki organlardır.
- Hatta, bu tehlikeli bakteri grubu infantil gastroenterit, salmonella, tifo ve dizanteriye sebep olur.
- Bu hastalıklar, veba döneminde çok sayıda can almıştı.
- Ayrıca, bu tehlikeli bakterilerin çoğunun penisiline karşı büyük bir direnci var.
4. Enterokok faecium
Enterococcus faecium, insan bağırsağında bulunan bir bakteridir ancak, zararlı bir maddeye dönüşebilir. Yenidoğan menenjitinden sorumludur. Baş ağrısı, boyun tutulması, ateş ve parlak ışıkta ağrıya sebep olan fotofobiye sebep olan bir enfeksiyondur.
- Şu anda, ciddi bir önceliğe sahiptir.
- Buna ek olarak, antibiyotiklere dirençlidir.
- Çoğu zaman bir virüs yoluyla bulaşır.
5. Staphylococcus aureus
İnsan vücudunun çeşitli organlarındaki enfeksiyon ve hastalıklara ilişkin bakteriler bulunmaktadır. Bu bakterilerden biri de Staphylococcus aureus’dur. Sonuç olarak ciltte, solunum ve sindirim sistemlerinde problemlere yol açabilir.
Dolayısıyla, bu mikroorganizma diğerleri ile birlikte şunlara sebep olabilir:
- Göz nezlesi
- Selülit
- Kan zehirlenmesi
- Menenjit
- Zatürre
Ayrıca, bu enfeksiyonların büyük bir çoğunluğu hastanelerde görülür.
Daha fazlası için: Solunum Hastalıkları için Bal ve Sarımsak
6. Helikobakter pilori
Özellikle mideyi etkileyen bir bakteridir. Genelde gastrik mukozu etkiler ve şişkinliğe sebep olur.
- Gastrit
- Septik ülser
- Kolon rahatsızlığı
- Lenfomaya sebep olabilir.
Bazı durumlarda, bakteri bulaşmasına rağmen ömür boyu herhangi bir belirti görülmez. Salya, dışkı ve diş plağı ile bulaşır.
7. Kampilobakter
Bu bakteri, dünyadaki gıda zehirlenmesinin başlıca taşıyıcısıdır. En yaygın belirtiler arasında:
- Kusma
- Ateş
- İshal
- Karın ağrısı
Ek olarak artrit ve Guillain-Barré Hastalığına neden olabilir. Geleneksel antibiyotiklerle mükemmel bir şekilde ortadan kaldırılabilen bir bakteridir. Ancak, en yaygın ve en tehlikeli bakterilerden biri olduğu doğrudur.
Özellikle mikroplu bir yiyecek ya da su tüketmek, virüs veya enfekte bir hayvanla temas halinde olmak bu bakterinin bulaşmasına sebep olabilir.
8. Salmonella
Salmonella Enterobacteriaceae’nin bir şeklidir.
- Kuluçka süresi bir haftadan neredeyse bir aya kadardır.
- Belirtiler, ateşten kusma, ishal ve mide rahatsızlığına kadar uzanıyor.
Kuluçkadan sonra, belirtiler en kötü durumda 2 aya kadar sürebilir. Salmonella, tereyağı, süt ve çikolata gibi gıdalarda uzun süre hayatta kalabilir.
9. Bel soğukluğu mikrobu
Bazı tehlikeli enfeksiyonlar cinsel temas yoluyla bulaşır. Bu bakteride de durum böyledir.
- Adından da anlaşılacağı üzere, bu mikrop bel soğukluğuna sebep olabilir.
- Ancak, ampisilin veya penisilin gibi basit antibiyotikler, zamanında tespit edilirse hastalığı durdurabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Atehortúa-Rendón, J. D., Martínez, A. & Pérez-Cala, T. L. (2020). Descripción de la resistencia de Helicobacter pylori a seis antibióticos de uso frecuente en Colombia. Revista colombiana de Gastroenterología, 35(3), 351-361. Disponible en: https://revistagastrocol.com/index.php/rcg/article/view/493#:~:text=La%20resistencia%20en%20H.,%2C%20furazolidona%2C%20levofloxacina%20y%20tetraciclina.
- Bretón, J. R., Peset, V., Morcillo, F., et al. (2002). Meningitis neonatal por Enterococcus spp.: presentación de cuatro casos. Enfermedades infecciosas y microbiologia clinica, 20(9), 443-447. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-enfermedades-infecciosas-microbiologia-clinica-28-articulo-meningitis-neonatal-por-enterococcus-spp–S0213005X02728401#:~:text=La%20meningitis%20por%20enterococo%20es,frecuencia%20en%20la%20literatura%20m%C3%A9dica.
- Janda, J. M. & Abbott, S. L. (2021). The changing face of the family Enterobacteriaceae (order:“Enterobacterales”): new members, taxonomic issues, geographic expansion, and new diseases and disease syndromes. Clinical Microbiology Reviews, 34(2), 1-45. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8262773/
- Jurado-Martín, I., Sainz-Mejías, M. & McClean, S. (2021). Pseudomonas aeruginosa: An audacious pathogen with an adaptable arsenal of virulence factors. International Journal of Molecular Sciences, 22(6), 1-35. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33803907/
- Gundogdu, O. & Wren, B. W. (2020). Microbe Profile: Campylobacter jejuni–survival instincts. Microbiology, 166(3), 230-232. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32228803/
- Lerma, F. Á., Palomar, M., Insausti, J., et al. (2006). Infecciones nosocomiales por Staphylococcus aureus en pacientes críticos en unidades de cuidados intensivos. Medicina clínica, 126(17), 641-646. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025775306720450
- Martínez-Velasco, I. G., Figueroa-Damián, R., Vargas-Martínez, G., Flores-Espíndola, N., & Guillén-González, M. A. (2021). Gonorrea y embarazo: a propósito de dos casos. Ginecología y obstetricia de México, 89(08), 662-669. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=101052
- Threlfall, E. J. (2002). Antimicrobial drug resistance in Salmonella: problems and perspectives in food-and water-borne infections. FEMS microbiology reviews, 26(2), 141-148. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12069879/
- Vanegas-Múnera, J., Roncancio-Villamil, G. y Jiménez-Quiceno, J. N. (2014). Acinetobacter baumannii: importancia clínica, mecanismos de resistencia y diagnóstico. CES Medicina, 28(2), 233-246. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87052014000200008
- World Health Organization. (2017). WHO publishes list of bacteria for which new antibiotics are urgently needed. Disponible en: https://www.who.int/en/news-room/detail/27-02-2017-who-publishes-list-of-bacteria-for-which-new-antibiotics-are-urgently-needed