İyi Uyku Çekmek için 9 Doğal Gıda

İyi bir uyku için akşam yemeğimizi yatağa gitmeden en az iki saat önce yemeliyiz. Böylece yiyecekleri sindirebiliriz ve uykumuz bölünmez.
İyi Uyku Çekmek için 9 Doğal Gıda

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Uyku, fiziksel ve zihinsel sağlık için en önemli biyolojik aktivitelerden biridir. Belli başlı doğal gıdalar iyi bir uyku çekmemize yardımcı olabilir. Aşağıda uyku kalitenizi arttıracak gıdaları bulabilirsiniz.

Birçok kişi yeterince önemsemese de, dinlenme sırasında bir dizi fonksiyon yerine getirilir. Bunlar organların işlevlerini tam olarak gerçekleştirmeleri ve duygusal sağlık için çok önemli fonksiyonlardır.

Ancak problem şu ki, modern yaşam tarzı neredeyse herkesin ruh haline ve genel sağlık durumuna yansımaları olan zorluklara yol açmaktadır.

Uykusuzluk ve uyku bozukluğu hayat kalitesini etkileyen konsantrasyon eksikliği, asabiyet ve depresyon gibi bir dizi rahatsızlıkla yakından ilişkilidir. Bu nedenle, yazımızdaki bilgileri not almak ve uyku kalitenizi yükseltecek alışkanlıkları edinip en kısa zamanda ilerleme sağlamak çok faydalı olacaktır.

İyi Uyku için 9 Doğal Gıda

1. Süt

süt

Ilık süt, uykusuzluk ve uyku zorluğu için en etkili yöntemlerden biridir. Bunun sebebi içeriğinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve triptofandır. Bu, uyku hormonu olan melatoninin üretimini arttıran temel bir amino asittir.

Faydasını görmek için yatağa gitmeden önce bir bardak süt içmek gerekir.

2. Marul

Taze maruldan hazırlanmış bir salata iyi bir uyku çekmenizi engelleyen rahatsızlıklara karşı alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. Bu bitki gerginliğe, baş ağrısına ve strese iyi gelen gevşetici ve ağrı kesici maddeler içerir.

3. İyi bir uyku için kediotu çayı

kediotu çayı

Kediotunun rahatlatıcı etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Birçok ilaç firması bu bitkiyi uykusuzluk, depresyon ve ağrı kesici ilaçlarının üretiminde kullanmaktadır.

Kediotu özü veya çayı insanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar ve uyku hormonu üretimini arttırır. Bitkinin kökleri kasları gevşeten, duygusal dengeye bulmaya yardım eden ve insanı dinlendiren aktif kaynaklar barındırır.

4. Badem

Taze veya kuru badem daha iyi ve deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olur.

Bunu sebebi melatonin hormonunun üretimini arttıran bir amino asit olan triptofanın bademde çok yüksek oranda bulunmasıdır.

Ayrıca bademin içinde kasları gevşeten ve daha iyi uyku uyunmasını sağlayan temel bir mineral olan magnezyum yüksek miktarda  bulunur.

5. Bal

bal

Balın içindeki bir tür doğal şeker, beyne orexin-A fonksiyonlarını azaltmasını sağlayan bir sinyal gönderir. Bu madde deliksiz uyku uyuma yeteneği ile ilgilidir. Tek yapmanız gereken çayınızın veya bir bardak sıcak suyun içine bal eklemektir.

6. Bitter çikolata

Yiyeceğiniz az miktardaki bitter çikolata vücudunuza bol miktarda antioksidan girmesini sağlayarak uyku kalitesini yükseltir. Bu lezzetli gıda vücudu ve beyni gevşeten bir tür hormon olan serotonin üretimini tetikler.

7. Muz ile iyi uyku çekin

dilimlenmiş muzlar

Birçok doğal sağlık uzmanına göre muz iyi uyku için en etkili gıdalardan biridir.

Geleneksek ilaçlardan farklı olarak doğal tedavi yöntemlerinin hiçbir yan etkisi yoktur ve ek olarak da bol miktarda besin maddesi içerdikleri için sağlığa iyi gelirler.

Muz doğal bir triptofan kaynağıdır ve serotonin hormonu üretimini arttırır. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda bulunan iki temel mineral olan potasyum ve magnezyum sayesinde kasları ve sinir sistemini gevşetir.

8. Çarkıfelek (saat) çiçeği

Çarkıfelek çiçeği (passiflora incarnata) birçok kültürde sinirleri gevşetmek ve uyku için kullanılan geleneksel bir bitkidir. İçeriğinde bulunan aktif madde harmine sayesinde serotonin ve melatonin üretimini arttırır.

Çarkıfelek çiçeği çayının sinir sistemi üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Stres, gerginlik ve uyku güçlüğü yaşandığında yetişkinlere olduğu kadar çocuklara da önerilir.

Çarkıfelek çiçeğini aşırı derecede kullanmayın çünkü gün içerisinde uyuşukluğa ve uykuya neden olabilir.

9. Papatya

Papatya özü ve çayı gerginliği azaltıp sakinleşmenizi sağlayarak daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Bu yöntemler vücuda karşı oldukça naziktir. İçeriklerinde stresi, ağrıyı ve sindirim sorunlarını azaltan maddeler bulunur.

Sonuç olarak buradaki maddeleri tüketmenizin haricinde, yatak odanızı mümkün olduğunca konforlu bir hale getirmeyi ve hoş bir atmosfer oluşturmak için elinizden geleni yapmayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ghorbani, A., Rakhshandeh, H., & Sadeghnia, H. R. (2013). Potentiating Effects of Lactuca sativa on Pentobarbital-Induced Sleep. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 12(2), 401-6.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813237/
  • Kitano, N., Tsunoda, K., Tsuji, T., Osuka, Y., Jindo, T., Tanaka, K., & Okura, T. (2014). Association between difficulty initiating sleep in older adults and the combination of leisure-time physical activity and consumption of milk and milk products: a cross-sectional study. BMC geriatrics, 14, 118. doi:10.1186/1471-2318-14-118
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247642/
  • Zeng, Y., Yang, J., Du, J., Pu, X., Yang, X., Yang, S., & Yang, T. (2014). Strategies of Functional Foods Promote Sleep in Human Being. Current signal transduction therapy, 9(3), 148-155.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440346/
  • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005-12.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
  • Meng, X., Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Gan, R. Y., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients, 9(4), 367. doi:10.3390/nu9040367
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/
  • Zick, S. M., Wright, B. D., Sen, A., & Arnedt, J. T. (2011). Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: a randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine, 11, 78. doi:10.1186/1472-6882-11-78
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.