Kalp Hastalıklarının Göz Ardı Edilen 8 İşareti

Kalp hastalıklarının işaretlerinin çoğunun, diğer daha az ciddi hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Her hakükarda, bu belirtilere dikkat etmeniz gerekir.
Kalp Hastalıklarının Göz Ardı Edilen 8 İşareti

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kalp hastalıklarının belirtilerinin genellikle gözden kaçtığını biliyor musunuz? Daha dikkatli olmak ve zamanında önlem almak için mutlaka yazımıza göz atın!

Kalp hastalıkları dünyadaki ölümlerin bir numaralı nedeni haline gelmiştir. Aslında her gün tanı konan hasta sayısı da artmaktadır.

Bu hastalıklar kalbin işlevlerini doğrudan etkilemesinin yanında  arterler, dolaşım ve beyin sağlığımıza da zarar verir.

Temel nedenleri genellikle hareketsiz bir yaşam tarzı ve zayıf bir diyetle ilişkili olmakla birlikte bazı genetik faktörler, stres ve kötü günlük alışkanlıklar da kalp hastalıklarının nedenleri arasındadır.

En endişe verici şey ise kalp hastalıklarının genelde sessiz belirtilere sahip olmasıdır. Bu durum, hastalıkları erken teşhisi zorlaştırmaktadır.

Sonuç olarak, vücutta birçok komplikasyon oluşur ve zaman içinde kişinin yaşam kalitesi düşer.

Bu nedenle, daha az ciddi olan diğer sağlık sorunlarına benzeyebileceğini göz önüne alarak, fark ettiğiniz semptomlara dikkat etmeniz son derece önemlidir.

Bu yazımızda, kalp hastalıklarının yaygın 8 işaretini paylaşacağız. Böylece semptomlara karşı tetikte olabilirsiniz.

Kalp hastalıklarının belirtileri

1. Göğüs ağrısı

göğüs ağrısı yaşayan kadın

Göğüs ağrısı, kardiyak hastalığın en sık semptomlarından biridir, fakat buna asit reflüsü gibi daha sık görülen durumlar da sebep olabilir.

Çoğu insan kalbimizde bir problem olduğunda bunun ilk işaret olacağını düşünmektedir. Fakat gerçek şu ki göğüs ağrısı hastalık daha şiddetli bir seviyeye ulaştığında ortaya çıkar.

Buna rağmen, özellikle tekrarlayan ve yoğun bir ağrı olması durumunda bu durumu görmezden gelmemelisiniz.

2. Bütün vücutta ağrı

Kalp krizi geçirme durumunda göğüste ağrı ya da yanma yaygın olmasına rağmen, bu atakların vücudunuzun diğer bölümlerini de etkileyebileceğini göz ardı etmemeniz gerekir.

Çoğu zaman, kalp problemleri kan dolaşımını ve kan basıncını etkiler ve bunlar da kalbe yakın sistemlerde rahatsız edici reaksiyonlara neden olabilir.

Eğer şu bölgelerde ağrı hissediyorsanız dikkatli olun:

  • Omuzlar
  • Kollar
  • Sırt
  • Boyun
  • Çene
  • Karın

3. Anormal nabız

nabız kontrolü

Nabzınızı ölçmek, kalp sisteminizde bir şeylerin yanlış gidip gitmediğini saptamanın en yaygın yöntemlerinden biridir.

Bazen değişikliklerle karşılaşmanız normaldir ancak bu durum sürekli bir hâl aldıysa tetikte olmanız son derece önemlidir.

Çoğu durumda, zayıflatıcı bir his, baş dönmesi veya genel rahatsızlık ile birlikte meydana gelir.

4. Nefes darlığı

Fazla bir efor sarf etmeden birden nefesin kesilmesi astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığının bir belirtisi olabilir.

Ayrıca bazı vakalarda kalp krizi veya kalp yetmezliği de bunun nedeni olabilir.

Bu durum, kanın optimum oksijen taşınmadığını ve bu nedenle normal şekilde nefes alamadığınızı gösterir.

5. Terleme

terleyen kadın

Anormal terleme, özellikle de istirahat halindeyken, kalp rahatsızlıklarının veya ani bir kalp krizinin belirtisi olabilir.

İkinci durum, genellikle esas ataktan hemen önce soğuk terleme hissi ile başlar.

6. Soluk cilt

Kalp rahatsızlıklarının belirtilerinden biri de soluk cilttir. Bunun nedeni kadın doğru şekilde taşınmıyor olmasıdır. Dolayısıyla, cildin oksijen alması zorlaşır ve cilt soluk veya hasta bir görünüme bürünür.

7. Eklemlerde enflamasyon

kalp hastalıklarının göz ardı edilen işaretleri

Eklem enflamasyonuna neden olabilecek birçok kronik hastalık vardır. Fakat bu sorun, yüksek kan basıncı sorunlarına neden olabileceğinden, görmezden gelmemelisiniz.

Bu vakalarda sorun, dokulardaki sıvıların tutulmasından kaynaklanmaktadır. Bu, dolaşımı ve arterlerin esnekliğini etkileyebilir.

8. Yorgunluk

Bu semptom daha çok kadınlarda görülme eğilimindedir ve kalp krizinden hemen önce oluşabilir.

Fakat yorgunluk durumundan zaten muzdarip olan kişiler söz konusu olduğunda bu durum, kalp hastalıklarının gözden kaçan bir belirtisi olabilir.

Yorgunluk hissi, hücrelerinizin oksijenlenme zorluğundan kaynaklanır, çünkü arterlerdeki kan dolaşımı daha zor bir hale gelmiştir.

Tabii ki, bu, diğer semptomlarla da ilişkili olabilen bir reaksiyondur, çünkü hastalıkların çoğunda çok yaygın bir şekilde görülür.

Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyor musunuz?

Cevabınız ister evet ister hayır olsun, kalp sağlığınızı tehlikeye atabilecek bir sorunun olup olmadığını belirlemek için düzenli check-up yaptırmayı unutmayın.

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin ve problem riskini önemli ölçüde azaltmak için aktif kalmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSF, W. S. F. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • Nkomo, V. T., Gardin, J. M., Skelton, T. N., Gottdiener, J. S., Scott, C. G., & Enriquez-Sarano, M. (2006). Burden of valvular heart diseases: a population-based study. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69208-8
  • Association, A. H. S. (2015). Heart Disease and Stroke Statistics. American Heart Association. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000152.
  • Goff DC, Lloyd-Jones DM, Bennett G, Coady S, D’Agostino RB, Gibbons R, et al. 2013 ACC/AHA guideline on the assessment of cardiovascular risk: A report of the American college of cardiology/American heart association task force on practice guidelines. Journal of the American College of Cardiology. 2014.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.