Kalp krizi öncesi belirtiler, çoğu durumda kolaylıkla teşhis edilebilir. Aniden göğüs bölgesinde başlayıp sol kola veya sırta doğru yayılan bir ağrı varsa, ciddi riskler oluşturduğu için hemen doktora gidilmelidir.
Kalp krizi öncesi belirtilerde durum o kadar tehlikeli olmasa da, bir şeylerin yolunda gitmediğinin açık bir göstergesi olduğundan derhal kontrol edilmelidir.
Kalp krizi öncesi belirtileri öğrendiğinize göre, çok daha ciddi belirtileri önlemek için aklınızda bulunması gereken kalp krizi işaretlerinden bahsedeceğiz.
Öncelikle, kalp krizinin tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kalp krizi; miyokard olarak adlandırılan kalp kasının, işlevini düzgün şekilde yerine getirememesidir.
Bu kasın düzgün bir şekilde çalışmaması, göğüste güçlü bir ağrı hissedilmesine sebep olur. Bunun sebebi, kalbe normal şekilde kan akışı sağlanamamasıdır.
Göğüs ağrısı sık sık ortaya çıkabilir ve keskin olabilir. Bu, koroner arter hastalığının gelişmekte olduğunun açık bir göstergesidir ve yalnızca bir kardiyolog tarafından uygulanabilecek özel bir tedavi gerektirir.
Kalp Krizi Öncesi Belirtiler
Göğüs ağrısı veya halsizlik
Kollar, boyun, çene, omuzlar veya sırtta şiddetli ağrı
Belirtiler kadınlarda çok farklı olabilir. Kadınlar, baskı ya da ağırlık hissi yerine bıçak saplanırmışçasına bir ağrı, mide bulantısı, nefes almada güçlük veya karın ağrısı hisseder.
Bu yüzden kalp krizi belirtileri, diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir. Böylece, doğru teşhis konulması gecikebilir ve bu hiç iyi bir durum değildir.
Kalp Krizi Öncesi Belirtiler Ne Kadar Ciddi Olabilir?
Aslında kalp krizi öncesi belirtiler, önem ve süre bakımından kalp krizinden farklı olabilir. Yeni veya farklı belirtilerin farkında olmalı ve bu belirtileri ciddiye almalısınız; zira yaşadığınız şey klasik anjinadan çok daha tehlikeli olan kararsız anjina olabilir.
En büyük tavsiyemiz, bu belirtilerden bir ya da birkaçı ortaya çıktığında doktora gitmenizdir; çünkü bu durum, kalbinizin çalışması gerektiği gibi çalışmadığının açık bir göstergesidir ve sorunun zamanında ortadan kaldırılması için bir tedavi başlatılması gerekebilir.
Tedavi
Kan basıncını düzenleyen ve kan damarlarının rahatlamasını sağlayan damar genişletici ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
Beslenmenizde büyük bir değişiklik yapıp bol bol meyve, sebze, tam tahıl ve balıktüketmeniz ve bütün yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor.
Yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek gibi, orta zorlukta olan sporlar yapın. Bu gibi egzersizler, kalbe giden kan miktarını artırmaya büyük ölçüde yardımcı olur.
Unutmayın…
Kalp krizi öncesi belirtilerden biri de, spor yaparken hissedilen ve biraz dinlenince hafifleyen göğüs ağrısıdır. Kalp krizi, beş dakikadan fazla sürebilen ve dinlenmeyle geçmeyen çok daha güçlü bir ağrıya neden olur.
Unutmayın; önlem almak, sağlıklı bir şekilde yaşamanın ve kabul edilebilir bir yaşam kalitesine sahip olmanın en iyi yoludur. Herhangi bir kalp sorununu zamanında teşhis ettirip uygun şekilde tedavi görmek için, gerekli kontrolleri sık sık yaptırmalısınız.
Mata, J., Frank, R., & Gigerenzer, G. (2013). Symptom recognition of heart attack and stroke. In Transparent Communication of Health Risks: Overcoming Cultural Differences (pp. 79–96). Springer New York. https://doi.org/10.1007/9781461443582
Dracup, K., Moser, D. K., Eisenberg, M., Meischke, H., Alonzo, A. A., & Braslow, A. (1995). Causes of delay in seeking treatment for heart attack symptoms. Social Science and Medicine, 40(3), 379–392. https://doi.org/10.1016/0277-9536(94)00278-2
Lu, L., Liu, M., Sun, R. R., Zheng, Y., & Zhang, P. (2015). Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochemistry and Biophysics, 72(3), 865–867. https://doi.org/10.1007/s12013-015-0553-4
Agranülositoz, kandaki granülositlerin miktarının düşmesiyle ortaya çıkan bir kan hastalığıdır. Agranülositoz aynı zamanda nötropeni veya granülositopeni olarak da anılır. En yaygın tarife göre, nötrofillerin sayısı, milimetre küp başına 1000-1500 hücreden az olduğunda oluşur. Kapsamlı olarak bakılacak olursa, üç tip granülosit…
Maalesef interstisyel sistit hastalığının olası nedenleri hala belirsizdir ve kesinlikle etkili olacağı söylenen herhangi bir tedavi yoktur. Bu durumun tedavisi tipik olarak yaşam tarzında yapılan değişiklikler ve aynı zamanda stresi kontrol altına almakla ilişkilidir. Stres ve anksiyete sıklıkla interstisyeli tetikleyebilir.…
Aort diseksiyonu, oldukça şiddetli bir travma türüdür. Maalesef, bu tipteki travmatik aort parçalanması kendi kendine ortaya çıkar. Genel tabloya bakıldığında, bu durumun ölüme sebebiyet verme yüzdesinin yüksek olduğu görülür. Kafa travmasından sonra ikinci sıradadır. Bugünkü yazımızda aort diseksiyonunun belirtileri ve…
Vajinal mantar enfeksiyonları, Candida grubuna ait bir mantarın aşırı çoğalması nedeniyle oluşur, muhtemelen bunu biliyorsunuz. Bu tür enfeksiyonlara neden olan türün spesifik ismi ise Candida albicans’tır. Bu mantar genelde ciltte, ağızda, sindirim sisteminde ve vajinada bulunur. Bu mantar türü vücudun…
Şistozomiyaz, Schistosoma isimli parazitin neden olduğu bir parazit hastalığıdır. Bu hastalık aynı zamanda bilharziasis olarak da bilinir. Söz konusu parazit biyolojik sınıflandırmaya göre bir trematoddur (bir tür solucan). Hastalığın dağılımı ile ilgili küresel veriler oldukça dikkat çekici; şistozomiyaz genelde Afrika,…
Çürük dişler birçok insanın sorunudur. Birçok farklı faktör diş çürümesine neden olabilir. Ancak çoğunlukla bu durum beslenme alışkanlıklarıyla, bakterilerle ve tükürükte bulunan maddelerle ilişkilendirilir. Diş çürükleri ilk olarak diş minesini etkiler. Sonrasında ise adım adım ilerler ve dişin iç kısmına…