Kalp Krizi Esnasında Ne Yapmalısınız?

Aspirin, kan akışını arttırmaya yardımcı bir antikoagülandır.
Kalp Krizi Esnasında Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kalp krizi herhangi bir anda yaşanabilir ve bu gerçek korkutucudur, çünkü sonuçları ölümcül olabilir. Ancak bu noktada korkmanız gereken şey, böyle bir ihtimale hazırlıksız olmanızdır, özellikle de bu esnada yalnızsanız.

Kalp krizinin semptomlarına nasıl tepki vereceğinizi bilmek, hayatınızı kurtarabilir. Eğer kriz esnasında yalnızsanız, genellikle gerektiği gibi davranmayı başarabilmek oldukça zordur ancak burada size vereceğimiz tavsiyeler sayesinde, hayatta kalma ihtimalinizi arttırabilmek ve zamanında tıbbi yardım alabilmek için nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Kalp Krizi ile Kalp Durması Aynı Durum mudur?

Kalp krizi esnasında, bilhassa yalnızsanız, hayatta kalmak için size yardımcı olabilecek tavsiyelere geçmeden önce, kalp krizi ile kalp durması arasındaki farkı belirtmeyi istiyoruz.

İnsanlar, genellikle bu iki durumun aynı olduğu gibi bir yanılgıya düşerler ancak durum böyle değildir. Kalp krizi ve kalp durması durumlarının her ikisinin de sebebi kan dolaşımının yetersizliği ve kalbe yeterli kanın iletilememesi olsa da, semptomlar açısından farklılaşırlar.

kalp durması

Kalp durması, vücuttaki kan dolaşımı zayıfladığında ortaya çıkan, kalp kasılmasının düzensiz veya zayıf olmasına yol açan durumdur. Bunun sonucu olarak, vücut artık yeteri kadar oksijen alamamaya başlar ve durum beyni etkilemeye başladığında, kişi bilincini yitirir.

Kalp krizi yani tıp dilindeki adı ile miyokard enfarktüsü, kalbin belirli bir bölümüne olan kan akışının azalması sonucu oluşur ve genellikle bu duruma tıkanık bir atardamar sebep olur.

Bu durumun sonucu olarak, kalbin bu bölümündeki dokular ölmeye başlar ve eğer bu durum tedavi edilmezse, kan ve oksijen arzındaki bu değişiklik kalp kaslarında oldukça ciddi zarara yol açabilir.

Kalp krizini erken evrede farkedebilmek için uyarı anlamı da taşıyan, yaygın olarak görülen belirtiler; göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, aşırı terleme, bulantı, yorgunluk, baş dönmesi ve daha fazlasıdır.

Artık, kalp krizi ve kalp durması arasındaki farkı öğrendiğimize göre, kalp krizi esnasında, özellikle de yalnızsanız, hayatta kalma şansınızı arttırabilecek hangi adımları izlemelisiniz, bunları açıklayalım. Kalp krizine karşı kesin olarak hayat kurtarıcı bir yöntem olmasa da, bahsedeceğimiz tavsiyeleri uygulamak, yine de hayatınızı kurtarabilir. Bu önemli konuyu atlamayın.

Kalp Krizi Geçiriyorken Ne Yapmalısınız?

kalp şeması
  • Eğer göğsünüzün kalbinizi bulunduran bölgesinde, şüphe uyandıran bir ağrı ve rahatsızlık hissediyorsanız; öncelikle ve acilen, 112’yi aramalısınız. Eğer, size daha öncesinde herhangi bir kalp hastalığı teşhisi kondu ise, acilen doktorunuzun ofisi ile irtibata geçmelisiniz. Eğer bu belirtileri araç kullanırken hissetmekteyseniz, aracınızı kenara çekmeli ve en kısa sürede 112’yi aramalısınız.
  • Acil servise veya herhangi bir kliniğe ne kadar yakın olursanız olun, böyle bir durum esnasında, kendi kendinize araç kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü, aracı kullanırken bilincinizi kaybedebilir ve bir kazaya sebep olabilirsiniz. Böyle bir durumda, hem kendinize hem de diğer insanlara zarar verebilirsiniz.
  • Eğer, kalp hastalığınızı kontrol altında tutabilmek için halihazırda kullandığınız ilaç veya ilaçlar varsa, elinizde bir beta-bloker bulunuyor olma ihtimali de yüksektir. Yardım beklerkenki süreçte bu ilaçtan bir adet alın. Eğer bu sizin ilk kalp krizinizse, mümkün olan en kısa sürede bir aspirini çiğneyerek yutmalısınız. Aspirin, kandaki pıhtı oluşumunu engeller ve atardamar duvarlarını rahatlatarak kan akışını güçlendirir. Bu şekilde, bekledikçe problemin daha da kötüleşmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Mümkün olan her anda, kalp kaslarına baskı uygulamaktan kaçınmak için sabit kalmaya dikkat etmelisiniz.
  • Eğer yapabiliyorsanız, göğsünüze, kalbinizin üzerine, kendini pompalamak için gireceği çabayı azaltmak için, yumruk atın. Bu, kendi kendinize kolayca başarabileceğiniz bir hareket değildir ve eğer bunu sizin için başka biri yapabiliyorsa, çok daha etkili olacaktır.

Şimdi artık, yalnız başınıza iken kalp krizi geçiriyorsanız, hangi adımları izlemeniz gerektiğini biliyorsunuz. Ayrıca, kalp krizi ile kalp durması arasındaki farkı neden ısrarla açıklamak istediğimizi merak ediyor olabilirsiniz.

Bugüne dek internette veya derslerde kalp masajı ile ilgili belki bazı bilgiler edindiniz. Kalp masajı, kalp krizi esnasında yapılması uygun bir ilkyardım yöntemidir.

Bu yöntem sayesinde, birçok yaşam kurtulmuş olsa dahi, kalp durması esnasında uygulanması uygun değildir. Bu tarz makaleler, genellikle, bu iki durum arasındaki farkı net bir şekilde ifade etmemektedirler, dolayısıyla insanlar hangi durumda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda kararsızlık yaşamaktadırlar. Umuyoruz ki bu yazı, konu ile ilgili size daha fazla ışık tutabilecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bulut, F. (2016). Bagging Siniflandiricisi ile Kalp Krizi Riski Belirleme. In 2016 24th Signal Processing and Communication Application Conference, SIU 2016 – Proceedings. https://doi.org/10.1109/SIU.2016.7496164
  • Memiş, S., Evci, E. D., Ergin, F., & Beşer, E. (2009). A population-based study on awareness of heart attack in Aydın city-Turkey Aydın-Türkiye’de kalp krizi farkındalığı üzerine toplum temelli bir çalışma. Lipids, Diabetes and Stroke Prevention.
  • Bulut, F. (2016). Heart attack risk detection using Bagging classifier | Bagging Siniflandiricisi ile Kalp Krizi Riski Belirleme. In 2016 24th Signal Processing and Communication Application Conference, SIU 2016 – Proceedings. https://doi.org/10.1109/SIU.2016.7496164

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.