İnsülin Kalemleri: Özellikleri ve Kullanımı

İnsülin kalemleri, günümüzde diyabetik hastalara insülin ulaştırmanın en hızlı, en kolay ve en doğru yöntemlerinden biridir.
İnsülin Kalemleri: Özellikleri ve Kullanımı

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İnsülin kalemleri veya iğneleri, diyabetik hastalara insülin vermede  uygulanan en yaygın yöntemlerdendir. Rahat ve hassas bir mekanizma özelliği vardır.

İnsülin nedir?

vücudumuzdaki pankreas

İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kandaki işlevi glikoz miktarını düzenlemek olan bir hormondur. Bu hormon şeker hastalarında bulunmaz veya işlevini yerine getiremez. Aslında, diyabet hastalığının oluşumu iki farklı nedene bağlı olabilir:

  • Tip 1 diyabet: Vücudunuz insülin üretmez:
  • Tip 2 diyabet: Vücudunuz ürettiği insülini düzgün kullanmıyor.

Yapay insülin, tip 1 diyabet için uygulanan temel tedavi yöntemidir. Vücudumuzda nasıl çalıştığını açıklamak için, onu karakterize eden üç yönü vurgulayabiliriz:

  • Başlangıç ​​zamanı: insülinin kana ulaşmasından  önce geçen ve glikoz seviyesini düşürmeye başlayan zamandır.
  • Maksimum etkinin pik zirvesi: Bu, insülinin kandaki glikoz değerinin azalmasına göre maksimum gücüne sahip olduğu noktanın adıdır.
  • Etki süresi: Bu, insülinin glikoz seviyesini düşürmeye devam ettiği süredir.

Etki sürelerine göre insülin tipleri

İnsülin tipleri, etki sürelerine ve bu etkiyi yaratmak için geçen süreye göre sınıflandırılır. Elimizdeki verilere göre:

  • Hızlı işlem: Enjekte edildikten sonra 15 dakika içinde etkisini gösterir. Maksimum etkisine bir saat içinde ulaşır ve iki ile dört saat boyunca etkisini gösterir.
  • Kısa sürede etkisini gösteren insülin: Bu tür insülin, enjeksiyondan sonraki 30 dakika içinde kan dolaşımına ulaşır. Maksimum etkisine iki veya üç saat sonra ulaşılır ve üç ile altı saat boyunca etkilisini devam ettirir.
  • Orta seviyede etki: Enjeksiyondan sonraki iki ile dört saat arasında kan akışına ulaşır. Enjeksiyondan dört ile on iki saat sonra maksimum etkiye sahiptir. Orta etkili insülin, yaklaşık olarak on iki ile on sekiz saat arasında etkilidir.
  • Uzun süre etkili insülin: Genellikle enjeksiyondan birkaç saat sonra kana girer ve glikoz seviyesini 24 saat boyunca düşük tutar.

İnsülin kalem çeşitleri

insülin-kalemi

İnsülin kaleminin farklı tipleri vardır:

  • Tek kullanımlık kalemler: Bir defalık kullanılır ve kartuştaki insülin bittiğinde atılır.
  • Tekrar kullanılabilen kalemler veya iğneler: İnsülin bittiğinde kartuşu değiştirmenize izin veren bir cihaza sahiptirler.

Enjekte edilen insülin miktarı kadran yardımıyla ihtiyaç duyduğunuz dozu ayarlamak için uygulanabilir. Güvenliğiniz için, kendinize her enjeksiyon yaptığınızda iğneler değiştirin.

İnsülin kalemlerinin avantajları ve dezavantajları

İnsülin kalemlerinin avantajları ile ilgili olarak şunu söyliyebiliriz: enjeksiyonu daha hızlı ve kolaydır çünkü dozu önceden hazırlanmıştır. Ayrıca dozaj sistemi sayesinde istenilen seviyede insülin enjekte edebilirsiniz. Bir diğer özelliği ise taşınmasını ve kullanımını kolaylaştıran  avantaja sahip olmasıdır.

Dezavantajı ise insülin kalemlerinin farklı insülin türlerini karıştıramama gibi özellikleri olmasıdır. Ayrıca, her iğneyi batırmadan önce temizlenmeleri ve test edilmeleri gerektiği dezavantajına da sahiptirler. Bu şekilde, her enjeksiyondan önce insülini boşa harcamış olursunuz.

İnsülin kalemi nasıl çalışır?

Hem tek kullanımlık hem de yeniden doldurulabilen insülin kalemlerinde, kendinize enjekte ettiğiniz bir iğne bulunur. Yeniden doldurulabilir kalemler söz konusu olduğundan bu iğneler her kullanımdan sonra değiştirilmelidir.

Takip edilecek adımlar

Enjeksiyonu gerçekleştirmeden önce, ellerinizi güzelce yıkamalı ve kadrana gerekli insülin dozajını yerleştirmelisiniz. Ardından kalemi iğnesi yukarı gelecek şekilde tutmaya devam edin ve damla düşüşünü görene kadar bastırın. Bu damla, iğnenin doğru çalıştığının göstergesidir.

Enjeksiyon yapacağınız yeri temizleyin ve kadranı hangi doz aralığını kullanmak istiyorsanız ona göre ayarlayın. Sonrasında, enjeksiyon yapacağınız yeri sıkıştırın ve birden ve hızlı bir şekilde iğneyi batırın. İşlem bitiminde dozu almak ve iğneyi atmak için kalemi baş parmağınızla sıkın.

İnsülin kalemleri nasıl saklanır?

İnsülin kalemlerinin uygun şekilde saklanması için sıcaklığa ve saklama koşullarına dikkat edin. Buzdolabında 4 ila 8 derece arasında saklanması tavsiye edilir. Ayrıca insülin kalemleri yoğun ışık ve ısı kaynaklarına maruz bırakılmamalıdır.

Ortam sıcaklığının 2 derecenin altına düşmemesi  tavsiye edilir çünkü düşerse ilaç etkisini yitirir. Ancak buzdolabında saklandığı sürece ambalajın üzerinde son kullanma tarihinde belirtilen süreye kadar iyi durumda kalacaktır.

Sonuç

İnsülin kalemleri, şeker hastalarına insülin enjekte etmenin en doğru, en hızlı ve en kolay yöntemidir. İnsülin kalemlerinin ilk kullanımdan sonra 30 gün boyunca kullanılabileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cohen, M. R. (2015). PLUMAS DE INSULINA ¡No las reutilicen! Nursing (Ed. Española). https://doi.org/10.1016/j.nursi.2015.06.007

  • Sacylite. (2005). Insulinas : clasificación y usos. Informacion Terapeutica.

  • Pereira, L. O., Francischi, R. P. de, & Lancha Jr., A. H. (2005). Obesidade: hábitos nutricionais, sedentarismo e resistência à insulina. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. https://doi.org/10.1590/s0004-27302003000200003


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.