Sabah Yorgunluğu: Nedenleri ve Tedavisi

Sabah Yorgunluğu: Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Daha önce hiç, sabah uyandığınızda kendinizi çok yorgun hissettiğiniz, çok kötü bir ruh halinde olduğunuz ve günü atlatabilecek enerjiye sahip olmadığınızı hissettiğiniz oldu mu? Geceyi dinlenerek geçirmenin çok önemli olduğu bir gerçektir, ancak sabah yorgunluğu başka nedenlerden dolayı da olabilir.

Gece yeterince uyumanıza rağmen, yorgun uyanmanız normal değildir. Uzmanlara göre, tekrarlayan sabah yorgunluğu bazı hastalıkların belirtisi olabilir ve bu konuda bir doktora danışmanız gerekir.

Bu yazımızda, sabah yorgunluğunun nedenlerinden ve bazı çözüm yollarından bahsediyoruz.

Sabah Yorgunluğu: Belirtileri

  • Yataktan kalkarken baş dönmesi
  • Ağız kuruluğu
  • Belli belirsiz kas ağrısı
  • Gastrointestinal rahatsızlık
  • Sabahları kan basıncı düşüklüğü (hipotansiyon)
  • Göz kuruluğu
  • Sabah saatlerinde giderek artan aşırı yorgunluk hissi

Sabah Yorgunluğunun Olası Nedenleri

Sabah yorgunluğu kendi başına bir hastalık değildir, fakat vücutta bir sorun olduğunun göstergesidir.

Sabahları bir türlü kendinize gelememenizin ve günlük işlerinizi yerine getirecek yeterli enerjiniz olmamasının en yaygın nedeni iyi uyumamaktır. Fakat, bu yazımızda sabah yorgunluğuna neden olan daha ciddi sağlık sorunlarına değineceğiz.

Sabah yorgunluğunuzun aşağıda bahsedeceğimiz durumlarla ilişkili olması için devamlı olması gerekir, yani en az 2 hafta boyunca bu sorunu yaşıyor olmalısınız.

1. Kalp problemleri

kalp sağlığı

Doktorlar genellikle, sabahın ilk saatlerinin en tehlikeli saatler olduğunu söylerler.

Düşük kan basıncına bağlı olarak beyindeki kan dolaşımı azalır ve bayılmaya yol açar. Bu nedenle dikkatli olmalısınız. Eğer her sabah uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız ve başınız dönüyorsa, derhal bir doktora görünmelisiniz.

2. Hormonal problemler: tiroid yetmezliği

tiroid yetmezliği

Tiroid yetmezliği, vücudun işleyişini etkiler. Tiroid hormonların eksikliği metabolizmayı yavaşlatır ve kişinin performansını düşürür. Yorgun ve cansız hissedersiniz ve bu halsizlik hissi en çok sabahları görülür.

3. Duygusal problemler

kadınlarda duygusal problemler

Uzmanlar, sabahları güne nasıl başlarsanız, fiziksel ve duygusal açıdan güne aynı şekilde devam ettiğinizi söyler. Uyandığınız zaman, işe gitmek, çocukların bakımı, günlük rutin işler ve tüm diğer sorumluluklarınız gözünüzde büyür.

Eğer duygusal durumunuz ideal seviyede değilse, her iş size aşılması güç bir dağ gibi görünür.

Depresyon genelde kas ağrısı, aşırı halsizlik, hissizlik ve genel bir üzgünlük olarak kendini gösterir. En zor anlardan birisi şüphesiz ki uyanma anınız yani sabahlardır.

4. Yanlış beslenme ve katı diyetler

marul domates bezelye havuç

Diyet yaparken dikkatli olmalısınız. Bazen, insanlar büyük bir besin dengesizliğine neden olan çok katı rejim planları uygular.

“Metabolik dengesizlik” denilen bu durum bayılma nöbetleri, sodyum ve potasyum ile su-elektrolit bozuklukları, kalp problemleri, aritmi, ve hatta kalp krizine yol açabilir.

Sabah yorgunluğuyla savaşmak

kremalı ve meyveli pasta

  • Öncelikle, en az 2 hafta boyunca sabahları yorgunluk hissedip hissetmediğinizin kaydını tutun ve eğer öyleyse doktorunuzla görüşün. Bu, daha önce tanısı konmuş bir hastalık olabilir: kalp problemi, hipotansiyon, aritmi gibi…
  • Duygusal durumunuza dikkat edin. Eğer uyandığınızda günü tamamlayabilecek enerjiyi hissetmiyor ve tüm günü yatakta geçirmek istiyorsanız, kendinize bunun nedenini sorun. Sorunlarınızla yüzleşin ve arkadaşlarınızdan ve ailenizden duygusal destek alın. Her yeni gün için içinizde yeni bir heyecan hissedin. Huzur ve mutluluk, yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olan en büyük enerji kaynağıdır.
  • Uyguladığınız rejimlerde dikkatli olun. Besin eksikliğiniz olmadığına, iyi beslendiğinize ve susuz kalmadığınıza emin olun.
  • Kahvaltıyı asla atlamayın. Kahvaltı, yorgunlukla savaşmak için yeterli enerjiyi sağlayacak olan günün en önemli öğünüdür. Beslenmenize meyve ve lifi dahil edin. İnek sütü içmeyin, hayvansal ürün içermeyen süt için. Yulaf, kabuğuyla birlikte elma, çilek, böğürtlen, ve fındık yiyin. Bunlar, size gereken enerjiyi verir ve duygu durumunuzu düzenler.
  • Eşyalarınızı bir gece önceden hazır edin, böylece sabah uyandığınızda herşeyiniz hazır olacak ve tek yapmanız gereken huzur içinde kahvaltınızı etmek olacaktır.
  • Kahvaltıda, haftada en az 3 kez ginseng, tarçın veya maca ile yapılmış bitkisel çayları için. Bunlar size enerji ve yaşama gücü verir, ayrıca fiziksel olarak vücudunuzu güçlendirir.

Kendinize bir program düzenleyin. Her zaman aynı saatte yemek yiyin, günde 8 saat dinlenin, kendinize vakit ayırın, günde en az yarım saat yürüyerek güneşlenin… Daha önce de belirttiğimiz gibi, devamlı olarak sabah yorgunluğu yaşıyorsanız doktorunuza görünün.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.