Kahvaltıyı Atlamanın 7 Sonucu

Kahvaltıda tüketilen besinler vücudumuzun enerjisine kavuşması için oldukça önemlidir. Kahvaltıyı atlamanın sonuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin!
Kahvaltıyı Atlamanın 7 Sonucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çoğu insan kahvaltıyı atlamanın ve bunu alışkanlık haline getirmenin sonuçlarından bihaberdir. Son yıllarda kahvaltı sağlıklı bir öğün olarak öne çıksa da, bazıları hala kahvaltının inanılmaz etkilerini küçümsemeye devam etmektedir.

Hatta bazıları, kahvaltıyı atlamanın daha az kalori tüketmelerini sağlayacağını ve bu yüzden daha kolay kilo vereceklerini düşünür. Fakat tam tersine, kahvaltıyı atlamak kilo almanıza yol açmanın yanı sıra, hayat kalitenizi düşürecek diğer sorunlara da sebep olur.

Bu sebepten ötürü, bu önemli öğünü atlamamanız ve bunun da ötesinde bu öğünde sağlıklı besinler tükettiğinizden emin olmanız gerekmektedir.

Eğer kahvaltı yapmazsanız vücudunuza neler olacağını biliyor musunuz? Kahvaltıyı atlamanın temel sonuçlarını bu yazımızda keşfedin.

Kahvaltıyı Atlamanın Yedi Sonucu

1. Enerjik Hissetmezsiniz

yorgunluk belirtisi

Günlük fiziksel ve zihinsel aktiviteleri optimum olarak gerçekleştirebilmek için vücudunuzu iyi bir kahvaltıyla “şarj etmeniz” oldukça önemlidir. Bu sebepten ötürü, kahvaltıyı atlamanın sonuçlarından biri, kolay kolay atlatamayacağınız bir yorgunluk ve uykusuzluk hissetmeniz olacaktır.

Fakat dikkatli olun! Zinde hissetmek için kahvaltıyı biraz kraker ve kahveyle geçiştirmek yeterli olmayacaktır. Eğer amacınız vücudunuza gerekli “yakıtı” sağlamak ise, kahvaltınızda belirli besin maddelerini içeren gıdaları tüketmeniz oldukça önemlidir.

2. Kan Şekeriniz Yükselir

Kahvaltıdan aldığınız besin maddeleri kan şekerinizi kontrol etmeniz için oldukça önemlidir. Bu yüzden, kahvaltıyı zamanında yapmadığınızda ya da kahvaltıda sağlıksız gıdalar tükettiğinizde, vücudunuzdaki insülin konsantrasyonu düşer ve vücudunuz daha çok şeker biriktirir.

Bu, özellikle şeker hastalığı riski olan kişiler için endişe verici bir sorundur. Bu sorun mümkün olan en kısa sürede çözülmezse, vücuttaki artan glukoz seviyesi başka rahatsızlıklara da sebep olabilir.

3. Kahvaltıyı Atlamanın Sonucu Olarak Daha Aç Hissedersiniz

fazla yemek

Kahvaltıyı atlamanın sonuçlarından biri de kilo almaya sebep olacak anksiyete problemlerinin ortaya çıkmasıdır. İlk başlarda kahvaltı yapmamak daha az kalori tüketmenize yarıyor gibi görünse de, esasında daha çok yemek yemenize sebep olur.

4. Duygusal Olarak Dengesizleşirsiniz

Günün ilk öğününü atlamaktan kaynaklanacak besin eksikliği duygusal dengesizliğe de sebep olur. Kaliteli gıdalar sağlıklı olmanıza yarayacak besinler içerdiği için kötü kahvaltı yapmak stres ve asabiyete sebep olur.

Eğer bu tarz duygular son zamanlarda iş ve aile yaşantınızı etkiliyorsa, beslenme düzeninizi gözden geçirmelisiniz. Dahası, serotonin salgılanmasını tetikleyen bitter çikolata, muz, avokado gibi gıdaları öğünlerinize dahil etmek iyi bir fikir olabilir.

5. Bağışıklık Sisteminiz Yavaşlar

burun akıntısı

Kahvaltıdan aldığınız besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu sebepten ötürü, kahvaltıyı atlamak bağışıklık sisteminizi güçsüzleştirip vücudunuzun enfeksiyona elverişli hale gelmesine sebep olabilir.

6. Sindirim Sorunları Yaşarsınız

Yavaş sindirim ve kabızlık kahvaltıyı atlamanın diğer sonuçlarındandır. Bu durumların ortaya çıkmasına sebep olabilecek başka birçok etmen vardır fakat bu öğünü atlamaktan kaynaklı meydana gelen gıda eksikliği de tetikleyici bir faktördür.

Beslenmenize lifli gıdaları, yağ asitlerini dahil etmeniz ve kahvaltıda bol su tüketmeniz oldukça önemlidir. Bu gıdaları tüketmek, bağırsak fonksiyonlarını kontrol altına alır ve vücudun atıklardan kurtulmasına yardımcı olur. Ayrıca, bakteriyel floranızın pH dengesini düzenleyerek gastrit ve hazımsızlık riskini azaltır.

7. Kalp Krizi Geçirme Riskiniz Artar

kalp ağrısı

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda yürütülen bir çalışmada, kahvaltı yapmayan erkeklerin %27’sinde kalp krizi geçirme ya da diğer kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğu görülmüştür.

Bariz bir şekilde, kahvaltı yapmamak diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Tüm bunlar; kalp hastalıklarının oluşumunu tetiklediği gibi, beyin sağlığınızı da etkiler. Araştırmacılar, kahvaltı yapmanın bu hastalıkları önleyen bir alışkanlık olduğunu belirtmektedir.

Kahvaltıyı Atlamayı Bırakın

Her gün kahvaltı yapıyor musunuz? Kahvaltınız dengeli ve gerekli her besini içeriyor mu?

Artık kahvaltıyı atlamanın sonuçlarını öğrendiğinize göre, kahvaltıda besin değeri yüksek gıdaları tüketmeyi deneyin. Ayrıca unutmayın ki; kahvaltıda tükettiğiniz gıdalar vücudunuzun günlük kalori ihtiyacının %25’ini karşılamalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cahill, L. E., Chiuve, S. E., Mekary, R. A., Jensen, M. K., Flint, A. J., Hu, F. B., & Rimm, E. B. (2013). Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation128(4), 337-343.
  • Durá Travé, T. (2013). Análisis nutricional del desayuno y almuerzo en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria28(4), 1291-1299.
  • Herrero Lozano, R., & Fillat Ballesteros, J. C. (2006). Estudio sobre el desayuno y el rendimiento escolar en un grupo de adolescentes. Nutrición Hospitalaria21(3), 346-352.
  • Rodríguez, M. P. G., & de la Rosa Morales, V. (2007). Los adolescentes que consumen comida rápida y no desayunan tienen más riesgo de ser obesos en la vida adulta. Evidencias en pediatría3(2), 46.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.