İntermenstrüel Kanama - Tanımı ve Tedavisi

İntermenstrüel kanama menstrüel dönemler arasında gerçekleşen vajinal kanamadır. Eğer bunu yaşarsanız zamanında ve doğru bir tanı alabilmek için doktorunuza danışmalısınız. Bunun nedenini öğrenmek için okumaya devam edin.
İntermenstrüel Kanama - Tanımı ve Tedavisi
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

İntermenstrüel kanama mı yaşıyorsunuz? Eğer durum buysa, o halde bunun neden gerçekleştiğini ve mevcut olan tedavilerin neler olduğunu bilmelisiniz.

İntermenstrüel kanama, yani menstrüel periyotlar arasında ortaya çıkan vajinal kanama türü metroraji olarak da bilinir. Düzenli menstrüasyon genellikle 3 ila 7 gün arasında sürer ve kadına bağlı olarak 24 ila 35 arasında kanama olmayan gün bulunur. Metroraji düzenli, kanama olmayan süreç içerisinde gerçekleşen herhangi bir vajinal kanamadır.

İntermenstrüel Kanama Nedir?

Çalışmalar, metrorajinin üreme çağındaki kadınlar arasında genital kanamanın en yaygın nedenlerinden biri olduğunu gösterir. Bu ayrıca aneminin de en yaygın sebeplerinden bir tanesidir. Organik patolojilerin ya da hamileliğin olmadığı bir dönemde rahimden gelir. Bu nedenle, bu durumun nedenini belirlemek kolay değildir.

Kramp yaşayan bir kadın.
Hamilelik gibi spesifik bir nedeni yokmuş gibi görünen intermenstrüel kanama metroraji olarak da bilinir.

Sebepleri Nelerdir?

İntermenstrüel kanama çeşitli patolojiler ve problemler dolayısıyla gerçekleşebilir; ancak iyi haber, bunun tedavileri olmasıdır. En yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Endometriyal hiperplazi. Bu, endometriyumun (uterusu kaplayan mukoza zarı) genişlemesi ve kanamaya neden olmasıdır. Genellikle yüksek östrojen ve düşük progesteron düzeylerinden kaynaklanır.
  • Servisit (serviks iltihaplanması)
  • Fibroidler ve polipler. Bunlar uterusun içerisinde büyüyen tümörlerdir, ancak çoğu iyi huyludur.
  • Klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Travma, cinsel birleşme, enfeksiyon, genital siğil, ve polipler gibi nedenlerle ortaya çıkabilen vajinal açıklık lezyonları
  • Hipotiroidizm, hormonal değişiklikler, ve menstrüasyon ile ilişkili diğer bozukluklar
  • Ektopik hamilelik (embriyonun kendisini uterusun dışına implante etmesi)
  • Genellikle doku ve kramplar ile birlikte gelen düşük
  • Menopoz. Kanama östrojende ciddi bir azalma dolayısıyla ortaya çıkan vajinal kuruluktan kaynaklanabilir
  • Östrojen tedavilerindeki hormonlar ve doğum kontrolü hapları ya da intrauterin araçların kullanımı
  • Antikoagülan ilaçların kötüye kullanımı

Metroraji tanısı koymak için doktor öncelikle idrar ya da rektumda kan varlığı ihtimalini elemelidir. Yani, kanama vajinal olmak zorundadır.

İntermenstrüel Kanama Tanısı

Doktora danışan bir kadın.
Düzensiz kanama yaşadığınızda jinekoloğa gitmeniz ve uygun muayenelerden geçmeniz önemlidir.

Bir doktor, diğer problemleri elemek ve uygun bir tanıya ulaşmak için kan testi ve diğer benzer testleri talep edebilir. Örneğin, bir kan testi kişinin hormon seviyelerini kontrol edecek, ultrason ise rahmi inceleyecektir. Benzer şekilde, pap smear yoluyla da cinsel yolla bulaşan hastalıklar elenebilir.

Bu konudaki araştırmalar metrorajinin obezite ile ilişkili olduğunu da vurgulamıştır. Başarılı bir klinik tanı koyulabilmesi için organik patolojilerin (vulvar, vajinal, fibroidler, polipler, pelvik tümörler ve diğerleri) elenmesi gereklidir.

İntermenstrüel Kanamanın Tedavisi Nedir?

İntermenstrüel kanama tedavisi, kanamanın kökenine bağlı olacaktır. Doktor bunu nedeni belirledikten sonra belirtecektir. Eğer nedenin menopoz ile bir alakası varsa doktornunuz östrojen ya da progesteron gibi çeşitli hormonları da reçete edebilir.

Ayrıca, eğer kanama bir intrauterin aracın kullanımı ya da başka bir kontrasepsiyon yönteminden kaynaklanıyorsa doktorunuz yöntemi ya da ilacı değiştirebilir. Ayrıca, eğer gerekliyse cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi için de ilaç reçete edebilirler.

Benzer şekilde, eğer intermenstrüel kanamanın nedeni polipler, düşük, tümörler ya da ektopik bir hamilelikse ameliyat gerekebilir. Tıbbi literatür bu konun tedavisinin aşağıdaki üç hedefe odaklandığından bahsetmektedir.

  • Kanamayı kısıtlamak
  • Menstrüel döngüyü düzenlemek
  • Demir eksiklikleri ve anemiyi tedavi etmek

Doktorlar kadınların menstrüel döngülerinin kaydını tutmalarını ve herhangi bir düzensizliği not etmelerini önerirler. Bu bilgiler bir uzmanın problemleri ya da hastalıkları tespit etmesini ve erken bir şekilde tedavi etmesini kolaylaştıracaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barón González de Suso, L., Piris Borregas, S., & García Rebollar, C. (2013). Metrorragia persistente en los primeros ciclos menstruales. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/s1139-76322013000100007
  • Carolina Schulin-zeuthen, D. P., & Carolina Conejero, D. R. (2011). Trastornos Menstruales Y Dismenorrea En La Adolescencia Menstrual Disorders and Dysmenorrhea in Adolescents. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70391-1
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Hemorragia uterina anormal: enfoque basado en evidencias. Revisión sistemática. (2007). Revista Med de La Facultad de Medicina.
  • Montejo Rodriguez, R., González Soroo, M. D., Muruzábal Torquemada, J. C., & Martínez Montero, J. (2002). Protocolo diagnóstico de la metrorragia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(02)70815-9

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.