Kadınlarda Kabızlık ile Mücadelenin 8 İpucu

Kadınlarda Kabızlık ile Mücadelenin 8 İpucu

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kabızlık. Bu hangimizin bir iki defa başına gelmemiştir ki? Bağırsak yolu sorunları dünya çapında en sık görülen sağlık sorunlarındandır.

Bundan insanların %20’sinden fazlası, özellikle de kadınlar etkilenmektedir. Bu karın şişliğine, ağrıya ve gaza neden olur. Bu nedenle bu makalede size kabızlıkla mücadele etmenizi sağlayacak 8 ipucu vereceğiz.

İstatistiklere göre kadınlar erkeklere göre kabızlıktan daha sık etkilenmektedir. Bu nedenle bu makalede özellikle kadınların kabızlıkla mücadele etmesini sağlayacak bazı açıklamalar ve takip edilmesi faydalı kurallar vereceğiz. Bunlara hep birlikte bir göz atalım.

Kabızlık neden başlıca kadınlarda görülür?

karın ağrısı

Hormonal etkiler

Diğer pek çok durumda olduğu gibi, kabızlığın nedenlerinden biri yine hormonlarınızdır. Bu adet döneminde üretilen döngü değişiklikleriyle alakalıdır.

Söz konusu değişiklikler bağırsaklarınızın daha az hareket etmesine ve tuvalete çıkmak için gerekli olan bağırsak hareketleri esnasında daha yavaş olmasına neden olur.

Beslenmenin etkileri

İnsanlar bazen belirli diyetlere başlarlar. Lif içermeyen, yeterince besinsel çeşitlilik sağlamayan, çok sıkı olan diyetler bir şekilde bağırsak sağlığını etkiler. Herhangi bir diyet sürdürürken dikkatli olmanız gerekiğini unutmayın.

Kabızlıkla mücadele etmek için kurallar

1. Tam bir Kahvaltı

sağlıklı kahvaltı

Belirli besinsel kurallara uymanız gerekir. Kahvaltıdan asla vazgeçmemeniz gerekir çünkü o size iyi miktarda lif sağlar. Kahvaltınıza yulaf ezmesi gibi tam tahıllar, kepek, portakal suyu, ve bitki bazlı sütleri dahil etmek önemlidir. Erik gibi meyvelerin yanı sıra papatya veya nane gibi çaylar da kabızlıkla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

2. Hafif akşam yemekleri

hafif yemek

İnsanlar bazen akşam yemeğini geç saatlerde yeme veya ağır yeme hatasını yaparlar. Bu bazen geç çalışmanız gerekmesi nedeniyle veya yerine getirmeniz gereken yükümlülükleriniz olması nedeniyle söz konusu olabilir.

Bazen de eve oldukça aç ve geç gelirsiniz ve yemeği hazırlayana kadar bayağı bir süre geçer. Bu bir hata. Geceleyin mideniz yavaşlamaya başlar. Bu da bağırsak hareketlerinin çok daha yavaş olması anlamına gelir.

Yavaş yavaş normalden daha çok birikim gerçekleşir ve bu kabızlığa neden olur. Doktorlara göre, günün son öğünü hafif ve erken, yatmadan en az 2 saat önce yenmelidir.

3. Sebzeleri iyi seçin

patlıcan dilimleri

Sebzelerin ve baklagillerin kabızlığı düzenleme açısından mükemmel olduğunu hepimiz biliriz. Ancak unutmayın ki örneğin brokoli, karnabahar ve enginar gibi bazı sebzeler gaza neden olmaktadır ve sizin için sandığınız kadar iyi değildir.

Geceleyin salata yemek de her zaman iyi bir fikir değildir, çünkü lahana ve yapraklı sebzelerin birçoğu de gaza neden olmaktadır. Ancak elbette her insanın vücudu farklı tepki gösterir, onun için en uygun kararı siz verirsiniz. Patlıcan da genelde iyi bir seçim değildir.

4. Meyveler ve kabukları

elma kabuğu

Meyveleri m ümkün olduğunca kabuklarıyla tüketin. Örneğin, günün ortasında acıktığınızda bir adet elmayı kabuğuyla yemenizi öneririz. Kahvaltıda portakal suyu içtiğinizde posasını ayırmayın. Bunlar bağırsak hareketlerini uyarmak için mükemmeldir. Armut, kivi, çilek, üzüm ve erik de bağırsak hareketlerine yardımcı olmak için idealdir.

5. Diyetler konusunda dikkatli olun

su içmek

Ne zaman bir diyete başlamak isterseniz, bunun çeşitlilik içeren ve sizin temel besinsel ihtiyaçlarınızı kapsayan bir diyet olduğundan emin olun. Vücudunuzun bol miktarda mineral, vitamin, protein ve life ihtiyacı vardır. Lifin yanı sıra yeterince sıvı da çok büyük önem taşır. Her gün mutlaka 2 litre suyun yanı sıra doğal meyve ve sebze suları içmelisiniz.

6. Zeytinyağı

zeytin ve zeytinyağı

Zeytinyağını ufak miktarlarda kullanın ve yemeklerinize katın. Bu belki de size önerebileceğimiz tek yağ kaynağıdır. Zeytinyağını ufak miktarlarda öğünlerinize katmak bağırsak hareketlerini uyarır ve böylece kabızlığı önler. Onun için bunu diyetinize katmaktan çekinmeyin.

7. Yasaklı gıdalara dikkat edin

çeşitli tatlılar

Kabızlık etkileriyle mücadele edebilmek için rafine un, kuru gıdalar, terbiyeli gıdalar, endüstriyel ürünler, tatlılar gibi vücudun işlemesi zor olan ve vücuda zarar verici olan gıdaları tüketmekten kaçınmanız önerilir.

Bunlar dışkıyı sertleştiren fazladan şeker ve yağlar içerirler ve bunun sonucunda dışkının geçişi zorlaşmaktadır. İşlenmiş peynirler ve pilav benzer bir etkiye sahiptir ve bu nedenle kabızlığı önlemek için bunları ılımlı bir şekilde tüketmek gerekir.

8. Bir miktar egzersiz

bisiklet süren kadınlar

Bu o kadar zor değil. Günde en az yarım saat yürümeye, bisiklete binmeye veya yüzmeye çalışın. Bunu bir arkadaşla birlikte gerçekleştirirseniz daha kolay olacaktır. Kapasitenize göre bir egzersiz türünü seçerseniz bu bağırsak hareketleri açısından faydalı olur.

Bu hem sağlığınız için iyidir, hem de diğer pek çok durumun veya hastalığın yanı sıra kabızlığı önlemek açısından iyidir. O zaman daha neden bekliyorsunuz ki? Evden dışarı çıkın ve egzersiz yapın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.