Lavanta Yağı Nasıl Yapılır Ve Ne İçin Kullanılır?

Lavanta yağı aroması duyuları canlandırabilir. Ancak hoş kokusunun ötesinde, aynı zamanda önemli faydaları da vardır.
Lavanta Yağı Nasıl Yapılır Ve Ne İçin Kullanılır?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Lavanta yağı, harika özellikleri sayesinde hem tıpta hem de kozmetik sektöründe en çok kullanılan yağlardan bir tanesidir. Antik çağlardan beri lavantanın faydaları bilinse de, modern bilimsel araştırmalar lavantayla ilgili pek çok yeni şey ortaya çıkarmıştır.

Mor tonu bu yağı özel kılan özelliklerden bir tanesidir. Bu yağ aynı zamanda rahatlatıcı masajlar ve aromaterapi tedavileri için kullanılan saf ve doğal yağlardan biridir.

Lavanta yağı yapımı

Lavanta, kramp, sindirim rahatsızlıkları ve anksiyete ile ilgili sorunlarla savaşmaya yardımcı olabilecek aromatik ve uyarıcı bir bitkidir.

Lavanta yağını aktarlardan alabilirsiniz ancak dışarıdan satın almak oldukça pahalı olabilir. Daha ucuz olan alternatifler ise genellikle seyreltilmiştir. Bu nedenle en iyisi lavanta yağınızı kendiniz yapmaktır. Bu yağı hazırlamak oldukça basit ve ucuz bir işlemdir.

İhtiyacınız olan malzemeler

  • Kurutulmuş lavanta çiçekleri
  • Zeytinyağı veya ayçiçek yağı
  • 1 adet küçük cam kavanoz

Hazırlanışı

  • Önce lavanta çiçeklerini ve zeytinyağını cam kavanozda birleştirin ve karışımı üç gün boyunca güneşte bekletin.
  • Ardından, üç gün sonra kavanozu çalkalayın ve bir  bir elek veya kahve filtresi kullanarak başka bir kavanoza aktarın.
  • Artık yağınızın tadını çıkarabilirsiniz!

Unutmayın ki esansiyel yağlar asla yutulmamalıdır. Ayrıca, bir parça pamuğa birkaç damla damlatarak ve kolunuzun ön kısmına sürterek alerji testi yapabilirsiniz.

Baş ağrınız olduğunda lavanta yağı ile şakaklarınıza masaj yapabilirsiniz.

Kozmetik sektöründe kullanım alanları

Cilt bakımı

yüzüne krem süren kadın

Cildi yumuşatır, daha pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Bu yüzden kozmetik firmaları tarafından cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Aroması ve kokusu genellikle kuşburnu yağı ile karşılaştırılır.

Bunun yanı sıra, lavanta yağı kırışıklıkları önler ve rejeneratif özellikleri sayesinde cildinizde bulunan yaşlanma belirtileri ile savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca, oldukça nemlendirici olduğu için hücresel dokuları harekete geçirmede bile önemli bir rol oynar.

Saç bakımı

Kafa derisini yeniler, fazla zarar görmüş saçların bile yeniden canlanmasını sağlar ve saçlarınızın parlak görünmesine yardımcı olur. Piyasada lavanta yağı içeren sayısız şampuan ve saç kremi vardır. Buna ek olarak, saçınızı normal şampuanınızla yıkadıktan sonra da lavanta esansiyel yağını saçlarınıza uygulayabilirsiniz.

Aromaterapik faydaları

Anksiyeteyle savaşır ve sinirleri yatıştırır

otların arasında oturan kadın

Ayrıca, lavanta yağı, rahatlatıcı ve sakinleştirici özellikleri için de en çok kullanılan yağlardan bir tanesidir. Bunun için duş aldığınız suya birkaç damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, lavanta yağı uyku kalitesini artırır ve uykusuzluğu önler.

Antiseptik özellikleri vardır

Antiseptik özellikleri sayesinde, lavanta yağı bakteri ve virüslerle savaşarak cilt enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olur.

Ağrı kesicidir

Dermatolojik sorunlara bağlı ağrı ve şişkinliği azaltabilir.

Anti-enflamatuvardır

bacakları ağrıyan kadın

Ek olarak, enfeksiyonların veya vasküler tıkanıklıkların neden olduğu semptomları azaltabilir ve bu nedenle de yanıklar için kullanılır.

Solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir

Bu yağ, grip, soğuk algınlığı, öksürük, astım ve boğaz ağrısı gibi solunum sistemi hastalıklarını hafifletebilir. Buna ek olarak, boynunuzu ve sırtınızı bir miktar lavanta yağı ile ovabilir ya da bir buhar makinasının içerisine bir iki damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.

Bu yağın kullanımı ve uygulama alanları

  • Boğaz kaslarınızı rahatlatmak için duş aldığınız suya bir miktar lavanta yağı ekleyebilirsiniz.
  • Yanık, akne ve cilt kesiği gibi cilt problemlerinin yanı sıra eklem veya kas ağrılarını hafifletmek için de lavanta yağını cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Geniş bir leğeni sıcak su ile doldurun ve içerisine lavanta yağı ekleyin. Ardından suyu buharlaştırın ve buharı soluyun.
  • Ayrıca, ılık su ile dolu bir kabın içerisine lavanta yağı damlatarak bu suda ellerinizi ve ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. Böylece, el ve ayak bileklerinizdeki ağrı ve şişkinlikleri yatıştırabilirsiniz.
  • Tüm bunlara ek olarak bu yağı bir kompres olarak da kullanabilirsiniz. Bir kabın içerisinde birkaç damla lavanta yağını ve suyu birleştirin. Ardından bir havlu yardımı ile bu suyu kas yaralanmalarınızın olduğu bölgeye uygulayın.

Tavsiyeler

  • Yağ kullanmadan önce seyreltilmeli veya aromaterapi için kullanılmalıdır.
  • Çocuklar için önerilmemektedir.
  • Gözle ve mukoza zarıyla temasından kaçının.
  • Bir damla yağ ile kolunuzu ovarak buna alerjiniz olup olmadığını kontrol edin.
  • Hamile ve emziren kadınlar bu yağı kullanmamalıdır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mori HM, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16:144. Published 2016 May 26. doi:10.1186/s12906-016-1128-7
  • Hay, I. C., Jamieson, M., & Ormerod, A. D. (1998). Randomized trial of aromatherapy: Successful treatment for Alopecia areata. Archives of Dermatology134(11), 1349–1352.
  • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147–155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
  • Han, S. H., Hur, M. H., Buckle, J., Choi, J., & Lee, M. S. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine12(6), 535–541. https://doi.org/10.1089/acm.2006.12.535
  • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
  • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control. https://doi.org/10.1071/HI05035

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.