İnsülin Direnci: Neden Bu Kadar Yaygın?

Hareketsiz bir yaşam tarzının, en çok insülin direnci ile ilişkilendirilen faktörlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Bunun olmasını engellemek için, her gün egzersiz yapmanız gerekir. 
İnsülin Direnci: Neden Bu Kadar Yaygın?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Son tıbbi gelişmeler, birkaç yıl öncesine kadar görülmeyen sağlık sorunlarına yönelik yapılıyor. Yine de, şu an için, insülin direnci gibi, ne kadar bir durum olduğunun farkına pek varılamadığı yeni sağlık sorunları ile karşı karşıyayız.

Aşağıda, bu sağlık probleminin neden bu kadar yaygın olduğunu öğreneceksiniz. Ayrıca, riskleri ve nedenleri ile ilgili bilgi sahibi olup, doğru bir zamanlama ile nasıl engelleyeceğinizi anlayacaksınız.

İnsülin direnci nedir?

İnsülin direnci oldukça sık görülmeye başlanan bir hastalıktır. Vücudun insüline cevap vermemesi ile meydana gelir. Pankreas glükoz dağıtımı için hormon salgılaması yapar ve kan şekeri seviyesinin aynı şekilde kalmasını sağlar.

Bu mekanizma bozulduğu zaman glisemi (kandaki şeker), daha çok insülin ihtiyacı ile artar. Sonuç, sağlığını üzerinde zararlı sonuçlara yol açabilecek bir sarmala girmek olur. 

İnsülin sayesinde, vücut glikozu dengeleyebilir ama bu hormonun artan seviyesi, vücutta diğer başka sorunlara mahal verir. İnsülin direnci, diyabetten farklı bir durumdur. Yine de, diyabetin bir önceki hali ya da diyabetten tamamen farklı bir durum da olabilir. Aslına bakacak olursanız, kandaki şeker oranı normal bir seviyede görülüyordur.

Neden bu kadar yaygın?

Aşağıda, insülinin neden bu kadar yaygın bir hastalık haline geldiğini açıklayan 5 ana sebebi sizler için derledik.

1. Obezite

obez bir göbek

Yağlı hücreler, insülin direnci ile ilgilidir. Böylece, obezite bu sağlık sorunda çok önemli bir faktör olarak öne plana çıkmaktadır. Bu durum özellikle yağın bel bölgesinde depo edilmesinde geçerlidir.

Benzer şekilde, hastada yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol seviyesi, yağlı bir karaciğer, polikistik over sendromu ya da boyunda ve kolduk altlarında koyulaşmış cilt yapısı varsa teşhisi oldukça bellidir.

2. Beslenme

Obezite bu durum ile ilgili olduğu içinde, beslenme programınında kesinlikle bu sağlık sorunu ile bir ilgisi vardır. 

İnsülin direncine sebep olan besinler nelerdir?

  • Şeker
  • Şekerleme
  • Rafine karbonhidrat-kurabiyeler,unlu mamuller ve benzerleri
  • Tatlı meyve

3. Hareketsiz bir yaşam tarzı

kadın doktora gidiyor

Hareketsiz bir yaşam tarzı da insülin direncinin artmasının nedenlerinden biridir. Ofiste masa başı çalışma ve elektronik cihazlar başında geçirilen uzun saatler, yağın belimiz çevresinde birikmesine sebep oldu. Dahası, bu gibi durumlar kan dolaşımını da zayıflatır.

Bu faktörler, bir insanın insülin direncine meyilli olma riskini arttırır. Günlük egzersizler ve hareketler, vücudun insülini kullanmasına yardımcı olurken, yağ yakılmasının ve dengeli bir kiloda kalınmasının temeli atılmış olur.

4. Stres

Gördüğümüz üzere bu faktörler, oldukça sık görülür ve birbirleri ile bağlantılıdır. Bu durumda stres, yaşadığımız yüzyılın bir başka büyük düşmanlarından biridir. Vücudun fonksiyonlarını tamamen değiştiren çok karmaşık bir hastalıktır. Sürekli stres ayrıca, vücudun insüline tepki şeklini değiştirir ve kan basıncı seviyesini arttırır.

5. İlaç

doktor ilaç veriyor
  • Modern tıp oldukça ilerlediği için, birçok insan artık ilaç bağımlısı haline gelmektedir.
  • İlaç almak sağlıklı insanlarda bile görülen bir durumdur. Örneğin birçoğu, gebelik önleyici haplar, alerji ilaçları, uyku hapları ve benzerlerini kullanır.
  • Aşırı ilaç kullanımı, özellikle diğer faktörler ile beraber görüldüğünde, insülin riskini arttıran bir durumdur.

Sık görülen belirtiler

Yukarıda da ifade edildiği üzere, kan şekeri seviyesinin ölçümü, insülin direncinin olup olmadığını kesinleştirmek adına yeterli bir uygulama değildir.

Aşağıdaki sık görülen belirtiler, daha sonra ortaya çıkabilecek kronik rahatsızlıkları engellemek adına, daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsek için hayati bir rol oynar.

  • Açıklanamayan, sık sık yorgunluk hissi
  • Depresyon ya da sinir ile beraber görülen, ruh sağlığı bozuklukları
  • Saç dökülmesi ve aşırı yağlı saç (özellikle kadınlarda)
  • Akne
  • Düşük ve hamileliğin ilk üç ayında kısırlık
  • Ses kısıklığı
  • Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesi
  • Boyunda ve koltuk altında küçük şişlikler
  • Yüksek kan basıncı
  • Gece oluşan ter zerreleri

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Yazıcı D, Sezer H. Insulin Resistance, Obesity and Lipotoxicity. Adv Exp Med Biol. 2017;960:277-304. doi: 10.1007/978-3-319-48382-5_12. PMID: 28585204.
  • Softic S, Stanhope KL, Boucher J, Divanovic S, Lanaspa MA, Johnson RJ, Kahn CR. Fructose and hepatic insulin resistance. Crit Rev Clin Lab Sci. 2020 Aug;57(5):308-322. doi: 10.1080/10408363.2019.1711360. Epub 2020 Jan 14. PMID: 31935149; PMCID: PMC7774304.
  • Whillier S. Exercise and Insulin Resistance. Adv Exp Med Biol. 2020;1228:137-150. doi: 10.1007/978-981-15-1792-1_9. PMID: 32342455.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.